Távozik Arun Sarin a Vodafone éléről

Milkovits Gábor, 2008. május 27. 17:23

Arun Sarin, a Vodafone vezérigazgatója bejelentette, hogy távozik a mobilszolgáltató vállalat éléről, hozzátéve, hogy a megfelelő időben teszi ezt, mivel mindent elvégzett, amit annak idején hivatalba lépésekor eltervezett.

Sarin helyét eddigi helyettese, Vittorio Colao veszi át. Befektetők üdvözölték a váltást, a cég papírjainak árfolyama a hírre reagálva 3,7 százalékpontot emelkedett a tőzsdén. Egyes elemzők szerint ugyanakkor a lépés egy kicsit még korai, mivel a számos piacon jelen lévő vállalatnak egy általánosan lassuló világpiacon kell boldogulnia a közeljövőben, azaz Colaóra nem vár könnyű küldetés. A Vodafone ennek ellenére stabil prognózist tett közzé 2009-re vonatkozóan, míg a 2008 márciusával végződött pénzügyi évre vonatkozó mutatói összhangban vannak a várakozásokkal, sőt egyes esetekben felül is múlják azokat.

Az indiai születésű, amerikai állampolgár Arun Sarin 1999-ben kezdett a Vodafone-nál dolgozni, amikor a gyorsan terjeszkedő brit székhelyű mobilcég felvásárolta vállalatát, az AirTouch Communicationst. Ezután egy rövid időre otthagyta a társaságot, hogy aztán 2003-ban vezérigazgatóként térjen vissza. Vezetésével a Vodafone bevételei alapján a világ legnagyobb mobilszolgáltatójává nőtte ki magát; az akkori 120 millióval szemben ma több mint 260 millió előfizetjük van világszerte, globális forgalmuk pedig 2007. április eleje és 2008. március vége között elérte a 35,5 milliárd brit fontot, 13,2 milliárd font bruttó nyereség mellett. (1 font = 306 Ft).

A távozás kissé korai időpontja talán meglepte a piacot, az utód személye azonban nem. A 46 éves Vittorio Colao a híres milánói Bocconi Egyetemen szerzett közgazdász diplomát, majd a Harvardon MBA oklevelet. Colao 2006 óta a Vodafone európai vezérigazgatója és globális vezérigazgató-helyettese. Kinevezése azt sugallja, hogy a cég vezetése elégedett a társaság európai teljesítményével, amely ugyan tavaly csak 2 százalékos növekedést produkált, mégis biztató fejlődést ért el az adatforgalom és az üzenetküldések számának növelése szempontjából.

Kulcsszavak: Vodafone +céginfo CIO

Infogazdaság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Okoseszközzel erősít a DACHSER

Egész Európában, így Magyarországon is új eszközök kísérik mostantól a DACHSER szállítmányait, az új  kézi szkennerek – SAM (Short distance Assistance Mobile) - segítségével jelentős mértékben csökkent a logisztikai cég papírfelhasználása, egyszerűbb és gyorsabb lett a szállítások mindennapi adminisztrációja, követése. A jövőben az eszközök online összeköttetésben lesznek a tervezőprogramokkal, amelyek valós forgalmi adatok alapján és nyitva tartási idők figyelembe vételével egy algoritmus segítségével tervezik majd meg az útvonalakat.   

2021. december 2. 13:46

A MATE és a KITE Zrt. közösen dolgozik a magyar agrárium modernizálásán

Kölcsönös előnyökön alapuló együttműködési megállapodást kötött a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE), valamint Magyarország piacvezető mezőgazdasági integrátora, a nádudvari központú KITE Zrt. A megállapodás elsősorban a gyakorlati képzési lehetőségek fejlesztése és a modern agrárdigitalizációs megoldások elterjesztése területén teremti meg a két szervezet közötti együttműködés lehetőségét.

2021. december 2. 12:20

Új nemzetközi értékesítési vezetővel erősít a Prefixbox

A Prefixbox, e-kereskedelmi termékkereső megoldásokat fejlesztő vállalat, új értékesítési alelnököt és operatív vezetőt üdvözöl a csapatában Deák Árpád személyében, akinek fő feladata a vállalat növekedési ütemének felgyorsítása, új értékesítési csapat kiépítésével, új nemzetközi piacok meghódításával, és a vállalat üzletfejlesztési stratégiájának vezetésével.

2021. december 2. 11:18

Digitalizálja gyártását a Dr. Oetker Magyarország

Másfél év alatt modernizálja gyártását a Dr. Oetker Magyarország. Az évente 9-11 ezer tonnányi, tizenhét országot – közte hazánkat is – ellátó, élelmiszeripari segédanyagokat gyártó vállalat meglévő gyártósorait digitalizálja jánossomorjai üzemében. 

2021. december 2. 09:57

A HMD Global egy Nokia 3310 tortával ünnepli 5. születésnapját

Különleges tortával ünnepli 5. születésnapját a HMD Global, a Nokia telefonok gyártója. Az ikonikus Nokia 3310 ezúttal tűzpiros színben és ehető formában került az asztalra, ami valljuk be, ritkán történik meg egy készülékkel.

2021. december 1. 20:31

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

December elején nyit az első magyar kriptotőzsde

2021. november 30. 21:13

Dr. Charaf Hassan a Vodafone Magyarország Alapítvány kuratóriumának új elnöke

2021. november 18. 16:49

A Magyar Telekom 2021. harmadik negyedévi eredményei

2021. november 9. 21:45

Magyar innováció nyert ezüstérmet az év egyik legfontosabb egészségügyi startup versenyén

2021. október 30. 14:59