Üres CD-k és DVD-k jogdíja - "gorenjeeffektus"?

Évi 32 milliárd forinttal támogatja a magyar állam Szlovákia digitális fejlődését!

forrás Prim Online, 2008. április 5. 11:07

Az MDF szerint felháborító, hogy az üres CD és DVD lemezekre kivetett szerzői jogdíj eléri a digitális adathordozók előállítási költségének száz százalékát, amelynek nagy része ráadásul nem a magyar, hanem az angolszász előadókat gyarapítja. Követhetetlen az üres kép- és hanghordozókra kivetett szerzői jogdíj megállapításának módja, mértéke pedig tarthatatlan. A magyar állam a túlzottan magas szerzői jogdíj miatt sokat markol, de keveset fog: így a szlovák digitális fejlődést támogatja évente körülbelül 27 milliárd forint plusz áfa összeggel.

A Magyar Demokrata Fórum felszólítja Hiller István oktatási és kulturális minisztert, hogy hozza nyilvánosságra a szerzői jogdíj megállapításának módját, az azt megalapozó hatástanulmányokat, a szerzői jogdíjból származó tavalyi bevétel összegét és annak felhasználási módját. Az érintett szakmai szervezetek bevonásával új alapokra kell helyezni a kép és hanghordozókra kivetett szerzői jogdíj összegének megállapítási módját.

A szerzői jogi törvény szerint a szabad felhasználásnak minősülő legális másolások ellentételezéseként méltányos díjazás illeti meg a jogosultakat, vagyis a szerzőket, előadókat, hangfelvétel előállítókat, filmforgalmazókat. Ezt a díjazást az Artisjus állapítja meg és a mindenkori kulturális miniszter hagyja jóvá. Ezért valamennyi Magyarországon forgalomba hozott hordozó egység után az országba történő behozatalkor a forgalmazónak, illetve hazai gyártás esetén a gyártónak meg kell fizetnie a jogdíjat, függetlenül attól, hogy azt mikor értékesítik, illetve valóban a szerzői jog által védett tartalom rögzítésére használják-e.

Az Európai Unió tagállamaiban eltérő képet mutat az üres hordozókra kivetett jogdíj mértéke. Luxemburgban például nem kell a hordozók után jogdíjat fizetni, míg a szomszédos Belgiumban magas a díj összege. A forgalmazói árra tevődő jogdíj olyan árkülönbséget eredményez, aminek következtében Luxemburgban 2007-ben egy főre számítva 27 darab DVD került végfelhasználói értékesítésre, míg a szomszédos Belgiumban csak 3 darab. Nyilvánvaló, hogy a hasonló gazdasági fejlettségű országok forgalmazói adataiban mutatkozó eltérés oka a jogdíjkülönbözet. A felhasználók tehát abból a tagállamból szerzik be a hordozókat, ahol azt a jogdíj hiánya miatt jelentősen olcsóbban tudják megvásárolni.

A magyar piacon is ugyanez a tendencia figyelhető meg. A szomszédos európai uniós tagállamok közül sem Szlovákiában, sem Romániában nem kell jogdíjat fizetni az üres hordozók után, míg Magyarországon egy átlagos kapacitású írható DVD után 110 forint a fizetendő jogdíj összege. Ez a nettó előállítási ár közel száz százaléka. Az írható CD-k, valamint a memóriakártyák területén ugyanez a jelenség tapasztalható. Mindennek következménye, hogy a magyar végfelhasználók jelentős többsége - különösen a hordozókat saját anyagaik archiválására használó és így több ezer darabos szükséglettel rendelkező cégek - beszerzéseiket a szlovák piacról oldják meg. Könnyen levezethető az ismert adatokból, hogy a hivatalos hazai 3 milliárd forintos forgalmazással szemben mintegy 27 milliárd forintnyi összeget a szomszédos tagállamok piacán költenek el. Mindennek következtében az ezen összeg után fizetendő áfa és a forgalmazóknál jelentkező bevételt terhelő egyéb adónemek is a magyar költségvetésben jelentkeznek hiányként.

A magyar állam tehát az üres kép- és hanghordozókra kivetett, eltúlzottan magas szerzői jogdíj miatt, aki sokat markol keveset fog alapon, a szlovák digitális fejlődést támogatja évente körülbelül 27 milliárd forint plusz áfa összeggel - olvasható az MDF lapunkhoz eljuttatott közleményében.

A jelen rendszer egyfelől visszaveti a magyar gazdaság, így a forgalmazó vállalkozások, és az információs társadalom fejlődését, másfelől éppen azt a célt nem szolgálja, amelyet a szerzői jogi törvény rendelkezései szerint kellene: a szerzői jogi jogosultak méltányos díjazását.

Az MDF szerint elengedhetetlen a rendszer újraszabályozása, ezért felszólítjuk Hiller István oktatási és kulturális minisztert, hogy hozza nyilvánosságra a szerzői jogdíjból származó tavalyi bevétel összegét, annak felhasználási módját, valamint az érintett szakmai szervezetek bevonásával induljon párbeszéd a kép- és hanghordozókra kivetett szerzői jogdíj összegének új megállapítási módjáról.

Kulcsszavak: CD jog DVD MDF

Infotársadalom ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Új magyar földi kiszolgáló a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren

Az Airport Service Budapest Zrt. közelmúltban megkezdett üzletfejlesztése újabb mérföldkőhöz érkezett. A Társaság 2020. június 24-én kézhez kapta a kiterjesztett földi kiszolgálási engedélyét, amely fővállalkozóként is feljogosítja a teljeskörű földi kiszolgálási tevékenységre a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren.

2020. július 9. 17:32

Egyre többen nem akarnak villanyszámlát fizetni

A fővárosban és vidéken is felfutási szakaszban van a napelemes megoldások használata - árulták el a szakértők. Míg korábban ez az energiatakarékos technológia úri huncutságnak számított, a pályázatoknak hála egyre megfizethetőbb a hétköznapi emberek számára is. Mennyire reális tehát, hogy napelemre váltsunk, és ezzel örökre búcsút mondjunk a villanyszámlának?

2020. július 9. 15:58

A Madách Színház zárt ajtók mellett is közel 6000 nézőt fogadott júniusban

A koronavírus megjelenése a szórakoztatóipart és a színházakat sem kímélte, a kényszerű bezárások miatt alternatív megoldásra volt szükség a közönség kiszolgálása érdekében. A Madách Színház és az IBM együttműködése nyomán a nézők júniusban 11 előadást láthattak élőben, online.

2020. július 9. 14:40

Egyedülálló 8 TB-os SSD-t mutatott be a Samsung

A Samsung bemutatja második generációs QLC flash meghajtóját, a 870 QVO SATA SSD-t, amely új szintre emeli a nagy kapacitású, felhasználói adattárolók teljesítményét. Az iparági szinten is kiemelkedő, akár 8 terabájtos (TB)  SSD-re egyaránt jellemző a szupergyors sebesség, a nagy tárolókapacitás és a megbízhatóság.

2020. július 9. 13:15

Mostantól háromszor annyi adat jár az autók okosórájához

Februárban vezette be a Telenor az autósoknak szóló Drivey szolgáltatást, amely segítségével a „felokosított” autókban könnyen követhetővé válik számos, a jármű helyzetével, mozgásával és műszaki állapotával kapcsolatos információ, megismerhetőek a sofőr autóhasználati szokásai, a megtett útvonalak és akár wifi hotspotként is használható autóban. Újdonság, hogy a gondtalan autós wifizés érdekében a Telenor a Drivey 4 tarifacsomagba foglalt 5 GB-os adatkeretet július 2-ától háromszorosára, 15 GB-ra emeli minden új és meglévő ügyfelének egyaránt.

2020. július 9. 11:59

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Újdonságok a szegedi informatikatörténeti kiállításon

2020. július 3. 18:53

Új funkcióval bővült a WIWE

2020. június 15. 16:23

Fél évig ingyenes az Adverticum „DataMe DMP adatok" szolgáltatása

2020. április 30. 09:47

Az LG történetének legjobb üzemi eredményét érte el 2020. első negyedében

2020. április 29. 17:15
online sportfogadás