Brit dizájn-nagydíj a "százdolláros" laptopnak

MTI Sajtóadatbank, 2008. március 20. 09:01

A fejlődő országokban tanulók igényeire szabott, kurblizással feltölthető laptop nyerte el a Brit Insurance biztosítótársaság formatervezői nagydíját.

Yves Béhar, a laptop tervezője a londoni Dizájnmúzeumban vette át a díjat. Az elismerés - mint mondta - a "hab a tortán" a Minden Gyereknek Laptopot (OLPC) program számára, amely Deyan Sudjic, a múzeum igazgatójának szavai szerint "nemes kezdeményezés egy gonosz világban."

Az OLPC 2005-ben indult, célja, hogy a harmadik világ gyermekei is korszerű számítógéphez juthassanak. A készüléket a világhírű Massachusetts Institute of Technology (MIT) amerikai kutatóegyetemen fejlesztették. Energiaigénye 90 százalékkal kisebb a standard laptopokénál és kézi erővel (kurblizással) vagy napenergiával is feltölthető. A zöld-fehér masina vízálló, 50 Celsius-fokos melegben sem mondja fel a szolgálatot és a képernyője erős napfényben is jól olvasható.

Az idén először kiosztott Brit Insurance Design Award nyertesét az utóbbi 12 hónap több mint 100 formatervezői produktuma közül választották ki. A jelölteket hét csoportba sorolták, a kategóriánkénti eredményt a múlt héten hozták nyilvánosságra. A legjobb építészeti dizájn például a Madárfészeknek becézett új pekingi olimpiai stadion, a közlekedés kategória nyertese pedig egy gyermek-kerekesszék, amelynek méretét aszerint lehet állítani, hogy hol tart a gyerekek a növésben.

A hét első közül került ki a fődíjas, az úgynevezett százdolláros laptop. "A gyerekek vágyainak és igényeinek megfelelő készüléket akartunk fejleszteni, amely olcsó és energiatakarékos is egyben és fordulatot hoz a számítógép-dizájnban" - mondta Yves Béhar. A tervező hangsúlyozta: egyetlen újítást sem védettek le, semmi akadálya, hogy az alacsony fogyasztású, olcsó modellek a nyugati piacon is megjelenjenek.

A gép előállítási költsége a tervezettnél némileg magasabb, 180 dollár (30 ezer forint). Tavaly novemberben jelent meg, azóta nagyjából 600 ezer talált gazdára Perutól Etiópián át Mongóliáig - áll a londoni The Guardian honlapján megjelent beszámolóban.

A Dizájnmúzeum a Brit Insurance Design Award egész mezőnyét bemutató kiállítást rendezett. A tárlat április 27-ig látható.

Kulcsszavak: notebook

Színes ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Volt nincs, buli van

Idén a járvány miatt elmaradt a Telekom VOLT Fesztivál, a szervezők azonban nem hagyják magukra a fesztiválhangulatra vágyó fiatalokat. A soproni gigarendezvény helyett a VOLT és a Telekom olyan Minifesztiválok megvalósítását támogatja, ahol ugyan szűkebb körű a részvétel, ám az exkluzív fellépők mellett a hamisítatlan VOLT-feelinget és az élmények megosztását fejlett digitális megoldások is segítik.

2021. július 22. 12:48

A maximumot várja magától a Team Black Jack

Már csak néhányat kell aludniuk a vitorlássport szerelmeseinek, hogy július 22-én elstartoljon a sportág legendás hazai eseménye, az 53. Kékszalag Raiffeisen Nagydíj. A versenynek nagy reményekkel vág neki a több évtizedes tapasztalattal rajthoz álló Team Black Jack, mely 2021-ben a Wallis Motor teljes támogatásával törhet a dobogó tetejére. A BMW és a MINI vezető hazai márkakereskedője ebben a csapatban mindent megtalált, amire az üzleti életben értékként tekint: eltökéltséget, kitartást, versenyszellemet és mindenekelőtt győzni akarást. A közös cél: elsőnek lenni.

2021. július 21. 15:59

Töltőkábelek – mi történik, ha megrágta a kutya?

Ma már szerencsére minden eszközhöz, amit tölteni szükséges, tudunk vásárolni extra töltőkábelt, ha esetleg véletlenül elvágnánk vagy megrágná a házi kedvencünk. Találunk a piacon egyedileg az eszközünkre szabott kábelt, de léteznek már univerzális megoldások is.

2021. június 14. 15:56

Megkérdőjezelődött a trójai faló mítosza

A trójai faló legendáját szinte mindenki ismeri: egy gigantikus, fából készült építménybe katonák bújnak, hogy az éj leple alatt kimásszanak a Trója falai mögé bevontatott „ajándékból”, majd társaikat beengedve percek alatt eldöntik a tíz évig húzódó csata menetét. De vajon valóban így történt? Tényleg egy lovat formált az építmény, a valóságban is így dőlt el a csata, vagy mindez csak mítosz? A Viasat History legújabb, A trójai faló rejtélye című dokumentumfilmje 2021. május 23-án vasárnap 21 órától szakértők segítségével igyekszik megfejteni a rejtélyt és felgöngyölíteni Homérosz költeményeinek valódi jelentését.

2021. május 22. 10:31

Jár neked a legjobb! - Nézzük, mi újdonság van a napelem piacán!

Rengeteg újdonságot láthatsz, hiszen a megújuló energia fejlődése nem egyszerűen csak biznisz, hanem egy lehetőség arra, hogy elkerüljük a klímaválságot és megőrizzük a fenntartható, élhető bolygónkat a jövő generációk számára.

2021. május 13. 11:09

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

A világon egyedülálló drónra szerelhető szállítódobozt fejlesztettek

2021. szeptember 15. 14:15

Öt érmet is elhoztak a magyar diákok a juniorok informatikai diákolimpiájáról

2021. augusztus 31. 09:58

A Xiaomi várakozásokat felülmúlóan teljesített a második negyedévben

2021. augusztus 26. 14:46

Ma negyvenéves az IBM PC!

2021. augusztus 12. 09:58