A Yahoo visszautasította a Microsoft vételi ajánlatát

Kiss Ádám Zoltán, 2008. február 11. 19:21

A Microsoft 44,6 milliárd dollárért vásárolta volna meg a Yahoo-t, ám a többek között keresőrendszeréről ismert vállalat a mai napon hivatalosan visszautasította az ajánlatot, mivel szerintük a cég jóval többet ér.

A Microsoft készpénzben és részvényekben fizetett volna 44,6 milliárd dolláros vételárat, ami részvényenkénti 31 dolláros ajánlatot jelent, tehát a Yahoo papírjainak a bejelentés előtti esti árfolyamához képest 62 százalékos prémiumot, és ez igen kecsegtető ajánlatnak tűnt, különösen, mivel a cég árfolyama idén 32 százalékkal csökkent, és a közeljövő sem sok jót ígér az elemzők szerint. A Yahoo azonban nem így látja a kérdést, szerintük a Microsoft „mélyen ár alatt” szerette volna megkapni a vállalatot, és ez nem szolgálja a részvényesek érdekeit. Szerintük alulértékelték a cég márkanevének jelentőségét, ügyfélkörét, befektetői és reklám érdekeltségeit, valamint a benne rejlő üzleti potenciált. Valószínűleg arra gondoltak, hogy a Yahoo ugyan jelenlegi formájában valóban nem ér meg annyit sem, amit a Microsoft kínált, de stratégiai helyzete miatt azonnal felértékelődik az összeolvadás után. Nem véletlen, hogy a Google végig idegesen figyelte a fejleményeket, sőt nem egy esetben éreztették rosszallásukat, ami aligha leget jogos a közelmúlt egyik legaktívabb felvásárló cége részéről.

Az ilyen eszmefuttatások azonban kifejezetten jól jöttek a Yahoo-nak, és az elemzők szerint nem véletlen, hogy hosszan részletezik, miért alacsony az ár. Azt azonban nem mondták, hogy ellenzik a felvásárlást, így vélhetően egy újabb, magasabb ajánlatra várnak, hiszen most ők vannak nyerő helyzetben, nem sok olyan vállalat van, melynek ilyen hűséges felhasználói köre, bejáratott kereső és levelezőrendszere van, hogy csak a főbb tevékenységi köröket említsük meg. A cég vélhetően 40 dollár körüli részvényenkénti árra bólintana rá, ami az első ajánlat előtti 19 dollár 18 centes árfolyamhoz képest nem kevesebb, mint 109 százalékos növekedést jelentene. A helyzetet azonban tovább bonyolítja, hogy a 44,6 milliárdos vételár felét részvényekben fizették volna, a Microsoft papírjainak esése miatt ez mára 41,8 milliárd dollárra csökkentette az eredeti ajánlatot. A felvásárlás sorsa azonban még nem dőlt el, szinte biztosra vehető egy második ajánlat, esetleg nem nyilvános előzetes tárgyalások után.

Kulcsszavak: +céginfo Microsoft Yahoo

Céginfó ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Az LG új vezérigazgatót és további változtatásokat jelentett be

Az LG Electronics (LG) bejelentette, hogy William Cho stratégiai igazgatói posztja mellett december 1-jétől a vezérigazgatói teendőket is átveszi. Cho 2019 óta a vállalat legfőbb stratégája, korábban az LG North America elnökeként hat évig az általa létrehozott, új üzleti lehetőségek előmozdításáért felelős LG Business Incubation Center működéséért felelt, ami házon belüli projekteket és startup partnereket fog össze.

2021. december 1. 15:46

MagyarBrands díjat kapott a K&H

Kiemelkedő elismerésben részesült a K&H a legsikeresebb márkákat tizenkét éve díjazó MagyarBrands programban. A szakmai zsűri döntése szerint a K&H a “Kiváló Fogyasztói Márka” kategóriában nyerte el a MagyarBrands díjat.

2021. november 30. 19:36

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

December elején nyit az első magyar kriptotőzsde

2021. november 30. 21:13

Dr. Charaf Hassan a Vodafone Magyarország Alapítvány kuratóriumának új elnöke

2021. november 18. 16:49

A Magyar Telekom 2021. harmadik negyedévi eredményei

2021. november 9. 21:45

Magyar innováció nyert ezüstérmet az év egyik legfontosabb egészségügyi startup versenyén

2021. október 30. 14:59