Trójait találtak a Firefox nyelvi csomagjában

Kiss Ádám Zoltán, 2008. május 8. 20:07

A Mozilla figyelmeztetést adott ki, miszerint egy rosszindulatú kód fertőzte meg a Firefox egyik kiegészítőjét, melyet azóta több ezerszer töltöttek le.

A Mozilla szerencséjére az egyik viszonylag ritkábban használt kiegészítőről, a böngésző vietnámi nyelvi csomagjáról van szó, ám az ügy mégis kellemetlen. A kiegészítést letöltő és telepítő felhasználók ugyanis egy igen látványos jelenségnek lehetnek tanúi, böngészés közben sorra nyílnak meg különböző hirdetéseket tartalmazó ablakok. A Mozilla elismerte, hogy nem csak kellemetlen, de veszélyes hibáról van szó, mivel a felnyíló pop-up ablakok utat nyithatnak a gép megtámadásához. A hiba okozója a fejlesztők tudta nélkül a kiegészítőbe beszivárgott Xorer nevű trójai. A hibát taglaló, a Mozilla fejlesztői oldalán található online beszélgetésből kiderül, hogy a fertőzést először kedden fedezték fel, majd a vállalat rövid vizsgálat után adta ki figyelmeztetését. A legnagyobb gond az lehetett, hogy a Xorer-t azonosító víruslenyomat eddig nem volt megtalálható a legnagyobb biztonságtechnikai cégek adatbázisaiban.A hibát kijavítják, és a Mozilla a februártól tegnapig történő letöltések és telepítések eltávolítását kéri felhasználóitól, de egyben megerősítette, hogy a többi nyelvi csomag, köztük a magyar változat nem tartalmazza a Xorert.

Kulcsszavak: Mozilla Firefox security

Biztonság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Még a zavarba ejtő adatainkat sem töröljük a pendrive-jainkról azok kidobása előtt

A felhasználók előszeretettel helyeznek idegen, utcán talált, ismeretlen külső meghajtókat (memóriakártyákat, pendrive-okat) a számítógépükbe, pedig az ESET szakemberei szerint az ilyen USB-meghajtók könnyen tartalmazhatnak kártékony kódokat, kémprogramokat, sőt még az is elképzelhető, hogy éppen nekünk helyezték el azt csaliként. 

2019. április 25. 12:17

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Közel 50 millió forint EU-s támogatást kapott a MIDI Mobil ID Innovációs KFT.

2019. április 25. 11:05

2040-re már több elektromos autót helyeznek forgalomba, mint hagyományos járművet!

2019. április 17. 11:04

Van kedvenc webáruházad?

2019. április 9. 12:46

Elindult a jelentkezés a Nagy Digitális Kalandra

2019. április 2. 08:54
cloudappsportal.com