Megalakult a Nyílt Dokumentumformátum Szövetség magyar tagozata

forrás Prim Online, 2008. március 26. 14:17

A Nyílt Dokumentumformátum Szövetség 2006 márciusában jött létre, azzal a céllal, hogy képzéssel, információátadással, szakmai tudásbázissal segítse a közszolgálatban tevékenykedőket és törvényalkotókat abban, hogy az exponenciálisan növekvő mennyiségű elektronikus dokumentumokat elsődlegesen OpenDocumentum (ODF) formátumban tárolják. A nemzetközi szövetség alapítótagjai közül néhányan az ODFA Magyarország megalakulásában is részt vettek: Közép-európai Egyetem, IBM, SUN, Szabad Szoftver Intézet. Ez az elfogadott világszabvány és nyílt platform lehetővé teszi, hogy bármiképp is változzék a technológia, az elektronikus iratok teljes mértékben elérhetők, szerkeszthetők és menthetők legyenek, akár évtizedek múlva is. A szövetség magyar tagozata is megalakult, hogy elősegítse az ODF hazai elterjedését.

Életünkre egyre erőteljesebb hatást gyakorolnak az elektronikus adóbevallások, on-line pályázati űrlapok, internetes vásárlások és digitális könyvtárak. A jövő tudástárai virtuálisan formálódnak, de hogy mi marad fenn a töménytelen információból, és hogyan férhetünk majd hozzá néhány évtized múlva is, az most dől el. A zárt rendszerekben tárolt adatok súlyos következményeivel csak akkor szembesülnek a felhasználók, amikor már túl késő, és amikor már kiszolgáltatott helyzetbe kerültek.

Milyen lenne olyan világban élni, ahol GSM telefonunkat nem használhatnánk korlátok nélkül, villanykörténket nem tudnánk bármelyik gyártó által készített lámpánkba becsavarni, CD-nket nem tudnánk az autóban és otthon a különböző készülékekben egyaránt lejátszani, a laptopunkon a betűk elrendezése gyártótól függően teljes összevisszaságot mutatna, a zongorákon pedig – készítőtől függően – más-más hang tartozna ugyanahhoz a billentyűhöz. A mindenki által elfogadott és támogatott egységes szabványok megkönnyítik az életünket, elősegítik a piaci versenyt, és lehetővé teszik az összehasonlíthatóságot, így kordában tartják az árakat.

A dokumentumformátumok tekintetében jelenleg még nem értük el ezt a világos és tiszta helyzetet. Monopolizált kvázi-szabványok uralják a piacot, amelyek segítségével bizonyos gyártók privilegizált helyzetet és monopolárat tarthatnak fent magunknak. Ez többletkiadásokat jelent az államnak, adófizetőknek és cégeknek egyaránt. Ezen túl hosszú távon semmiképpen sem tekinthető biztonságosnak egyetlen cégtől függő formátumok melletti elkötelezettség, mert így a felhasználó folyamatos, licenchez kötött fejlesztésekre kényszerülhet, és abban sem lehet biztos, hogy a különböző verziókkal elmentett dokumentumai kompatibilisek lesznek egymással.

Más iparágakban a nyílt szabványok győzelmét nézve, alighanem az ODF is sikerre ítéltetett. Brazília, India és az USA egyes államai már kötelező érvénnyel be is vezették az államigazgatásban. Az Európai Közösség 2010-től irányelvben szabályozza, hogy a közbeszerzési eljárásokon csak olyan termékekkel lehet indulni, amelyek megfelelnek a nyílt szabványoknak. Az, hogy a teljes siker, a függetlenség a formátumoktól következésképpen a szofverforgalmazóktól a közeli, vagy távoli jövőben következik be, tőlünk függ.

Az ODFA magyar tagozatnák tervei:
 

 • A közigazgatás és államigazgatás folyamatos ellátása információval és összehasonlító tanulmányokkal
 • Olyan kompetenciaközpontként működni, amely képes a civilszférának is segítséget nyújtani
 • Tagok és a célokat támogatók bevonása
 • Szoftverfejlesztők elérése
 • A társadalmi tudatosság növelése kampányok és rendezvények formájában


ODFA Magyarország alapító tagok:

 • BALABIT IT Biztonságtechnikai Rendszereket Fejlesztő és Szolgáltató Korlátolt Felelősségű Társaság
 • Budapesti Közép Európai Egyetem
 • International Business Machines Corporation Magyarországi Korlátolt Felelősségű Társaság
 • Linux Ipari Szövetség
 • MITHRANDIR Informatechnológiai Korlátolt Felelősségű Társaság
 • MultiRáció Gazdaság- és Pénzügy-informatikai Fejlesztő és Szolgáltató Korlátolt Felelősségű Társaság
 • Open-SKM-Agency Számítástechnikai és Kereskedelmi Korlátolt Felelősségű Társaság
 • RIVENDEL Infotechnológiai Korlátolt Felelősségű Társaság
 • Sun Microsystems Magyarország Számítástechnikai Korlátolt Felelősségű Társaság
 • Szabad Szoftver Intézet Közhasznú Társaság
 • ULX Nyílt Forráskódú Tanácsadó és Disztribúciós Korlátolt Felelősségű Társaság
Kulcsszavak: Linux szabvány

Infogazdaság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Digitalizációval biztosíthatják a cégek az üzletmenet folytonosságot

Villámgyorsan bénította meg a világgazdaságot a koronavírus tavaszi robbanása, a krízis egész szektorokat küldött kényszerpihenőre pillanatok alatt. A sokkhatás nagy tanulsága az volt, hogy bármit is hozzon az őszi-téli időszak, egy újabb leállás vállalkozások milliót teheti tönkre világszerte. 

2020. szeptember 18. 17:29

Újabb fejlesztés a repülésbiztonság növeléséért

A jövő repülőtéri irányítását alapozza meg a HungaroControl nagyszabású távoli toronyirányítási projektje, amely újabb fontos állomáshoz érkezett. Több éves szakmai előkészítés után és a Budapest Airport Zrt-vel való egyeztetést követően elkezdődik a fejlesztés lelkét jelentő új optikai körgyűrű kiépítése, ami a hazai légi forgalmi irányításban számos további újítást hozhat. 

2020. szeptember 18. 15:41

Reload Hungary: 80 millió forintból indulhat el négy innovatív magyar startup

Összesen 80 millió forint értékű befektetési ajánlattal zárult a koronavírus járvány gazdasági hatásaira válaszul indított Reload Hungary Inkubációs Program, így négy magyar startup elindulását segíti az MFB Csoporthoz tartozó Hiventures és a Startup Campus Inkubátor.

2020. szeptember 18. 11:09

Melyik lesz 2020 legjobb gyára?

Idén hatodjára mérhetik össze tudásukat a hazai gyáregységek az Év Gyára versenyen. Újdonság, hogy a fair play jegyében minden kategóriában külön értékelik és díjazzák a kis- és középvállalkozásokat, illetve a nagyvállalatokat.

2020. szeptember 17. 20:09

Így lehet hatékonyabb az online AV rendszered

A Zyxel Networks ma bejelentette együttműködését az audió-videó szolgáltatások piacán meghatározó ATEN vállalattal. Az összefogásnak köszönhetően a switchek portfóliójába bekerült a speciális Hálózati AV mód, amely még nagyobb skálázhatóságot és könnyebb telepítést nyújt például a sportesemények, az éttermek, vagy egyéb vezérlőközpontok számára, ahol sokat dolgoznak multimédiás, nagy felbontású fájlokkal.

2020. szeptember 17. 18:36

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Virtuális nézőteret nyit a Budai Szabadtéri Színház

2020. szeptember 9. 12:11

Év Informatikai Vezetője díj 2020

2020. augusztus 27. 11:07

Early Bird kedvezménnyel indul ‘Az Év Honlapja’ pályázat

2020. augusztus 13. 14:58

Az EU rendkívüli forrásokat biztosít a SZTAKI vezetésű nemzetközi COVID-projektre

2020. augusztus 13. 12:16
online sportfogadás