Spam-áradat: Európa beelőzte Amerikát

forrás Prim Online, 2008. február 11. 14:40

Annak ellenére, hogy jellemzően az ünnepeket tekinthetjük a kéretlen levelek szempontjából a legforgalmasabb időszaknak, a karácsony és a szilveszter elmúltával a spamek mennyisége nem mutat csökkenést, arányuk elérte az e-mail forgalom mintegy 78,5 %- át januárban. A hónap másik meglepetése, hogy a spamek eredetét tekintve az Európából származó kéretlen e-mailek száma meghaladta az Észak-Amerikából származókét.

A Symantec Spam Report januárra vonatkozó főbb megállapításai:

·    Meglepetésként megfordult az az arány, mely a spamek eredetét hivatott vizsgálni. Az eddig listavezető Észak-Amerikából a kéretlen e-mailek mintegy 35,1%-a származik szemben az európai 44,1%-os aránnyal. Ez az új irányvonal jellemzően az elmúlt három hónapban volt megfigyelhető. Bár ez a változás nem olyan meglepő, ha figyelembe vesszük, hogy milyen ütemben növekedett a szélessávú felhasználók száma Európában az elmúlt három év során.

·    A Valentin Nap közeledtével senki nem gondolkozik azon, hogy mivel lepje meg kedvesét, kivéve a spammereket. A legújabb trend szerint a férfiak a célközönség: arra ösztönzik őket, hogy minél hamarabb szerezzék be a legújabb divatos táskát, benne kozmetikumokkal. Amint ráklikkelünk a képre azt a szöveget olvashatjuk, hogy „Ez az ajánlat nem érhető el az Ön térségében.” A területi elhelyezkedéstől függően különböző site-okra küldd tovább a spam: Európában és Ázsia egy részén egy randioldalra, Észak-Amerikában egy újabb ajánlati oldalra, míg Indiában egy közösségi oldalra.

·    .Meglepetés adóvisszatérítés – olyan spamek keringenek a világhálón, melyek arra utalnak, hogy a felhasználó az adóhivataltól adójóváírást kapnak. A spam legfontosabb célja, hogy egy linkre kattintva egy olyan oldalra navigáljon, ahol az Internet használó megadhatja személyes adatait, köztük a bankszámlaszámát.

Egyéb megállapítások:

·    Az image spamek aránya 2007-ben volt a legmagasabb, mintegy 52 százalék. A Symantec megfigyelte, hogy az image spamek számának folyamatos csökkenésével párhuzamosan a kéretlen üzenetek mérete is markáns csökkenést mutat.

·    Egy, a Symantec által először 2007 novemberében észlelt jelenség tovább folytatódott januárban is. A spammerek megpróbálják eltéríteni a Google keresését, saját hasznukra kihasználni a site népszerűségét.

·    Az olasz spam támadások egyike otthoni munkalehetőségeket ajánl fel a felhasználóknak.

·    Egy aktuális politikai esemény – a schengeni egyezmény életbe lépése számos kelet-európai országban – számos vízummal kapcsolatos spamet eredményezett.

·    Egy ideje szexuális tartalmú, feltehetően orosz spamek is keringenek a világhálón. A kéretlen levelek SMS regisztrációt követően kínálnak hozzáférést pornó oldalakhoz. Egy SMS díja 4,75 USD, és valójában nem létező szolgáltatásért fizet a hiszékeny felhasználó.

·    Továbbra is jellemző a bizarr és hihetetlen termékeket és szolgáltatásokat hirdető spamek.

A jelentés szerint az alábbi kategóriákba tartozó spamek fordultak elő leggyakrabban februárban:

·    Termékeket hirdető spamek, amelyek általános termékeket vagy szolgáltatásokat reklámoznak: 28%
·    Internetes vásárlást és számítógéphez köthető szolgáltatásokat hirdető spamek: 23%
·    Pénzügyi spamek, amelyek pénzügyi „lehetőségekre”, befektetésekre hívják fel a figyelmet: 12%
·    Egészségügyi spamek, amelyek az egészségüggyel, gyógyítással kapcsolatos termékeket vagy szolgáltatásokat hirdetnek: 8%

A spamek eredetét vizsgálva az alábbi sorrend tapasztalható a kontinensek között:

-    Európa
-    Észak-Amerika
-    Ázsia
-    Dél-Amerika
-    Ausztrália/Óceánia
-    Afrika

Kulcsszavak: security spam Symantec

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05