Infineon második negyedév: megsokszorozódott a veszteség

MTI Sajtóadatbank, 2008. április 24. 11:03

A német Infineon Technologies AG, az egyik legnagyobb európai félvezetőgyártó, szerdán 1,37 milliárd eurós veszteséget jelentett adó után az üzleti éve márciussal zárult második negyedéről, a Qimonda memórialapja-gyártó részleg gyenge teljesítménye, és a részleg miatt szükségessé vált, egymilliárd eurós értékleírás miatt. Tavaly az első negyedévben 11 millió eurós hiánya volt ebben a rubrikában.

A Qimondára 482 millió eurós veszteséget számoltak el adó után, egy évvel korábban 57 millió eurós adózott eredményt hozott a részleg.

Az üzemi eredmény 36 millió euró volt az egy évvel korábbi, 29 milliós hiány helyett

Még mindig nyomja a vállalatot a BenQ-csőd okozta forgalomcsökkenés és költség, egyebek között a termelés csökkentésével járó átszervezések, végkielégítések költsége, elsősorban a franciaországi gyártóhelyen. Az egyik volt fő megrendelő, a tajvani BenQ Mobile mobilkészülék-gyártó német leányvállalata 2006 őszén csődbe ment, ez jelentős bevételkiesést okozott és okoz az Infineonnak.

Mindazonáltal a csoport nettó bevétele már nőtt, 7 százalékkal 1,05 milliárd euróra az egy évvel korábbi 978 milliárdhoz képest.

A nehézségeket attól is csökkenni remélik, hogy tavaly októberben vegyesvállalatot alapítottak a Qimonda és a japán Sony harminc-harminc szakemberének részvételével mobiltelefonokba, kamerákba és más elektronikai cikkekbe való DRAM-lapkák gyártására. A Qreatic Desing nevű vegyesvállalat Tokióban működik.

Az Infineon 2006. májusban kiszervezte a Qimondát, 2006. augusztusban részben tőzsdére vitte, jelenleg 77,4 százalékot tart belőle, és jövő év elejéig 50 százalék alá akarja csökkenteni a részesedését. A Qimondával az Infineon a forgalmának közel felétől válik meg, de függetlenítheti magát a nagy áringadozásoknak kitett DRAM memória-áramkör piactól. A jelentősen zsugorodó Infineon az autóipar és a távközlés számára gyártott termékeire akar összpontosítani.

A decemberrel zárult első üzleti negyedévben az Infineon vesztesége 396 millió euró volt adó után, egy évvel korábban 280 milliós volt a hiány.

A Qimonda nélkül az üzemi eredményben már többlet volt: 65 millió euró, az egy évvel korábbi, 25 milliós hiány helyett.

A tavaly, azaz 2007. szeptemberrel zárult, előző üzleti évben az Infineon 368 millió eurós veszteséget szenvedett adó után, 37,3 százalékkal többet az előző évi, 268 milliós hiánynál.

Az üzemi veszteség 256 millió euró volt, tizenhétszer nagyobb az egy évvel korábbi, 15 milliós hiánynál, de a külön számolt Qimonda memórialapka-gyártó részleg 207 millió eurós üzemi veszteségét leszámítva csak 49 milliós hiány keletkezett az egy évvel korábbi, 217 milliós üzemi veszteség helyett. Ezt a távközlési megoldások nagy keresletének tulajdonították a cégnél. Nyomta viszont a vállalatot a BenQ-csőd: ez a szeptemberrel véget ért pénzügyi évben 150 millió eurós bevételkiesést okozott az Infineonnak.

A nettó bevétel, 7,682 milliárd euró, 3,1 százalékkal kevesebb volt az előző évi 7,929 milliárdnál. A Qimonda nélkül számolva a forgalom, 4,074 milliárd euró, csak 1 százalékkal maradt el az előző évi 4,114 milliárdtól. A Qimonda forgalma 5 százalékkal 3,608 milliárd euróra csökkent 3,815 milliárdról.

Az Infineon 1999. áprilisban alakult, a Siemens nehézipari gép- és mobiltelefon-gyártó leválasztott félvezetőrészlegéből, és 2000. márciusban ment a tőzsdére.

Kulcsszavak: Infineon +mérleg +céginfo

Infogazdaság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Díjmentes roadshow-konferencia az Közép-Dunántúl Régió kkv-döntéshozóinak

A PP Konferenciaközpont a székesfehérvári Pénz, de honnan? roadshow-konferenciáján most is, mint 22 év óta minden évben összegyűjti a hazai kkv-k számára rendelkezésre álló kedvezményes, támogatott pénzforrásokat és a hatékonyságot növelő új módszereket.

2023. október 1. 14:58

A KPMG és a Microsoft globális ESG Akadémiát indított

A „KPMG ESG Akadémia” a KPMG, a Microsoft és számos elismert egyetem együttműködésében indult el. Célja, hogy elérhetővé tegye a naprakész és nélkülözhetetlen ESG-tudást, támogassa és képezze az üzleti élet szereplőit a legváltozatosabb fenntarthatósági témákban.

2023. szeptember 30. 16:52

Mesterséges intelligenciával harcol a Binance a tiltott piacbefolyásolás ellen

Nagy mennyiségű adat elemzésére alkalmas, mesterséges intelligenciát alkalmazó szoftvert használ a Binance a tiltott piacbefolyásolás azonosítására a kriptoszektorban. A világ legnagyobb kriptotőzsdéje más cégekkel és a hatóságokkal is együttműködik annak érdekében, hogy a gyanús szereplőket ne csak a saját platformjáról, hanem a teljes piacról el lehessen távolítani. Ugyanakkor a befektetőknek is érdemes odafigyelniük azokra a jelekre, amelyek az árakat manipuláló tevékenységekre utalnak.

2023. szeptember 30. 13:24

Mostantól a Liberty irodaházban működik az eMAG hazai központja

2023 nyarának végén az eMAG Magyarország új székházba, a Wing Zrt. által fejlesztett Liberty irodaház déli szárnyába költözött a Könyves Kálmán körúton. A legnagyobb magyar e-kereskedő*  a 40 ezer négyzetméter alapterületű irodaház harmadik és negyedik emeletét, mintegy 3800 négyzetméternyi irodaterületet bérel. Ide tette át székhelyét a cégcsoport két másik brandje, a Sameday futárszolgálat és a felújított okostelefonok piactereként működő Rejoy.hu is.

2023. szeptember 30. 11:40

Stratégiai megállapodást írt alá a Corvinus és az ExxonMobil

A piacvezető magyar gazdasági egyetem és az energiaipari cég magyarországi leányvállalata együttműködésének fő célja, hogy a kölcsönös fejlődés érdekében szorosabbra fűzzék az oktatás-kutatás, valamint a gazdasági szféra kapcsolatát. 

2023. szeptember 30. 10:18

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Negyvenéves magyar mikroszámítógépre fejlesztenek új játékokat

2023. szeptember 29. 18:51

Megvannak az idei Gyurós Tibor-díjazottak

2023. szeptember 20. 15:17

Diákokat, női vezetőket és roma fiatalokat is támogatnak a Morgan Stanley munkatársai

2023. szeptember 18. 13:16

Hat érmet hoztak haza a magyar diákok a Nemzetközi Informatikai Diákolimpiáról

2023. szeptember 4. 15:38