Kedden indult az elektronikus civil adatbázis

MTI Sajtóadatbank, 2008. április 9. 09:49

Kedden indult az elektronikus civil adatbázis, amelyben bárki kereshet a magyarországi társadalmi szervezetek és alapítványok hatályos adatai között - jelentette be közös keddi sajtótájékoztatóján Lomnici Zoltán, a Legfelsőbb Bíróság és az Országos Igazságszolgáltatási Tanács (OIT) elnöke, valamint Simon Gábor, a Szociális és Munkaügyi Minisztérium államtitkára.

Lomnici Zoltán elmondta: az elektronikus jegyzék létrehozásának egyik fő célja az volt, hogy kontrollálhatóak legyenek ezek a szervezetek, hiszen évente 300-500 milliárd forinttal gazdálkodnak. Arra is felhívta azonban a figyelmet, hogy ennek az összegnek döntő hányadát a megközelítőleg 77 ezer nyilvántartásba vett társadalmi szervezetnek és alapítványnak csupán öt százaléka jegyzi. Hozzátette: az igazi megoldás ezért az lesz, ha ezeknek a gazdasági szempontból legjelentősebb szervezeteknek is lesz egy különálló megbízható adatbázisa. A mostani listán, amelyet az OIT hivatala működtet és naponta frissít, az érdeklődő megtalálhatja többek közt a keresett szervezet nevét, székhelyét, típusát és nyilvántartási számát.

Nagyon gyorsan fejlődik a civil szféra, amely lefedi az élet szinte minden területét, ezért is volt szükség egy ilyen jellegű oldalra - fűzte hozzá Simon Gábor államtitkár. A sajtótájékoztatón eléhangzott: a fejlesztés a bíróságok részéről e lista elkészültével nem áll meg, ugyanis tervezik az elektronikus nyilvántartásba vétel és változás-bejegyzés lehetőségének megteremtését is. Az országos civil adatbázis a bíróságok központi honlapjáról a www.birosag.hu oldalról érhető el.

Kulcsszavak: jog e-government adatbázis

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Újabb fejlesztés a repülésbiztonság növeléséért

A jövő repülőtéri irányítását alapozza meg a HungaroControl nagyszabású távoli toronyirányítási projektje, amely újabb fontos állomáshoz érkezett. Több éves szakmai előkészítés után és a Budapest Airport Zrt-vel való egyeztetést követően elkezdődik a fejlesztés lelkét jelentő új optikai körgyűrű kiépítése, ami a hazai légi forgalmi irányításban számos további újítást hozhat. 

2020. szeptember 18. 15:41

Reload Hungary: 80 millió forintból indulhat el négy innovatív magyar startup

Összesen 80 millió forint értékű befektetési ajánlattal zárult a koronavírus járvány gazdasági hatásaira válaszul indított Reload Hungary Inkubációs Program, így négy magyar startup elindulását segíti az MFB Csoporthoz tartozó Hiventures és a Startup Campus Inkubátor.

2020. szeptember 18. 11:09

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Virtuális nézőteret nyit a Budai Szabadtéri Színház

2020. szeptember 9. 12:11

Év Informatikai Vezetője díj 2020

2020. augusztus 27. 11:07

Early Bird kedvezménnyel indul ‘Az Év Honlapja’ pályázat

2020. augusztus 13. 14:58

Az EU rendkívüli forrásokat biztosít a SZTAKI vezetésű nemzetközi COVID-projektre

2020. augusztus 13. 12:16
online sportfogadás