230 millió dollárra büntették a MySpace-es spam-küldőket

Milkovits Gábor, 2008. május 14. 19:34

Az illetékes amerikai bíróság rekordösszegű, 230 millió dolláros pénzbüntetésre ítélte azt a két internetes levélszemetelőt, akik hatalmas mennyiségben bombázták kéretlen marketingcélú üzenetekkel a közösségi oldal felhasználóit.

Sanford Wallace és Walter Rines az új spam-ellenes amerikai törvény alapján lett elítélve úgy, hogy a bíró üzenetenként 100 dollár bírságot szabhatott volna ki rájuk. Végül is az összeg ennek nagyjából a harmada lett, tekintve, hogy a két számítógépes bűnöző a vádirat szerint 735 925 kéretlen reklámüzenetet továbbított a MySpace-re, amivel hozzávetőlegesen 500 ezer dollárra tettek szert megbízóiktól. Az esetet súlyosbítja, hogy több spam-üzenet pornográf oldalakra irányító linkeket tartalmazott, amelyek közül sok a véletlenszerű továbbítás miatt gyerekekhez jutott el. A MySpace üzemeltetői egyébként aligha kapják meg az összeget, mivel Wallace és Rines jelenleg is szökésben van, ráadásul Wallace-t egyszer már 4 millió dollárra büntette az illetékes kereskedelmi hatóság (FTC), ám azt sem fizette ki.

Graham Cluley, a Sophos szoftverbiztonsági szakértője szerint az ítélet mérföldkő lehet a kéretlen levélszemét elleni küzdelemben, ám az ilyen esetek továbbra is csupán a jéghegy csúcsát jelentik. Mindenesetre Cluley teljes mértékben támogatásáról biztosította azt az elképzelést, hogy az internetes tartalomszolgáltatók javára akár ilyen összegű bírságokat is kiszabhassanak a spam-küldőkre.

Kulcsszavak: MySpace jog spam security

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09