Energiatakarékos Hitachi merevlemezek fogyasztói elektronikai eszközökbe

Milkovits Gábor, 2008. május 29. 09:03

Miközben egyre több gyártó áll elő takarékos „zöld” számítógépes merevlemezes meghajtókkal, a Hitachi új, alacsony fogyasztású CinemaStar winchesterei szórakoztatóelektronikai készülékekhez lettek kifejlesztve.

A japán gyártó álláspontja szerint az energiatakarékosság nemcsak a munkahelyeken, de a háztartásokban is fontos szempont lehet, emellett pedig van egy olyan járulékos előnyük is az új adattároló eszközöknek, amit a hétköznapi vásárlók is vonzónak találhatnak. Ez pedig az a tulajdonságuk, hogy legalábbis a Hitachi szerint jóval csöndesebben üzemelnek, mint az átlagos merevlemezek. A nevükből is sejthetően az új CinemaStar („mozicsillag”) winchestereket elsősorban asztali digitális videófelvevőkbe szánják, amelyeknél valóban érdekes lehet, hogy tévénézés közben mennyire zavarják az általuk kiadott zajjal a nézőt.

A 3,5” formátumú CinemaStar 5K500 maximálisan 500 GB kapacitást kínál és pihenő állásban 2,7-3,2 wattot fogyaszt, ami a hasonló eszközökének nagyjából a fele. Ehhez az winchesterhez a gyártó valamiért nem közölt aktív fogyasztási adatokat, ugyanakkor kiemelte, hogy ez az első olyan merevlemez, amely a cég „CoolSpin” motortervezési technológiája révén az átlagosnál csöndesebben üzemel, illetve kevesebb energiát igényel a lemeztányér felpörgetéséhez. Ezzel párhuzamosan csökken a hőleadás is, ami kisebb teljesítményű és így szintén halkabb hűtőventilátorok használatát teszi szükségessé, sőt mellőzésüket is lehetővé teszi.

A 2,5”, 120-350 GB-os CinemaStar C5K320 szintén kiemelkedően csöndesen üzemel, emellett pedig írás és olvasás közben 1,8; készenléti állapotban pedig 0,55 wattot fogyaszt. Ez 10-20 százalékkal marad alatta az átlagos 2,5” winchesterek energiaigényének. A két új Hitachi merevlemez júniustól lesz kapható, egyelőre ismeretlen árakon.

Kulcsszavak: Hitachi winchester videó

IT ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Az AGON by AOC összállította ünnepi ajándékkalauzát

Legyen szó ambiciózus vagy alkalmi játékosokról, felfedezőkről, stratégiai lángelmékről, kalandorokról vagy profi e-sportolókról: Az AOC monitorai fokozzák a játékkalandot, így ideális társat jelentenek az ünnepi időszakban. Íme az AOC ajándékkalauza.

2023. december 6. 17:41

Tippek a biztonságos online karácsonyi vásárláshoz

Évről évre egyre nagyobb az e-kereskedelmi üzletek forgalma a novemberi és decemberi időszakban. Ilyenkor több százezres nagyságrendben vásárolnak termékeket a fogyasztók, ami akár 35 százalékos növekedést is jelenthet az év többi időszakához képest. Ez a növekedés nem csak az online kereskedőknek jelent jó lehetőséget, de a kiberbűnözőknek is, hiszen számukra a több vásárló több célpontot jelent. A BlueVoyant kiberbiztonsági vállalat szakértői összegyűjtötték a legfontosabb tudnivalókat ahhoz, hogy a vásárlók biztonságban tudhassák pénzüket és adataikat.

2023. december 6. 16:04

Fókuszban a kiberbiztonság: Célegyenesben az új követelményekre való felkészülés

A kiberbiztonsági törvény számos cég számára új követelményeket támaszt az elektronikus információs rendszereik üzemeltetésével kapcsolatban. Az érintett szervezeteknek 2023 végéig maradt idejük felkészülni, hogy megfeleljenek az új szabályoknak. 

2023. december 6. 14:29

Komoly kötelezettségekkel járnak a cégek számára az új kiberbiztonsági szabályok

A NIS2 irányelv magasabb szintre emelte a korábbi uniós kiberbiztonsági szabályozást és számos új kötelezettséget vezetett be. Az irányelv szabályainak túlnyomó részét már átültették a magyar jogba, így a jövő év folyamán 2500-3000 hazai közép- és nagyvállalatnak kell a szigorú szabályoknak megfelelni, továbbá az ellátási láncuk biztonságát megteremteni – emelte ki dr. Szabó Gergely Gábor, a Bán, S. Szabó, Rausch & Partners Ügyvédi Iroda szabályozási ügyekért felelős vezető ügyvédje.

2023. december 5. 20:31

Kiemelten kezeli a KKV-k hálózati biztonságát a Zyxel

A Zyxel Networks, a világ egyik vezető biztonságos és felhőalapú hálózati megoldásokaz szállító vállalata, egy különleges promóciót indított, melynek keretében a vásárlók egy erőteljes teljesítményű tűzfalat kapnak ajándékba. Mostantól minden hároméves UTM GOLD biztonsági licenc vásárlása mellé jár egy USG FLEX tűzfal is. A promóció 2023. december 31-ig érvényes, és a hivatalos Zyxel forgalmazókon keresztül vásárolt UTM GOLD licenszekre vonatkozik.

2023. december 5. 14:40

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

December 15. éjfélig lehet nevezni Az Év Honlapja pályázatra!

2023. december 5. 10:06

A magyar cégek fele nem tud pályázni EU-s támogatásokra

2023. november 30. 10:01

Mutatunk 10 tippet, amivel kivédhetjük a csalásokat a Black Friday és a Cyber Monday idején

2023. november 21. 19:10

Tovább erősíti magyarországi jelenlétét a világ egyik vezető szoftverfejlesztő vállalata

2023. november 16. 14:27