Új LCD-gyárat épít a Sony és a Samsung 1,8 milliárd dollárért

Kiss Ádám Zoltán, 2008. április 26. 12:34

A rendkívüli költséggel megépítendő új dél-koreai gyár megerősíti a Sony és a Samsung szövetségét az LCD-k terén, az építtető a két cég közös vállalata, az S-LCD lesz.

Az elmúlt időszakban több olyan hír keringett az interneten, miszerint a Sony kiszállna az LCD gyártásból. A háttérben valószínűleg a japán elektronikai óriás gyenge pénzügyi eredményei, és az ezt kísérő szervezeti átszervezés állhat. A Sony próbál eredeti tevékenységi köreire összpontosítani, és eladja a sikerei csúcsán kiépített szerteágazó érdekeltségei egy részét, valamint bizonyos üzletágakból, mint például a chipgyártás, teljesen kiszáll. Az LCD-piac azonban soha nem látott mértékben növekszik, minden új innovációra szükség van, így ezen a területen éppen fordított a helyzet, és a vállalat inkább további befektetésekre készül.

A Sony és a Samsung által létrehozott konzorcium, az S-LCD már most is két gyárat üzemeltet a dél-koreai Tangjeongban, most egy harmadik üzem épül a többi szomszédságába, 1,8 milliárd dolláros költséggel. Ez lesz a vállalat második nyolcadik generációs gyártósora, így a 8-2 nevet kapja. Ez a technológia igen nagy, akár 220x250 centiméteres üveg-hordozófelületre gyártott LCD panelek létrehozását teszi lehetővé. A méret fontos szempont nem csak az elérhető legnagyobb átfogó, de a gazdaságosság szempontjából is. Az új gyár évi 60 ezer ilyen alaplapot képes legyártani, szemben a 8-1-es üzem 50 ezres kapacitásával. A panelek 49 százalékával a Sony, 51 százalékával a Samsung rendelkezik majd.

Kulcsszavak: Sony Samsung LCD gyár

Infogazdaság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Steve Wozniak előad Budapesten

Steve Wozniak, az Apple társalapítója is látható lesz a CIB Bank és anyavállalata által szervezett Novathon konferencián, amely a korábbi hackathon formátum helyett idén a pénzügyi innováció és a digitális kultúra átalakulásának regionális seregszemléjeként tér vissza. 

2019. szeptember 18. 15:08

Új felsővezetők a KPMG-nél

16 év után új vezérigazgatója lesz a KPMG magyarországi irodájának. 2019. október 1-én Robert Stöllingertől Rózsai Rezső, az audit részleg jelenlegi vezetője veszi át a stafétát a vezető partneri pozícióban. Beer Gábor, a cég adó- és jogi tanácsadási szolgáltatásokért felelős partnere lesz az üzleti tanácsadási részleg vezetője, illetve egyben a helyettes vezető partneri pozíciót is ő tölti majd be.

2019. szeptember 18. 14:32

Új Oracle megoldások

Az Oracle OpenWorld 2019 konferencia második napján számos új megoldást jelentettek be: mostantól elérhető az Oracle AI-vezérelt hangasszisztens, új CX platform és új ERP tulajdonságok is.

2019. szeptember 18. 11:16

Meghosszabbítja stratégiai együttműködését a Siemens és a BME

Partnerségük 21. évébe lépve a Siemens és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem tovább bővíti együttműködését: az 5 évre meghosszabbított keretszerződéshez a Siemens-csoport több tagvállalata is csatlakozik. A megállapodás ünnepélyes aláírásakor ezen vállalatok vezetői is megosztották a partnerséggel kapcsolatos terveiket és céljaikat.

2019. szeptember 18. 09:31

Új nemzetközi informatikai cég a hazai piacon

A magyar piacon is megjelent a Microsoft Dynamics kiemelt nemzetközi partnere, a COSMO CONSULT csoport, az egyik legnagyobb német, vállalatirányítási rendszerekkel foglalkozó cég. A 12 országban jelenlévő, 130 millió euró éves forgalmú, több mint 1000 alkalmazottat foglalkoztató vállalat egy intenzív, kelet-európai terjeszkedés első állomásaként a mindkét országban piacvezető magyarországi ERP szolgáltatót, az XAPT Solutionst, és annak romániai leányvállalatát vásárolta meg. A lépéssel az XAPT neve fokozatosan eltűnik, és a vállalkozások a COSMO CONSULT neve alatt, kibővült portfolióval működnek tovább.

2019. szeptember 18. 08:19

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Mától rendelhetők az Apple legújabb termékei

Nem omlik össze az ekereskedelem: egy év haladék az erős ügyfélhitelesítésre

2019. szeptember 11. 08:34

A budapesti ITU Telecom World kulcsszava az 5G

2019. szeptember 9. 23:51

Az ESET az egyetlen kihívó a végpontvédelem területén

2019. szeptember 3. 13:26

30 év a hazai KKV vállalkozások fejlesztéséért

2019. szeptember 1. 13:27
online sportfogadás