Szabadalmi vizsgálat Amerikában a Sonyval, a Nokiával és másokkal szemben

Milkovits Gábor, 2008. március 23. 19:09

Az amerikai Nemzetközi Kereskedelmi Bizottság (ITC) szabadalmi vizsgálatot indított mintegy 30 elektronikai vállalatnál, köztük a Sonyval szemben a Blu-ray technológiához kapcsolódó szabványok miatt.

A vizsgálat alapja az a panasz, amelyet Gertrude Neumark Rothschild, a Columbia Egyetem professzora nyújtott be februárban a bizottsághoz. A professzornő felfedezése, illetve találmánya a rövidhullámú fénykibocsátó diódákhoz és lézerdiódákhoz kapcsolódik, amelyek rengeteg ma divatos készülékben jelen vannak. Ezek közé tartoznak például a Blu-ray utolsó generációs, úgynevezett „kéklézeres” DVD lejátszók, egyes mobiltelefonok, vagy éppen a legújabb közlekedési lámpák. Rothschild nem kevesebbet szeretne elérni, mint hogy tiltsák meg a szóban forgó termékek forgalmazását az Egyesült Államokban, legalábbis amíg nem fizetik meg neki az általa elvárt szabadalmi díjakat. Az érintett gyártók között van a Nokia, a Motorola, az LG és a Panasonic is.

A Sony egyelőre nem kommentálta a hírt, arra hivatkozva, hogy a vizsgálat jelenleg is zajlik. Az esetleges amerikai betiltás elég kellemetlenül érintené a Blu-ray tábort, különösen mivel a rivális HD DVD formátum kiütése ellenére a termékek forgalmazása még mindig jóval alatta maradt a tervezettnek.

Kulcsszavak: szabadalom Blu-ray Sony Nokia

Infogazdaság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Intelligens, kulcsnélküli belépés társasházakba

Az applikáció alapú, irodaházi beléptetőrendszer mostantól elérhető társasházaknak is. A TabLog Home egy kényelmesebb, jóval sokoldalúbb megoldást kínál mind a lakóknak, mind az üzemeltetőknek.

2021. szeptember 26. 14:09

IT fejlesztő és szolgáltató központ jön létre Debrecenben és Szegeden

Új IT fejlesztő és szolgáltató központot hoz létre Debrecenben és Szegeden az üzleti informatikai megoldásokat nyújtó COSMO CONSULT Csoport magyar leányvállalata. A világ 16 országában aktív cég legalább 50 új munkahelyet teremt informatikai szakemberek számára a beruházással. A két fejlesztő és szolgáltató központ Magyarország mellett világszinten is támogatni fogja a COSMO CONSULT ügyfeleit a Business Central vállalatirányítási rendszer legújabb verziójára történő átállásban. A beruházás a magyar Kormány támogatásával és a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) közreműködésével valósul meg.

2021. szeptember 26. 10:44

Magyar fejlesztésű elektromos buszokat mutattak be

Részben magyar know-how-val és összeszereléssel készülő elektromos buszokat mutattak be Ráckevén. A Goldi Mobility Kft. magyar és szingapúri mérnökökkel közösen kifejlesztett járművei teljesítményben és minőségben is magas színvonalat képviselnek, ráadásul ár-érték arányban is élmezőnyben vannak. Elkészült emellett Magyarország első hidrogén üzemanyagcellás drónja is, amely 4.5 órát tud repülni folyamatosan akár 5000 méteres magasságban is.

2021. szeptember 25. 11:50

Zsebünkben a kassza

Január elseje óta a vállalkozások kötelesek a készpénzes fizetésen túl legalább egy elektronikus fizetési lehetőséget is biztosítani a vásárlók részére. Ennek legelterjedtebb módozata a POS terminálok létesítése, azonban ez nem minden vállalkozás számára a legjobb alternatíva.

2021. szeptember 24. 15:58

Túl gyors a napelem-boom?

Az elmúlt időszak, a pandémia az élet legtöbb területére hatással volt, így többek között arra is rávilágított, hogy a társadalmi, gazdasági rendszerek felkészületlenek ilyen mértékű válsághelyzetek kezelésére, így a reziliencia (alkalmazkodóképesség) javítása kiemelt figyelmet kapott hazai és nemzetközi viszonylatban egyaránt. A Magyar Elektrotechnikai Egyesület (MEE) 67. Vándorgyűlésének központi témáját a villamosenergia-szektor alkalmazkodóképessége és annak műszaki, gazdasági és humán oldalának kihívásai adták, továbbá a rohamosan növekvő számú napelemek hálózatra gyakorolt hatása.

2021. szeptember 24. 12:49

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Tapasztalja meg a legendás játékot

2021. szeptember 20. 18:29

A világon egyedülálló drónra szerelhető szállítódobozt fejlesztettek

2021. szeptember 15. 14:15

Öt érmet is elhoztak a magyar diákok a juniorok informatikai diákolimpiájáról

2021. augusztus 31. 09:58

A Xiaomi várakozásokat felülmúlóan teljesített a második negyedévben

2021. augusztus 26. 14:46