Több száz laptop eltűnt az amerikai külügyminisztériumból

Milkovits Gábor, 2008. május 6. 20:50

Az Amerikai Egyesült Államok Külügyminisztériumában egy belső vizsgálat során felfedezték, hogy több száz, akár ezer noteszgép hiányzik, azaz eltűnt az intézményből.

A felfedezett kár értéke állítólag eléri a 30 millió dollárt, amelynek 99 százalékát az eltűnt laptopok teszik ki. A legszebb az egészben, hogy mintegy 400 noteszgép a minisztérium anti-terrorista együttműködési programját irányító részlegétől tűnt el, azaz nyilvánvalóan igencsak bizalmas és titkos információkat tartalmazhat. És ha még ez sem lenne elég, hát a CQ Politics internetes újság értesülése szerint az elveszett laptopok legnagyobb részén valószínűleg titkos kódvédelem nélkül szerepelnek az adatok, mivel az intézmény egyelőre csak tervezi, hogy az összes hozzá tartozó dolgozói számítógépen bevezeti az ilyen jellegű titokvédelmet.

A fenti eset ismételten rávilágít arra, hogy a számítógépes adatkezelés csakis a megfelelő feltételek megteremtése esetén lehet biztonságos. Az utóbbi időben Nagy-Britanniában és az Egyesült Államokban is több olyan nagy vihart kavaró ügy fordult elő, amikor állampolgárok ezreinek bizalmas adatait tartalmazó laptopok és adathordozók vesztek el a kormányzati bürokrácia és hanyagság következtében. Az amerikai külügyminisztériumból hiányzó noteszgépek ügyét egyelőre vizsgálják a hatóságok; könnyen lehet, hogy nagy részük megkerül majd. Előfordulhat ugyanis, hogy egyszerűen csak arról van szó, hogy a dolgozók hazavitték és otthon használják munkahelyi laptopjukat, ami persze korántsem oszlatja el a biztonságos adatkezelésre vonatkozó aggályokat.

Kulcsszavak: notebook hacker security

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05