Alkotmányellenes az internet ellenőrzése Észak-Rajna-Vesztfáliában

MTI Sajtóadatbank, 2008. február 28. 08:42

Az alkotmánnyal összeegyeztethetetlennek és ezáltal semmisnek nyilvánította a német alkotmánybíróság szerdán a még csak Észak-Rajna-Vesztfáliában hozott törvényt az otthoni számítógépek, így az internetes adatforgalom hatósági ellenőrzésének engedélyezéséről. A testület úgy döntött, hogy a törvény sérti az alapvető személyi jogokat.

Az alkotmánybírósági ítéletnek országos üzenete van, mivel Wolfgang Scha:uble szövetségi belügyminiszter törvényt kíván alkotni az interneten történő nyomozásról terrorgyanús egyének után. A német politikai körökben éppen országos hatása miatt rendkívüli érdeklődéssel várt ítéletet Hans-Jürgen-Papier, az alkotmánybíróság elnöke olvasta fel, miközben a karlsruhei bírósági épület előtt a belügyminiszter által tervezett törvény ellenzői, köztük adatvédők tüntettek.

Az ítéletből kitűnt, hogy a bíróság az internet ellenőrzését általánosságban alkotmányellenesnek minősítette. Úgy ítélte meg, hogy az alapvető személyiségi jogokat sért, ezért az otthoni számítógépek hatósági "kifürkészése" csakis rendkívüli esetben engedélyezhető. Mégpedig akkor, ha a hatóságok tényleges információkkal rendelkeznek arra vonatkozóan, hogy a jogállami biztonság szempontjából konkrét veszély fenyeget.

Az Észak-Rajna-Vesztfáliában bevezetett törvényt egy újságíró, néhány ellenzéki politikus, illetve ügyvéd támadta meg. Szakértők szerint első ilyen jellegű állásfoglalásával az Ab irányt mutatott arra vonatkozóan, hogy alapvető az otthoni számítástechnikai rendszerek "bizalmassága, illetve integritása". Ezért hatósági beavatkozás csakis akkor engedélyezhető, ha az életet, illetve a szabadságot fenyegeti veszély, vagy pedig az állam elleni fenyegetésről van szó.

Németországban 2006 óta tart a vita az internet hatósági ellenőrzésének bevezetéséről. Wolfgang Scha:uble konzervatív belügyminiszter a terrorizmus elleni harc jegyében akkor állt elő azzal a javaslatával, hogy a szövetségi bűnügyi hivatalról (BKA) szóló törvényt egészítsék ki ilyen jellegű passzussal. Az indítvány erősen megosztotta a német nagykoalíciót, a konzervatívok támogatásával szemben ugyanis a szociáldemokraták - valamint az ellenzéki pártok is - a személyi szabadság védelmére hivatkozva a leghatározottabban ellenezték azt. A németek túlnyomó többsége ugyancsak a tervezett törvény ellen foglalt állást.

Megfigyelők szerint a karlsruhei állásfoglalás mindenképp megnehezíti a belügyminiszter tervének megvalósítását. Maga Wolfgang Scha:uble első nyilatkozatában jelezte, hogy tiszteletben tartja az alkotmánybíróság döntését. Hangoztatta, hogy eredeti szándékát nem adja fel, s arra törekszik, hogy a nemzetközi terrorizmus általi fenyegetések elhárítása érdekében "mindenekelőtt szakértők és rendőrségi illetékesek által szükségesnek tartott szabályozásról" mielőbb törvény szülessék.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a legnagyobb webáruházak rangsora

2023. május 23. 20:10

Új fizetési kapu magyar e-kereskedőknek

2023. május 18. 12:49

Nem törődünk eléggé online adataink védelmével

2023. május 8. 15:39

Új keresőt fejleszt a Google

2023. április 24. 20:01