Újabb szög a HD DVD koporsójában

A Netflix-től csak Blu-ray filmeket lehet kölcsönözni

Milkovits Gábor, 2008. február 12. 08:58

A Netflix, az egyik legnagyobb amerikai online filmkölcsönző cég bejelentette, hogy a filmstúdiók döntései és a kialakult piaci helyzet miatt a jövőben csak Blu-ray formátumú utolsó generációs DVD-filmeket kínál ügyfeleinek.

Mint arról annak idején beszámoltunk, a Warner filmstúdió január elején teljes mellszélességgel csatlakozott a Blu-ray táborhoz, ami azt eredményezte, hogy a hat nagy filmstúdió közül már csak kettő tart ki a HD DVD mellett. A kiskereskedelem erre igen drasztikusan reagált: a Blu-ray filmekből már korábban is átlagosan mintegy kétszer annyi fogyott, a bejelentést követően azonban a Sony, a Panasonic és szövetségeseik által támogatott formátum elsöprő fölényre tett szert az utolsó generációs DVD-piacon. A HD DVD mögött álló Toshiba erre újabb készülék-leértékelési akcióval válaszolt, ez azonban elemzők szerint nem tudja megfordítani vagy akár megállítani a Blu-ray előretörését.

A Netflix azzal indokolta a döntést, hogy ennél világosabb jelzést aligha kaphatott volna az iparágtól és a fogyasztóktól, így aztán a HD DVD filmeket mostantól folyamatosan leselejtezik, az év végétől pedig a hagyományos DVD-k mellett már csak Blu-ray filmek lesznek a listájukon. A cég egyébként a kéklézeres lemezek 2006-os megjelenése óta mindeddig folyamatosan mindkét platform DVD-filmjeit kölcsönözhetővé tette, azaz a mostani lépés egyértelműen a piaci folyamatok hatása.

Kulcsszavak: film Blu-ray HD DVD DVD

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Innovatív építőipari vállalkozás vezetőit díjazta a FIVOSZ

2022. november 29. 12:39

December 1. éjfélig lehet nevezni 'Az Év Honlapja’ pályázatra!

2022. november 23. 09:55

Az energiatárolás lehet a válság megoldásának kulcsa

2022. november 18. 09:55

Iskolák is lehetnek a kiberbűnözők célpontjai?

2022. november 7. 15:56