Mobilinternet: a lakosság 54 százaléka elérheti a széles sávot

MTI Sajtóadatbank, 2008. március 6. 10:02

A magyar lakosság 54 százaléka számára már elérhető a HSDPA, a széles sávú mobilinternet, ami azért fontos, mert az ügyfelek egyre több olyan szolgáltatást szeretnének elérni mobiltelefonon, amihez gyors adatátvitel kell - mondta Winkler János, a Magyar Telekom (MT) vezérigazgató-helyettese szerdán Budapesten az UMTS fórumon.

A harmadik generációs mobil szolgáltatásokról (3G - UMTS) tartott fórumon Winkler János kifejtette: a magyar piacon 110 százalékos a mobil-ellátottság. Ezen belül az MT-csoporthoz tartozó T-Mobile-nak mintegy 5 millió ügyfele van, piaci részesedése 44 százalék.

Tavaly a T-Mobile 3G-és ügyfeleinek száma a háromszorosára nőtt, azt azonban nem közölték, hogy hány ilyen előfizetőjük van.

Az elmúlt évben a mobil széles sávú felhasználás elsősorban a hordozható számítógépek elterjedése miatt következett be. A mobilkészülékeken internetezők száma várhatóan ez év közepétől nő majd gyorsabban, amikor már sokkal több olcsóbb HSDPA-képes telefon kapható majd a piacon.

A konferencián Pataki Dániel, a Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) elnöke elmondta: Magyarországon és Európában ugyanaz a cél, növelni a széles sávon internetezők számát.

A szabályozásról elmondta: az NHH arra törekszik, hogy kiszámítható módon támogassa a távközlési piacot, növelje a versenyt, ezen belül például a széles sávú elérések számát.

Az elnök az adatroaming kapcsán kifejtette: az lenne jó, ha nem kellene szabályozóknak meghatározni az árat, hanem ezt a versenypiacon működő mobilcégek maguk csökkentenék elfogadható szintre.

Kulcsszavak: konferencia UMTS

Telekom ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Így kíméli szemünket a HONOR Magic5 Pro

Napjainkban a technológia kikerülhetetlen eleme a hétköznapoknak, így létfontosságú, hogy azzal is foglalkozzunk, hogy a digitalis eszközök milyen hatással vannak szemeinkre. A HONOR Magic5 Pro, a vállalat legújabb csúcskategóriás készüléke számos szemkímélő funkcióval óvja a felhasználók látását. 

2023. május 28. 11:50

Kiemelkedő éjszakai fotós képességekkel és vezető iparági innovációkkal érkezik a HUAWEI P60 Pro

Június 1-től Magyarországon is kapható a Huawei legújabb prémium kategóriás, kiemelkedő fotós képességekkel rendelkező okostelefonja, a HUAWEI P60 Pro. A készülék iparágvezető fejlesztéseket hoz a mobilfotózás terén, a P60 Pro-t továbbfejlesztett optikai rendszerrel, valamint a piacon elsőként többlencsés Ultra Lighting telefotó kamerával szerelték fel. A 88W-os SuperCharge töltésnek köszönhetően a HUAWEI P60 Pro mindössze 10 perc alatt 50 százalékra feltölthető Turbo módban, a készülék különleges Kunlun Glass kijelzője pedig rendkívüli törésállóságot biztosít. 

2023. május 26. 17:11

Pár nap múlva jelentősen növeli 5G-s lefedettségét a Telekom

A Magyar Telekom mobilhálózat-modernizációs programjának keretében idén nyárra 60%-ra növeli lakosságszám-arányos kültéri 5G lefedettségét. A vállalat 5G hálózata 2023. június 1-jétől Budapesten, a megyeszékhelyeken, számos vidéki városban és községben, valamint a Balaton, a Velencei-tó és a Tisza-tó körül lesz érhető. A Telekom június 1. és augusztus 31. között automatikusan elérhetővé teszi az 5G-t minden ügyfelének, melyet 5G képes készülékkel és mobilinternet-szolgáltatással tudnak igénybe venni.

2023. május 24. 15:50

A Rakuten Viber és a Spotify egyesíti erőit

Rakuten Viber bejelentette partnerkapcsolatát a Spotify globális zenei streaming platformmal. A Viber több százmillió felhasználójának kínál három hónapos ingyenes próbaidőszakot a Spotify Premium előfizetéshez, illetve régiótól függően akár 90%-os kedvezményt a szolgáltatásra.

2023. május 23. 15:27

Új élmények várnak Budapest Óriáskerekén a Samsung Galaxy S23 Ultrával

A Samsung május 25-26 és 27-én átalakítja Budapest Óriáskerekét, alkonyattól különleges kabinokban emelkedhetünk a város fölé. A különböző tematikájú fülkékben egy közös: a résztvevők a Samsung csúcskészülékével, a Galaxy S23 Ultrával örökíthetik meg a nem mindennapi élményt, bizonyítva, hogy a Nightography, éjszakai felvételek funkcióval a legjobb pillanatok részletgazdagok és felejthetetlenek maradhatnak még napnyugta után is.

2023. május 22. 15:34

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a legnagyobb webáruházak rangsora

2023. május 23. 20:10

Új fizetési kapu magyar e-kereskedőknek

2023. május 18. 12:49

Nem törődünk eléggé online adataink védelmével

2023. május 8. 15:39

Új keresőt fejleszt a Google

2023. április 24. 20:01