Internet: inkább támogatni kellene, mint megadóztatni

forrás Prim Online, 2008. április 27. 16:18

Közleményben jelezte az Invitel Távközlési Zrt, hogy szintén nem támogatja a kulturális járulék kiterjesztését az internet-hozzáférésre, a kultúra támogatását egyéb módokon képzeli el. Információink szerint az MSZP tegnapi választmányi ülésén az Ésszerűség és Felelősség Platformnak sikerült elfogadtatnia egy olyan állásfoglalást, amely írásban kéri a kormánytól, hogy vizsgálja felül álláspontját az internetadóval kapcsolatban.

Az Invitel álláspontja szerint az internet-hozzáférés megadóztatása nehezítené a digitális írástudatlanság felszámolására tett piaci és kormányzati törekvéseket. A cég rámutat, hogy az információhoz való hozzájutás olyan alkotmányos alapjog, amelyet veszélyes adminisztratív eszközökkel korlátozni.

A digitális kultúra támogatása nem indokolhatja a járulék kiterjesztését, hiszen maga az internet-hozzáférés segíti hozzá a felhasználót a digitális kultúra eléréséhez. Az Invitel véleménye szerint az új járulék bevezetése az internethasználat elterjedésének megnehezítésével a hazai vállalkozások versenyképességét is csökkentené.

Közleményében az Invitel kiemeli: a cég szponzorációs politikájának a kulturális projektek támogatása több éve fontos részét képezi. Az Invitel, mint kereskedelmi tevékenysége után adózó, felelősen gondolkodó vállalat továbbra is fenntartja magának a jogot, hogy közvetlenül támogassa azon kulturális tevékenységeket, amelyeket értékeivel összeegyeztethetőnek és támogatásra érdemesnek tart. Az internetadó bevezetése ellentétes az információs társadalom fejlesztésének céljaival és mindazon távközlési cégek törekvésével, amelyek a Netrekész nevű kormányzati programhoz csatlakoztak, hogy az internetpenetráció növekedését, az internetezés népszerűsítését saját tőkével támogassák.

Az MSZP tegnapi választmányi ülésén a párt Ésszerűség és Felelősség Platformjának (ÉFP) hosszú vita után sikerült a párt parlamentjével elfogadtatnia egy olyan állásfoglalást, amely írásban kéri a miniszterelnöktől és a kormánytól, hogy vizsgálja felül az álláspontját az internetadóval kapcsolatban, és térjen vissza az MSZP 2006-os választási programjában (majd a kormányprogramban) szereplő célkitűzéséhez, mely szerint alanyi jogúvá teszik az internetet és támogatják annak elterjesztését.

Kertész Krisztián, a platform elnöke szerint  az internetet inkább támogatni kellene, és nem megadóztatni! Arról nem is beszélve, hogy egy adóreformnak eleve arról kellene szólnia, hogy megszüntetjük azt a rendkívül sok kisadót, amelyekből az államháztartásnak alig pár tíz milliárd forint bevétele származik, ugyanakkor az adminisztrációs terheik, bevallásuk és ellenőrzésük rendkívül költséges (pl. innovációs járulék, kulturális járulék, rehabilitációs járulék stb.). Ehelyett egy további új, drága kisadónak, az internetadónak bevezetése van napirenden.

Telekom ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Bevált az átnevezés - sikeres volt a MÁV app nyári kampánya

Sikeres volt a július végétől augusztus legvégéig zajló, MÁV app-ot népszerűsítő figyelemfelhívó kampány. Ebben az időszakban, a korábbi átlagosan 4100-as számot jócskán felülmúlva, hetente 9500-an töltötték le az alkalmazást, és az eladott jegyek száma is jelentősen nőtt, a 10 százalékos napi átlag 27 százalékra ugrott. A közeljövőben bérletvásárlási funkcióval bővül az alkalmazás. 

2019. október 18. 11:37

Megérkezett a Huawei első 5G-s okostelefonja

Már Magyarországon is elérhető a Huawei legújabb okostelefonja. A gyártó dupla chipkészlettel szerelte fel a Mate 20 X (5G)-t: a készülék a Huawei 7 nm-es Kirin 980-as lapkája mellett megkapta az ötödik generációs hálózati teljesítményért felelős többmódú Balong 5000-et is. 

2019. október 18. 04:58

A Samsung az űr határára repíti a felhasználókat

A Samsung bejelentette legújabb, földön kívüli projektjét, az Űrszelfi küldetést, melyben egy Galaxy S10 5G okostelefont küld a sztratoszférába, amellyel a felhasználók a saját képüket is eljuttathatják az űrbe. 

2019. október 16. 12:59

A választások felpörgették a mobilnet-forgalmat is

Egy átlagos vasárnaphoz képest 3 terabájttal nagyobb böngészési adatforgalmat mért Hipernet hálózatán a Telenor október 13-án, az önkormányzati választások napján.

2019. október 16. 09:03

Babakocsikhoz fejleszt intelligens hajtásrendszert a Bosch

Hetes erősségű szél süvít a Beaufort-skála szerint, a levegő 60 km/h sebességgel áramlik a babakocsi körül, amelynek teteje ugyan már vadul lobog – maga a kocsi azonban nem mozdul a helyéről, pedig sem rögzítőfék, sem pedig emberi kéz nem tartja. Ezen feladatokat a Bosch új eStroller-rendszere veszi át, amely jóval több puszta elektromos hajtásnál.  

2019. október 10. 15:36

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Újabb mérföldkő a hazai digitális oktatásban

2019. október 10. 18:44

Ma 20 éves a Wi-Fi

2019. szeptember 30. 11:26

Az ABB a világ legkorszerűbb robotikai gyárát építi Sanghajban

2019. szeptember 23. 09:37

Nem omlik össze az ekereskedelem: egy év haladék az erős ügyfélhitelesítésre

2019. szeptember 11. 08:34
online sportfogadás