Két-két pályázó versenyez a digitális műsorszóró hálózatok üzemeltetési jogáért

forrás Prim Online, 2008. május 9. 12:42

A földfelszíni digitális televíziós műsorszóró hálózat üzemeltetésére és a földfelszíni digitális rádiós hálózat üzemeltetésére kiírt pályázatra ajánlatot tevő valamennyi pályázó megfelelt a formai követelményeknek, így a Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) a pályázókat résztvevőként nyilvántartásba vette.

A nyilvántartásba vételről szóló döntés meghozatala előtt az NHH-nak azt kellett ellenőriznie, hogy a pályázók megfelelnek-e a frekvenciahasználati jogosultság megszerzését szolgáló árverés és pályázat szabályairól szóló kormányrendeletben, illetve a pályázati kiírásban foglaltaknak, valamint azt, hogy nem esnek-e a kizárást eredményező rendelkezések hatálya alá; illetve, hogy az előírt dokumentumok a hiánytalanul beérkeztek-e.

Az NHH megállapította, hogy mind a négy pályázat megfelel az előírások, így a hatóság valamennyi jelentkező résztvevőkénti nyilvántartásba vétele mellett döntött, mind a pályázati eljárást felügyelő országgyűlési eseti bizottság, mind pedig a kormányrendelet alapján létrehozott pályázati bizottság egyetértésével.

Az NHH által március 25-én kiírt tenderekre az április 24-ei határidőig összesen négy pályázat érkezett be. Az egy csomagban meghirdetett öt földfelszíni digitális televíziós műsorszóró hálózat üzemeltetésére az Antenna Hungária Zrt. és a Digital Broadcasting Kft., a VHF sávban működő földfelszíni digitális rádiós műsorszóró hálózat üzemeltetésére pedig az Antenna Hungária Zrt. és a Magyar Rádió Zrt. pályázik.

Az ajánlatok formai áttekintésére 15 nap állt az NHH rendelkezésére. A nyilvántartásba vett pályázatok tartalmi elbírálása most kezdődhet el. A pályázat eredményhirdetésére a parlamenti bizottság jóváhagyása után, 2008 augusztusában kerülhet sor.

Amennyiben a pályázat eredményesen zárul, akkor a televíziós, illetve a rádiós tender nyertese még az idei évben megkezdheti Magyarországon a jelenlegi analóg műsorszórásnál lényegesen korszerűbb, több új szolgáltatást és nagyobb tartalom választékot kínáló digitális földfelszíni televíziós és rádiós műsorszórást.

A földfelszíni digitális televíziózás az NHH reményei szerint erősíti majd a versenyt a televíziós piacon, egyben hozzájárul ahhoz, hogy a magyar háztartások azon mintegy 20-25 százaléka, amely jelenleg csak szoba-, vagy tetőantennával néz televíziót, a jelenleg elérhetőnél sokkal szélesebb műsorkínálathoz juthasson hozzá.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09