Nagy értékű peren kivüli egyezségek illegális szoftverhasználat ügyében Magyarországon

forrás Prim Online, 2008. április 21. 10:48

A BSA a napokban peren kívüli egyezséget kötött két olyan vállalattal, amelyek jelentős értékben használtak illegális szoftvereket. A BSA büntetőjogi feljelentését követően létrejött, a BSA polgári jogi igényét rendező egyezség keretében egy jelentős kelet-magyarországi iparvállalat és egy országos élelmiszer-kiskereskedelmi lánc összesen 8,6 millió forint kártérítést fizetett a BSA-nak, továbbá több millió forint értékben pótlólagosan megvásárolta a korábban nem tiszta forrásból használt szoftvereket.

A BSA bejelentéseinek eredményeként a rendőrség, illetve a vám- és pénzügyőrség razziákat tartott a vállalatok épületeiben és lefoglalta azok informatikai vagyontárgyait. A házkutatások során illegális szoftverek után kutatva átvizsgálták a vállalat összes személyi számítógépét, és az illegális szoftverhasználattal érintett számítógépeket lefoglalták. A jogi eljárások és a peren kívüli egyezségek eredményeként a kelet-magyarországi iparvállalat és az országos élelmiszer kiskereskedelmi lánc több millió forint kártérítést fizetett a BSA-nak, továbbá szoftvervásárlás útján legalizálta szoftvereit. A megállapodások részét képezi, hogy a BSA az érintett cégek nevét nem hozza nyilvánosságra.

„Fontos állomásnak tartjuk a mai napot, hiszen mindenki számára nyilvánvalóvá válik, hogy mekkora kockázatot vállal az, aki illegális szoftvereket használ vagy megtűr a vállalatánál. Miközben örülünk annak, hogy ebben a két ügyben sikerült megállapodnunk, ugyanakkor sajnálattal látjuk, hogy van olyan ügy, amelyben a büntetőeljárás már több mint 7 éve megindult, azonban ennek ellenére az ügyben elsőfokú ítélet a mai napig nem született. A szellemi tulajdon védelme érdekében fontosnak tartjuk, hogy az eljárások az ilyen ügyekben is felgyorsuljanak” – mondta Sarlós Gábor, a BSA szóvivője.

Az illegális szoftverhasználat helyzete a két cég esetében vélhetően azért állhatott elő, mert a cégek szoftvereszközeiket nem megfelelően kezelték. Mind az iparcikkgyártó vállalat, mind pedig az élelmiszer-kiskereskedelmi cég vezetői azonban belátták, hogy megfelelő szoftverbeszerzést és gazdálkodást szolgáló belső szabályozás alkalmazásával az egész elkerülhető lett volna.

„Mind a Hamisítás Elleni Nemzeti Testülethez, a HENT-hez hasonló kormányzati kezdeményezések, mind pedig a BSA és a szerzői jog védelmével foglalkozó többi szervezet elmúlt időszakbeli lépései is azt tükrözik, hogy csak egyre nagyobb kockázattal lehet mások szellemi tulajdonjogát bitorolni. A szellemi tulajdont a törvény egyértelműen védi. Minden vállalatvezetőnek tisztában kell lennie azzal, hogy ha illegális szoftvert használ, illetve ha a szoftverek nyilvántartásánál nem tartja be a számviteli törvény előírásait, akkor a cége működési biztonságát kockáztatja, és előbb-utóbb szembe kell néznie a jogi következményekkel. A nagyobb értékű büntetőügyek esetében a kártérítés megegyezett mértéke akár nagyságrendileg is nagyobb lehet a fentieknél, ez pedig már a cég működőképessége szempontjából is jelentős tényező ” – mondta Sarlós Gábor.

A BSA tapasztalata szerint a gyorsan növekvő vállalatok hajlamosak átsiklani a szoftverlicencelés kérdései fölött. A szoftverek alapvető fontosságúak a vállalatok működésében, ezért életbevágó az eredeti licenccel rendelkező szoftverek használata. Csak ezek biztosítják ugyanis az ügyfelek és a munkatársak számára a szoftver teljes funkcionalitását és szolgáltatásait.

Kulcsszavak: BSA-hu jog

IT ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Jobb kapcsolódás, rugalmas hálózati sebesség

A Zyxel Networks, ma bemutatta legújabb modelljét, az XS1930 sorozat 10/12-portos Multi-Gigabit Okos Menedzselt Switch eszközét, amelyet kifejezetten a kis- és középvállalkozások számára terveztek, a még nagyobb hálózati rugalmasság és a WiFi 6 technológia maximális kiaknázásának érdekében.

2020. május 29. 15:59

A Fujitsu frissíti notesz- és táblagépeit

A Fujitsu frissítette üzleti noteszgép-kínálatát, és beépített biztonsági képességekkel rendelkező, új LIFEBOOK modellel lépett piacra. Az új LIFEBOOK U7310 noteszgép 13,3 hüvelykes képernyőjét „lopakodó” módban digitális adatvédelmi szűrő (Privacy Guard) védi az illetéktelen tekintetektől.

2020. május 29. 11:57

A koronavírus elhozta az e-aláírás forradalmát

Globális robbanás zajlik az e-aláírások piacán. Kanadától Indonéziáig a világ legtöbb kormányzata igyekszik olyan jogi és szabályozási környezetet teremteni, amellyel ösztönzik és segítik az elektronikus aláírás használatát. Ez alól Magyarország sem kivétel, a vírushelyzet miatt - egyelőre ideiglenesen - változott a szabályozás, már személyes megjelenés nélkül, távolról, videoazonosítással is bárki kiválthat webes e-aláírást.

2020. május 28. 16:11

7,68 TB kapacitású adatközponti SSD-ket mutatott be a Kingston

A Kingston Digital bemutatta adatközponti meghajtóinak 7,68 TB* kapacitású változatát, melyek közül a Data Center 500R (DC500R) és 450R (DC450R) SATA modellek szállítását már meg is kezdte. A DC1000M 7,68TB U.2 NVMe szállítása pedig júniusban indul. A nagyobb tárkapacitású SSD-k szigorú szolgáltatásminőségi (QoS) követelményeket teljesítve, alacsony késleltetés mellett kiszámítható I/O-sebességet nyújtanak az NVMe és/vagy SATA technológiával működő adatközpontokban.

2020. május 28. 14:47

Az AOC tíz új P2 sorozatú monitorral bővíti ki üzleti monitorkínálatát

A nagyobb méretű, fejlett csatlakoztathatósággal és képminőséggel rendelkező monitorok iránti növekvő igények korában a kijelzőkre szakosodott AOC bejelenti a professzionális felhasználóknak szánt új, P2 sorozatú monitorait. A kijelzőméretek a 21,5 hüvelykes képátlótól a (54,7 cm), 23,8 (60,4 cm) és 27 hüvelykes kápátlón (68,6 cm) át az ultraszéles 34” (86 cm) képátlóig terjedő széles skála lefedésével az AOC elismeri a felhasználók igényei és egyéni beállításai eltérőek.

2020. május 28. 13:26

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Fél évig ingyenes az Adverticum „DataMe DMP adatok" szolgáltatása

2020. április 30. 09:47

Az LG történetének legjobb üzemi eredményét érte el 2020. első negyedében

2020. április 29. 17:15

Gigafelvásárlás az oktatási piacon

2020. április 21. 10:32

Az ABB ingyenessé tette a digitális szolgáltatásokat

2020. április 20. 09:20
online sportfogadás