Több mint félszáz ország nem védi megfelelően a szellemi tulajdont

forrás Prim Online, 2008. február 22. 10:54

A BSA (Business Software Alliance) a szellemi tulajdont létrehozó más iparágakkal közösen 51 olyan országot nevezett meg, amelyek nem teljesítik megfelelően a kreatív munkákat, közöttük a számítógépes szoftvereket is magukban foglaló szellemi tulajdon védelmével kapcsolatos kötelezettségeiket.

A BSA az IIPA (International Intellectual Property Alliance) által az Egyesült Államok Kereskedelmi Főmegbízottja, Susan Schwab részére benyújtott beadványában fogalmazta meg ajánlásait azokról az országokról, amelyeket az Egyesült Államok Különleges 301. Jelentésének tartalmaznia kellene. A Különleges 301. Jelentésről szóló rendelkezés előírja, hogy az Egyesült Államok Kereskedelmi Főmegbízottjának irodája évente nevezze meg azokat az országokat, amelyek nem védik megfelelően és hatékonyan a szellemi tulajdont, vagy amelyek nem biztosítják azoknak az amerikai cégeknek az igazságos és méltányos piacra lépését, amelyek fokozottan támaszkodnak a szellemi tulajdon védelmét. 

„Az illegális szoftverhasználat jelenti továbbra is a legnagyobb kereskedelmi akadályt a szoftveripar számára, s globálisan közel 40 milliárd USD veszteséget hordoz az iparág számára. Az iparágra gyakorolt hatásokat összesítve, az illegális szoftverhasználat világszerte kormányokat, gazdaságokat és állampolgárokat foszt meg munkahelyektől és egy még virágzóbb helyi IT szektortól” – jelentette ki Robert Holleyman, a BSA elnök-vezérigazgatója.  

A BSA részére nemrégiben készített tanulmány szerint a globálisan 35 százalékos szoftverillegalitási arány 4 év alatt történő 10 százalékpontos csökkentésével - a gyorsabb gazdasági növekedés révén - 141 milliárd USD-ral lehetne növelni a gazdaságok teljesítményét, 600 000 új munkahelyet lehetne teremteni, és 24 milliárd USD további adóbevételt lehetne generálni világszerte. 

„Kétségtelen, hogy a szellemi tulajdont védő jogszabályok létrehozása közvetlen előnyöket biztosít az egyes gazdaságok és kormányok számára” – tette hozzá Holleyman. „Valójában az illegális szoftverhasználat visszaszorításával azok az országok nyerhetik a legtöbbet, ahol az illegális szoftverhasználat aránya jelenleg közepes, illetve magas, mivel itt a helyi IT szektor megerősödése révén az országok gazdasági ereje és kereskedelmi pozíciója erősödik.”
 
A BSA megbízásából egy független kutatási cég, az IDC által „Az illegális szoftverhasználat hatásai 2008-ban” címmel készített tanulmány 42 olyan országot ölel fel, amelyek 2007-ben a globális IT költségek több, mint 90 százalékát adták. A BSA-IDC tanulmány elérhető az interneten a www.bsa.org/idcstudy címen.

A BSA arra bátorítja azokat a kormányokat, amelyek élvezni kívánják az illegális szoftverhasználat visszaszorításából fakadó gazdasági előnyöket, hogy tegyék meg a következő lépéseket:

  • Miután módosították a szerzői jogról szóló nemzeti jogszabályokat annak érdekében, hogy teljesítsék a Szellemi Tulajdon Világszervezet (WIPO) által megállapított kötelezettségeket;
  • Továbbá erős végrehajtási mechanizmust alakítottak ki a Világkereskedelmi Szervezet (WTO) előírásai alapján, beleértve az illegális szoftverhasználat elleni szigorú jogszabályokat;
  • Rendeljenek jelentős kormányzati forrásokat a problémához, beleértve a szellemi tulajdon védelmét ellátó nemzeti szervezetek létrehozását, a nemzetközi együttműködést, valamint képzés révén biztosítsák a tisztviselők felkészültségét;
  • Nyújtsanak széleskörű információt a közvélemény részére;
  • Járjanak elöl saját példával azzal, hogy az állami szektorban kizárólag legális szoftverek használatát engedélyezik.


Az IIPA által a Kereskedelmi Főmegbízottnak a Különleges 301. Jelentéshez benyújtott országlista megtekintéséhez tekintse meg a www.iipa.com honlapot.

Kulcsszavak: jog BSA-hu BSA

Infotársadalom ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A szülők háromnegyede félti gyermekét az okoseszköz-függőségtől

Négy szülőből hárman aggódnak a gyermeküket veszélyeztető okoseszköz-függőségtől, minden negyedik szülő pedig már tapasztalt is függőségi tüneteket gyermekénél – derült ki a Huawei Techologies Hungary kutatásából, amely az Y-generációs szülők digitális nevelési szokásait vizsgálta. A felmérés szerint a szülők jellemzően csak rövid időre adják készülékeiket gyermekeik kezébe, azonban akadnak olyan helyzetek is, amikor egy hároméves gyermek naponta 5 óránál többet használt okoseszközt. A szülők túlnyomó többsége ugyanakkor felügyeli, mire használja csemetéje az okoseszközöket. 

2020. február 22. 13:32

A kiskereskedelmi vállalatok minden IT-igényét képes kielégíteni a Fujitsu

A Fujitsu bemutatta a kiskereskedelmi folyamat minden lépését lefedő, egyedülállóan gazdag kínálatát a világ legnagyobb kiskereskedelmi szakvásárán, a németországi Düsseldorfban megrendezett EuroShop 2020-on.

2020. február 22. 12:33

Rangos díjat kapott az Epson két nyomtatója

A Seiko Epson Corporation bejelentette, hogy a Surecolor SC-P7500 és a Surecolor SC-P9500 nagy formátumú nyomtatói nyertek az iF Design Award 2020 versenyen, amelyet a hannoveri iF International Forum Design GmbH rendez.

2020. február 22. 11:00

Világszinten teljes gőzzel halad az egészségügy digitális átalakulása

Az egészségügy digitális forradalma közel 20 éve van napirenden, most azonban úgy tűnik, valóban változás várható. Legalábbis ez derül ki a Roland Berger „Az egészségügy jövője: a szektor gyorsabb ütemben digitalizálódik a vártnál” (Future of Health: An industry goes digital – faster than expected) című tanulmányából. A Roland Berger szerint a 2025-ig tartó időszakban gyökeres változások lesznek az egészségügyi piacon. 

2020. február 21. 14:48

Az OnRobot bővíti termékcsaládját!

A robotikai End-of-Arm eszközök globális éllovasa, az OnRobot innovatív Gecko nyom nélkül tapadó gripperének egy új kompakt, egykorongos verzióját dobta piacra. Az új egykorongos Gecko SP (single pad) a megszokott funkciókat hozza most el olyan új automatizációs alkalmazások számára is, melyeknek kevesebb helyre és alacsonyabb teherbírása van szükségük. 

2020. február 21. 13:15

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megjelent az NMHH 2020-as felügyeleti terve

2020. február 18. 10:35

Informatikai szakembereket keres az SAP Labs Hungary

2020. február 14. 10:33

20 éves Magyarország egyik legrégebbi email rendszere

2020. február 7. 09:03

A három legnépszerűbb rádiót négymillió ember hallgatja

2020. február 3. 10:01
online sportfogadás