Ma ITT: elfogadták a Szabadkai Nyilatkozatot

MTI Sajtóadatbank, 2008. március 31. 08:47

A Magyarság az Információs Társadalomért Testület (Ma ITT) Vajdaságban megrendezett 4. konferenciáján, pénteken elfogadták a Szabadkai Nyilatkozatot, amely megfelelő keretet teremt a magyar-magyar kapcsolatokban rejlő potenciál kiaknázásához - mondta el Csepeli György, a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium (GKM) közpolitikai igazgatója.

Hozzátette: a szaktárca az eMagyar pontok és a konferencia támogatásával feladatának tekinti az összmagyarság közötti információáramlás biztosítását, a szomszédos országokban élő magyarokat az anyaországtól elválasztó információs szakadék felszámolását, így a külhoni magyar közösségek megerősödésének elősegítését és versenyképességének fokozását.

A nyilatkozat felkéri a magyarországi kormányzati és szakmai szervezeteket, hogy - a határon túli partnerekkel közösen - tevékenységükkel, rendelkezésre álló eszközeikkel, erőforrásaikkal és egyedi programjaikkal segítsék elő a Magyar-magyar Platform céljainak megvalósulását.

Csepeli György kiemelte: a Ma ITT javasolja, hogy a gazdasághoz hasonlóan az oktatási, kutatásfejlesztési, kulturális, környezetvédelmi, önkormányzati és egyéb ágazati területeken is támogassák és vegyék igénybe az eMagyar Pontokra épülő Magyar-magyar Platform nyújtotta lehetőségeket.

Az is cél, hogy az ágazatközi és regionális együttműködésben rejlő előnyök hasznosulása érdekében folyamatos információcsere és minőségi tartalomfejlesztés valósuljon meg az emagyar.net felület nyújtotta on-line szolgáltatások igénybevételével.

Csepeli György szerint kiemelt feladat, hogy a határon túli szervezetek régiójuk fejlesztése során a prioritásokat a stratégiai irányelvekkel összhangban alakítsák, és vállaljanak koordinátor szerepet a platform ágazati tevékenységében, továbbá az érintett szervezetek vegyenek részt az európai területi és határ menti együttműködési projektekben és regionális kezdeményezésekben.

A GKM közpolitikai igazgatója utalt arra, hogy az eddigi eredményekre - több mint 300 eMagyar pont, és emagyar.net-portál - alapozva jött létre a Magyar-magyar Platform (M2 Platform), az eRegio Hálózat, a szakmai szervezetek és a programot irányító intézmények közös kezdeményezéseként, a szaktárca támogatásával.

A platform a Kárpát-medencében és a diaszpórában élő magyarság virtuális egyesítését, a magyarság információs társadalomba tagozódását tűzte ki célul.

Infotársadalom ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Több millió termék egyetlen webáruházban

A GKI Digital becslése szerint már több mint 4500 hazai vállalkozás érdekelt valamelyik hazai vagy akár nemzetközi online piactéren. Az általuk realizált online forgalom pedig csak tavaly elérte a nettó 12 milliárd forintot. Magyar kereskedők körében az eMAG Marketplace platformja a legnépszerűbb.

2019. október 15. 18:42

Virtuális valóság – Egy új valóság a turizmus ágazatban?

Az utóbbi évek technológiai és kereskedelmi fejlesztései következtében egyre időszerűbb kérdés, hogy vajon a virtuális valóság (virtual reality, VR) milyen hatással lesz a különböző iparágakra. Az utazási ágazat esetében például az előrejelzések rendkívül széles palettáját látjuk: a divatos technológiai fogástól az iparág létét veszélyeztető fenyegetésig terjed a spektrum. 

2019. október 15. 16:59

A Széllessáv Világfórumon debütál a Zyxel MPro Mesh megoldása

A tajvani Zyxel ma bejelentette, hogy a WiFi 6 portfolióját egy teljesen új menedzselt vezeték nélküli megoldással bővíti ki. Az MPro Mesh-re keresztelt jellemző mellett a 10G PON is megjelenik az eszközökben, így a szolgáltatók kiaknázhatják a hálózatukban rejlő teljes potenciált, és multi-gigabites kapcsolatot nyújthatnak ügyfeleiknek. A megoldást a ma induló amszterdami Szélessáv Világfórumon (BBWF) mutatják be.

2019. október 15. 14:09

Az EIT megerősíti a kreatív és kulturális ágazatokat

Az európai kreatív és kulturális ágazatok megerősítését jelentik be az INNOVEIT-en, az Európai Innovációs és Technológiai Intézet éves fórumán. Az innovátorok összefognak a vállalkozókkal, a befektetőkkel és a politikai vezetőkkel, hogy legyőzzék a társadalmi kihívásokat és új munkahelyeket teremtsenek Európában.  

2019. október 15. 12:50

Néhány szektorban csökkenni kezdett a munkaerőhiány

A munkaerőpiacon megjelent új hirdetések, és az állásra jelentkezések számai arra utalnak, hogy egyes szektorokban az eddig jellemző munkaerőhiány csökkenni kezdett – derül ki a Profession.hu harmadik negyedéves összeállításából. Emellett jól látható, hogy a nyári szezonban a vendéglátásé volt a főszerep; megugrott az álláshirdetések száma és az ígért jövedelmek szintje is.

2019. október 15. 11:37

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Újabb mérföldkő a hazai digitális oktatásban

2019. október 10. 18:44

Ma 20 éves a Wi-Fi

2019. szeptember 30. 11:26

Az ABB a világ legkorszerűbb robotikai gyárát építi Sanghajban

2019. szeptember 23. 09:37

Nem omlik össze az ekereskedelem: egy év haladék az erős ügyfélhitelesítésre

2019. szeptember 11. 08:34
online sportfogadás