A Nokia szerint is lassult a fejlett mobilpiacok növekedése

Milkovits Gábor, 2008. március 24. 18:05

Alig néhány nappal azt követően, hogy a Sony Ericsson az európai keresletnövekedés lassulásáról számolt be, a Nokia elemzése is hasonló képet fest a fejlett térségek mobiltelefonos piacairól.

A Nokia által közzétett adatok szerint az európai mobilpiac növekedése már tavaly is igencsak lelassult, mindössze 3% volt a 2006-os 16%-kal szemben. Eközben Észak-Amerikában 13-ról 6%-ra, Latin-Amerikában 15-ről 10%-ra, a Közel-Keleten és Afrikában pedig 68-ról 19%-ra mérséklődött a mobiltelefonok számszerű eladásainak növekedése egy év alatt. Mindezt ugyanakkor 2007-ben még ellensúlyozta a hatalmas távol-keleti piac, ahol Kínát leszámítva a 2006-os 27% helyett 34%-kal, Kínában pedig a tavalyelőtti 29% helyett szintén 34%-kal több mobiltelefont értékesítettek a tavalyi évben.

Sokat mondó adatok, hogy a Nokia szerint 2007-ben az összesen eladott 1,14 milliárd mobil 60%-a a fejlődő térségekben kelt el, és több mint 35% 50 eurónál olcsóbb belépő szintű készülék volt. A felmérés alapján jelenleg 3,3 milliárd mobiltelefon van használatban, ami a világ népességének mintegy 40%-át jelenti, ám tartalékok szinte kizárólag a harmadik világban vannak. Itt viszont az árversenyt lassan egyedül csak a teljes mobilpiac 40%-át birtokló Nokia bírja.

A fejlett országokban egyre inkább kulcskérdés, hogy az emberek hajlandóak-e, és ha igen milyen arányban, drágább és többet tudó készülékekre cserélni sokszor amúgy is túl sok kihasználatlan funkciót kínáló mobiljaikat. Ehhez a mobil szélessávhoz kapcsolódó szolgáltatásokhoz kellene végre megnyerni őket, ebben azonban a szolgáltatók is kulcsszerepet játszanak, főleg az árképzés terén.

Kulcsszavak: Nokia mobiltelefon trend

Telekom ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A HUAWEI P50 sorozat készülékein is elérhető lesz az érintésmentes fizetés

Új intelligens pénzügyi alkalmazással bővült a HUAWEI mobilökoszisztémája, amely lehetővé teszi az NFC-s, érintésmentes fizetést a gyártó legújabb P50 készülékcsaládjának okostelefonjain is, más, már a piacon lévő HMS-alapú készülékhez, például a HUAWEI nova 9-hez hasonlóan. Az alkalmazás a felhasználó tartózkodási helyétől függetlenül bármilyen bankkal vagy kártyaszolgáltatóval működik, és már elérhető Magyarországon is. 

2022. január 22. 12:26

A HONOR Magic V különleges kijelzővel és dinamikus teljesítménnyel nyújt kiváló felhasználói élményt

A HONOR nemzetközi technológiai márka a mai napon bejelentette a HONOR Magic V telefont, a vállalat első 5G képes, hajlítható csúcskészülékét. A HONOR Magic V piacvezető formatervezést, különleges kijelzőt, az új Qualcomm Snapdragon 8 Gen 1 csipszetnek köszönhetően pedig dinamikus teljesítményt nyújt. A vékony, „waterdrop” zsanérszerkezettel, a szélesebb külső kijelzővel és a legújabb Magic U 6.0-val a HONOR Magic V nagyot lép előre az hajlítható okostelefonok kialakítását tekintve, széleskörű funkciói pedig megkülönböztetik a jelenleg kapható hajlítható telefonoktól.

2022. január 10. 18:08

6 GB mobilnet a Telekom KKV ügyfeleinek a digitális elképzelésekhez

Ahogy a magánéletben, az üzleti életben is előtérbe kerülnek az év első napjaiban az újévi fogadalmak: a Telekom most díjmentes extra mobilnettel segíti a vállalkozások újévi elhatározásainak megvalósítását, digitális céljainak elérését.

2022. január 10. 16:27

A spanyol Király Kupában is debütál a díjnyertes magyar sporttech megoldás

A magyar fejlesztésű, díjnyertes digitális sporttechnológiai megoldásnak köszönhetően már a spanyol labdarúgókupa — hivatalos nevén Copa del Rey — 2021/22-es évadja során lehetővé válik a virtuális szurkolás az SD Ponferradina rajongói számára. Az alkalmazáson és weblinken keresztül akár az érdeklődő magyar szurkolók is beküldhetik szelfijeiket és személyes üzeneteiket, hogy távolról támogassák a csapat játékosait. 

2022. január 10. 13:44

Már egymilliónál többen töltötték le az eMAG appját

2021 a növekedés és innovációk éve volt az eMAG-nál: Magyarország legnagyobb e-kereskedelmi cége tavaly négy új üzletet nyitott, meghatszorozta az eMAG easybox csomagautomatáinak számát, mobilappjának felhasználói pedig másfélszeresükre bővültek - mostanra egymillió feletti letöltésszámot generálva.

2022. január 4. 12:41

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Új elnökséget választott az IAB Hungary

2022. január 21. 16:55

Ez a három újdonság határozza meg az online marketinget 2022-ben

2022. január 18. 15:29

Jön Magyarország legnagyobb e-kereskedelmi konferenciája

2022. január 12. 15:07

Már lehet regisztrálni az NMHH mobilkészülék-csere programjára

2022. január 7. 13:58