Energiatakarékos Hitachi merevlemezek fogyasztói elektronikai eszközökbe

Milkovits Gábor, 2008. május 29. 09:03

Miközben egyre több gyártó áll elő takarékos „zöld” számítógépes merevlemezes meghajtókkal, a Hitachi új, alacsony fogyasztású CinemaStar winchesterei szórakoztatóelektronikai készülékekhez lettek kifejlesztve.

A japán gyártó álláspontja szerint az energiatakarékosság nemcsak a munkahelyeken, de a háztartásokban is fontos szempont lehet, emellett pedig van egy olyan járulékos előnyük is az új adattároló eszközöknek, amit a hétköznapi vásárlók is vonzónak találhatnak. Ez pedig az a tulajdonságuk, hogy legalábbis a Hitachi szerint jóval csöndesebben üzemelnek, mint az átlagos merevlemezek. A nevükből is sejthetően az új CinemaStar („mozicsillag”) winchestereket elsősorban asztali digitális videófelvevőkbe szánják, amelyeknél valóban érdekes lehet, hogy tévénézés közben mennyire zavarják az általuk kiadott zajjal a nézőt.

A 3,5” formátumú CinemaStar 5K500 maximálisan 500 GB kapacitást kínál és pihenő állásban 2,7-3,2 wattot fogyaszt, ami a hasonló eszközökének nagyjából a fele. Ehhez az winchesterhez a gyártó valamiért nem közölt aktív fogyasztási adatokat, ugyanakkor kiemelte, hogy ez az első olyan merevlemez, amely a cég „CoolSpin” motortervezési technológiája révén az átlagosnál csöndesebben üzemel, illetve kevesebb energiát igényel a lemeztányér felpörgetéséhez. Ezzel párhuzamosan csökken a hőleadás is, ami kisebb teljesítményű és így szintén halkabb hűtőventilátorok használatát teszi szükségessé, sőt mellőzésüket is lehetővé teszi.

A 2,5”, 120-350 GB-os CinemaStar C5K320 szintén kiemelkedően csöndesen üzemel, emellett pedig írás és olvasás közben 1,8; készenléti állapotban pedig 0,55 wattot fogyaszt. Ez 10-20 százalékkal marad alatta az átlagos 2,5” winchesterek energiaigényének. A két új Hitachi merevlemez júniustól lesz kapható, egyelőre ismeretlen árakon.

Kulcsszavak: Hitachi winchester videó

IT ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Az AGON by AOC bemutatja a core gamereket célzó legújabb gaming monitorját

Az AGON by AOC – a világ egyik vezető gaming monitor* és IT-kiegészítő-márkája – bemutatja az AOC GAMING CQ27G2S/BK modellt, egy 27 hüvelykes (68,6 cm) QHD ívelt gaming monitort, amely aprólékos tervezésével egyesíti a gaming világ legkeresettebb jellemzőit. 

2023. szeptember 22. 14:20

Húszezer laptopot szállít a Delta Systems az iskoláknak

Két ütemben, 10-10 ezer laptopot kapnak Budapest, Győr-Moson-Sopron, Veszprém, Somogy és Baranya vármegye diákjai mintegy 4 milliárd forint értékben. A Klebelsberg Központ nevében eljáró Digitális Kormányzati Ügynökség (DKÜ) húszezer darab notebook beszerzésével kapcsolatos feltételes közbeszerzés nyerteseként nevezte meg a cégcsoportot. Az informatikai eszközök öt vármegye tanulói és pedagógusai számára biztosítják a digitális oktatáshoz való egyenlő hozzáférés feltételeit.

2023. szeptember 22. 12:47

5 tipp a produktivitásért a Samsung Galaxy Tab S9 szériával

Az egyetemi évek mozgalmasak és élvezetesek, miközben rendkívül intenzív és feszített tempót diktálnak, különösen a vizsgaidőszakban. Kihívást jelenthet az állandó egyensúlyozás az egyetemi feladatok, a társas összejövetelek, hobbik, szakmai gyakorlat és akár a munka között. Az új Samsung Galaxy Tab S9 széria ötvözi a táblagépek könnyű hordozhatóságát és a laptopok erőteljes teljesítményét, így akkor is szárnyalhat a kreativitásod és dolgozhatsz iskolai projekteken, ha éppen úton vagy. 

2023. szeptember 21. 17:19

Megkezdte működését a Kyndryl Alapítvány a helyi közösségek fejlődéséért

A Kyndryl, a világ legnagyobb IT-infrastruktúra-szolgáltatója szeptember 18-án elindította a Kyndryl Alapítványt. Az alapítvány olyan nonprofit szervezeteket támogat majd, amelyek kritikus társadalmi problémákra keresnek megoldásokat. A Kyndryl Alapítvány a vállalat globális vállalati jószolgálati programját terjeszti ki, és jelzi, hogy a Kyndryl elkötelezett a pozitív társadalmi szerepvállalás mellett, összhangban az ENSZ Fenntartható Fejlődési Céljaival.

2023. szeptember 21. 14:18

5G alapú kísérleti projekten dolgozik együtt a Vodafone és a Bosch

5G-re épülő autóipari megoldások tesztelésére állított fel projektcsapatot a Vodafone Magyarország és a magyarországi Robert Bosch Kft., hogy a többek között autóipari technológiák és szolgáltatások vezető beszállítójaként működő vállalat a járműfejlesztés, valamint a vezetéstámogató rendszerek terén is hasznosítsa az 5G hozzáadott értékét. Az októberben induló, 8 hónapon át tartó kísérleti projekthez a Vodafone biztosítja az 5G priváthálózatot a Bosch Gyömrői úti telephelyén, a begyűjtött telemetrikai adatok pedig a jövőben megreformálhatják az autóipari validációs teszteket.

2023. szeptember 21. 09:56

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az idei Gyurós Tibor-díjazottak

2023. szeptember 20. 15:17

Diákokat, női vezetőket és roma fiatalokat is támogatnak a Morgan Stanley munkatársai

2023. szeptember 18. 13:16

Hat érmet hoztak haza a magyar diákok a Nemzetközi Informatikai Diákolimpiáról

2023. szeptember 4. 15:38

Harminc évre előre tekintenek a 30. MENTA konferencia előadói

2023. augusztus 31. 12:59