Jön az Intel 6 magos Xeon MP CPU

Széll Zoltán, 2008. február 26. 14:42

Egy osztrák weboldalon kiszivárogtatott Intel információknak köszönhetően megismertük a harmadik negyedévben érkező hatmagos Xeon MP processzor néhány részletét. Az Intel eddig erről, a ’Dunnington’ kódnevű processzorról semmi hírt nem bocsátott ki, annak ellenére, hogy már 2005 óta látható a vállalat szerverprocesszor tervei között.

Mivel a processzor ebben az évben jelenik meg a piacon, itt az ideje, hogy „lerántsák róla a leplet”. Az Intel eredetileg a negyedik negyedévben kívánta bevezetni a hatmagos Dunnington Xeon MP processzort, de akkor nagyon közel került volna a következő generációs Nehalem lapkák bevezetésének időpontjához. Ezért a lapkagyártó óriás egy negyedévvel előbbre hozta a Dunnington bevezetésének időpontját és így megjelenése augusztusban várható. Ez lesz az utolsó Intel lapka, amely az Intel Core architektúrán, illetve a Penryn magon alapul és a már elavult frontoldali buszt (FSB) támogatja. A negyedik negyedévben érkező következő generációs 4-8-magos Nehalem Xeon lapkák 1-4 csatornás DDR3 memória-vezérlőt és a CPU lapkák közötti kapcsolathoz 2-4 QPI (quick-path interconnect) csatornát tartalmaznak.

A Dunnington - az utolsó Penryn generációs processzor – lapka 45nm-es technológiával készül, hat Penryn magot, magonként 96KB L1 utasítás gyorsító-tárat, kétmagonként 3MB (3 x 3) osztott L2 gyorsító-tárat és a hat mag között megosztott 16MB L3 gyorsító-tárat, valamint 1066MHz-es frontoldali buszt tartalmaz.

 Az 1,5-1,6 milliárd tranzisztort tartalmazó Dunnington lapka mPGA604 tokban lesz kapható, amely láb-kompatibilis a jelenleg használt négymagos ’Tigerton’ Xeon processzorral, és maximális hőtermelése 130W alatt van. A hatmagos Dunnington processzor igazolja az eredeti Conroe architektúra méretezhetőségét.

A Dunnington processzor a’Caneland’ lapkakészletet használja. A frontoldali busz 266MHz-es órajel négyszeresével – 1066MHz – dolgozik, átviteli sávszélessége 10,5GB/s. Egy Caneland lapkakészlethez négy, hatmagos Dunnington csatlakoztatható. Az új szerverprocesszort a Sun, a HP és a vállalat egyéb partnerei használják majd penge- és sűrű rack-szerverekben.

 A hatmagos Dunnington Xeon MP processzort 2009.-ben a nyolcmagos, egylapkás Nehalem-EX (’Beckton’) Xeon MP követi, amely magonként két szálat, összesen 16 szálat kezel. A Beckton teljesítménye a Dunnington lapkáénak közel háromszorosa lesz.

Kulcsszavak: szerver processzor Intel

Hardver ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Philips Monitors E1 terméksorozat három új, többcélú modellel bővül

A Philips Monitors E1 sorozata ebben a hónapban három új modellel bővül. Az irodai felhasználók és távmunkában dolgozók számára szükséges összes alapvető funkcióval ellátott új modellek segítenek a felhasználóknak a kapcsolattartásban és növelik a termelékenységüket, mindezt versenyképes áron. 

2024. március 28. 13:27

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05