A Yahoo visszautasította a Microsoft vételi ajánlatát

Kiss Ádám Zoltán, 2008. február 11. 19:21

A Microsoft 44,6 milliárd dollárért vásárolta volna meg a Yahoo-t, ám a többek között keresőrendszeréről ismert vállalat a mai napon hivatalosan visszautasította az ajánlatot, mivel szerintük a cég jóval többet ér.

A Microsoft készpénzben és részvényekben fizetett volna 44,6 milliárd dolláros vételárat, ami részvényenkénti 31 dolláros ajánlatot jelent, tehát a Yahoo papírjainak a bejelentés előtti esti árfolyamához képest 62 százalékos prémiumot, és ez igen kecsegtető ajánlatnak tűnt, különösen, mivel a cég árfolyama idén 32 százalékkal csökkent, és a közeljövő sem sok jót ígér az elemzők szerint. A Yahoo azonban nem így látja a kérdést, szerintük a Microsoft „mélyen ár alatt” szerette volna megkapni a vállalatot, és ez nem szolgálja a részvényesek érdekeit. Szerintük alulértékelték a cég márkanevének jelentőségét, ügyfélkörét, befektetői és reklám érdekeltségeit, valamint a benne rejlő üzleti potenciált. Valószínűleg arra gondoltak, hogy a Yahoo ugyan jelenlegi formájában valóban nem ér meg annyit sem, amit a Microsoft kínált, de stratégiai helyzete miatt azonnal felértékelődik az összeolvadás után. Nem véletlen, hogy a Google végig idegesen figyelte a fejleményeket, sőt nem egy esetben éreztették rosszallásukat, ami aligha leget jogos a közelmúlt egyik legaktívabb felvásárló cége részéről.

Az ilyen eszmefuttatások azonban kifejezetten jól jöttek a Yahoo-nak, és az elemzők szerint nem véletlen, hogy hosszan részletezik, miért alacsony az ár. Azt azonban nem mondták, hogy ellenzik a felvásárlást, így vélhetően egy újabb, magasabb ajánlatra várnak, hiszen most ők vannak nyerő helyzetben, nem sok olyan vállalat van, melynek ilyen hűséges felhasználói köre, bejáratott kereső és levelezőrendszere van, hogy csak a főbb tevékenységi köröket említsük meg. A cég vélhetően 40 dollár körüli részvényenkénti árra bólintana rá, ami az első ajánlat előtti 19 dollár 18 centes árfolyamhoz képest nem kevesebb, mint 109 százalékos növekedést jelentene. A helyzetet azonban tovább bonyolítja, hogy a 44,6 milliárdos vételár felét részvényekben fizették volna, a Microsoft papírjainak esése miatt ez mára 41,8 milliárd dollárra csökkentette az eredeti ajánlatot. A felvásárlás sorsa azonban még nem dőlt el, szinte biztosra vehető egy második ajánlat, esetleg nem nyilvános előzetes tárgyalások után.

Kulcsszavak: +céginfo Microsoft Yahoo

Céginfó ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A UPS önvezető járműveket fejlesztő cégben szerzett részesedést

UPS bejelentette , hogy a kockázatitőke-befektetéssel foglalkozó leányvállalata, a UPS Ventures kisebbségi részesedést szerzett az autonóm teherautókat fejlesztő TuSimple vállalkozásban. A két vállalat Arizónában meg is kezdte az első önvezető nyergesvontatójuk tesztjét, azt vizsgálva, hogy e járművek javíthatják-e a szolgáltatásminőséget és hatékonyságot a UPS hálózatában. Az ügylet egy korábban indított kereskedelmi együttműködés folyománya, melyben a UPS szállítási szolgáltatásokat vásárolt a TuSimple-től.

2019. augusztus 23. 09:24

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Mit mér és mire panaszkodik a magyar netező?

2019. augusztus 19. 09:35

A Magyar Telekom 2019. második negyedéves eredményei

2019. augusztus 8. 11:32

Új tulajdonosa van a UPC-nek

2019. augusztus 1. 12:20

A Bosch és a Daimler megvalósítja a vezető nélküli, automatizált parkolást

2019. július 31. 16:53
online sportfogadás