Gépek vezérlése ipari WLAN technikával

Kovács Attila, 2008. március 17. 07:22

Industrial WLAN (IWLAN) néven a Siemens Industry Automation divíziója olyan rádiótechnikai rendszert fejlesztett ki, amely a vezeték nélküli WLAN rádiós szabványon alapul és ipari berendezések – például gyári gépek – rádiójelekkel való szabatos kezelését teszi lehetővé.

Világszerte egyedülálló a vészkikapcsolási funkció, amely mobil kezelőszervekről is működtethető. A megoldás új lehetőségeket nyit meg a gyártásban –például forgó-mozgó gyártóberendezésekkel kapcsolatban –, vagy vezetőnélküli közlekedési rendszerekben. Az élenjáró műszaki megoldás miatt az autóiparban máris többen (pl. VW, Audi) is a rendszer mellett döntöttek.

A WLAN-t eddig főleg az otthoni és irodai kommunikációban használták, holott a gyors átviteli sebesség révén ipari-gépvezérlési célokra elvileg ugyanúgy alkalmas. Azonban túl nagy volt annak a kockázata, hogy az egyes gépek pontosan egymásra hangolt üzemi folyamataiban zavar áll be esetleg késve érkező parancsok következtében. Egy túlterhelt WLAN-hálózatban ugyanis az átviendő adatcsomagok várakozási hurokba kerülnek, és így csak időbeli eltolással jutnak el a vevőhöz – a késedelem már millisecundum nagyságrendben is lényeges zavarokat vonhat maga után. Az ipari berendezéseknél eddig emiatt előnyben részesített ipari kábelezés viszont poros vagy nedves környezetben drága kábelköpenyeket tett szükségessé. A kábelezésnek amúgy is korlátai vannak a gyártásban: pl. forgógépeket használó gyártó részlegekben nem lehet vezetékes összeköttetéseket alkalmazni.

Az IWLAN rendelkezik a szükséges vezérlési megbízhatósággal, mivel az átviteli sebességeket kifejezetten a vezérlő parancsokra foglalja le. Ugyanakkor úgynevezett redundáns antennák és
 „időfelügyelt“ jelátvitel biztosítja az állandó összeköttetést. A vevőkészülékek házának speciális anyaga a rendszert ellenállóvá teszi zavarásokkal – pl. elektromágneses gépek hatásával – szemben. Külső számítógépes támadások ellen pedig kódolási eljárással és hozzáférési ellenőrzéssel védik a rendszert. A vészlekapcsolás céljára eddig külön kábelezésre volt szükség. Most ez a fenntartott (tartalékolt) átviteli sebesség révén valósítható meg. Mivel az IWLAN a WLAN-ra épít, könnyű azt meglévő (Ethernet) hálózatokkal összekapcsolni.

Kulcsszavak: Siemens hálózat WLAN

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Palletways négy éve indította el magyarországi hálózatát

A Palletways Group négy évvel ezelőtt a biatorbágyi központtal működő magyar hálózat elindításával bővítette európai jelenlétét és erősítette tovább az exportlehetőségeket Magyarországra és Magyarországról.

2022. december 7. 11:26

Az érzékenyítés magasiskolája: Üzleti Etikai Díjjal jutalmazták az Eatont

Rangos szakmai elismerést kapott az Eaton! Az intelligens energiagazdálkodásra specializálódott cég a Multinacionális vállalat kategóriában, közel 70 kandidáló közül érdemelte ki az Üzleti Etikai Díjat. Az Eaton – ahogy méltatásában a zsűri fogalmazott – kiemelt, szívet melengető vállalásain és eseményein keresztül mutatja be, hogyan válhat az etikus magatartás és a sokszínűség a mindennapok természetes részévé.

2022. december 7. 09:58

Egy klubban az Intel, a Samsung és a Schneider Electric

A Schneider Electric alapítótagja és vezetői szintű támogatója a SEMI által létrehozott új szervezetnek, a klímavédelem érdekében fellépő „Semiconductor Climate Consortium”-nak. A többek között az Intelt, a Samsungot és a TSMC-t is tagjai között tudó szervezet célja, hogy a félvezetőgyártás teljes értékláncában csökkentsék az üvegházhatású gázok (ÜHG) kibocsátását. 

2022. december 6. 20:04

Díjmentes IP Scan szolgáltatás a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalában

Az Európai Unió Szellemi Tulajdoni Hivatalának (EUIPO) tanulmánya szerint a szellemi tulajdonnal tudatosan foglalkozó KKV-k akár 20 százalékkal nagyobb bevételt érhetnek el, mint azok, akik nem rendelkeznek oltalmakkal. A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH) legújabb kampányában a díjmentes IP Scan szolgáltatását népszerűsíti, amely a hazai kis- és középvállalkozásokat segíti egyedi elemzéssel és tanácsadással szellemitulajdon-stratégiájuk kialakításában, és az igényeiknek megfelelő oltalmak kiválasztásában.

2022. december 6. 15:35

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

A világ legígéretesebb kiberbiztonsági vállalatai közé került a Clarabot

2022. december 6. 21:30

Lezárult a 2022-es ’Az Év Honlapja’ pályázat!

2022. december 2. 13:58

Innovatív építőipari vállalkozás vezetőit díjazta a FIVOSZ

2022. november 29. 12:39

December 1. éjfélig lehet nevezni 'Az Év Honlapja’ pályázatra!

2022. november 23. 09:55