Az EU sürgeti az átállást az új internetes protokollra

Milkovits Gábor, 2008. május 31. 18:36

Viviane Reding, az Európai Bizottság informatikai és távközlési biztosa arra szólította fel az európai kormányokat és a legfontosabb weboldalak üzemeltetőit, hogy álljanak az új internetes címkezelő protokollra történő átállás élére.

Reding a felhíváshoz egy tervezetet is mellékelt, amelyben azt a célt tűzte ki, hogy 2010-re az európai internetezők 25 százaléka már az új rendszert használja. Jelenleg az internetes címek túlnyomó többsége az Internet Protokoll 4-es verzióját (IPv4) használja, ennek azonban vannak korlátai. Az IPv4 ugyanis egyszerre legfeljebb 4,3 milliárd címet tud kezelni, ezt a határt pedig előrejelzések szerint 2011-re eléri a világháló, köszönhetően a rengeteg műszaki újdonságnak, az intelligens világítási vagy fűtési rendszerektől az „okos árucímkékig”. Az új, 6-os verzió (IPv6) ezzel szemben gyakorlatilag korlátlan számú IP címet kezelhet zökkenőmentesen. A biztos arra figyelmeztet, hogy ha nem kezdjük meg időben az átállást, Európa válsággal lesz kénytelen szembenézni.

Az EB tervezete értelmében a tagállamok kormányainak minél előbb be kell vezetniük központi hálózataikon az IPv6-ot, emellett pedig a közbeszerzési eljárásoknál is kötelezővé kell tenniük a protokollnak való megfelelést. Reding követendő példaként említette a Geant-ot, a fontos európai kutatóközpontokat összekötő nagysebességű hálózatot, amely már most 100 százalékig IPv6-kompatibilis.

Kulcsszavak: szabvány internet

Infotársadalom ROVAT TOVÁBBI HÍREI

2020 az autós kamerák éve lesz Magyarországon

Az autóskamerák piaca világszerte és hazánkban is rohamosan bővül: nem csoda, hiszen a vitás helyzetekben bizonyítékként is használható felvételek sok kellemetlenségtől óvják meg az autótulajdonosokat. Sőt, a fejlett vezetéstámogató rendszerekkel felszerelt dashcam modellek nemcsak balesetek, koccanások alkalmával hasznosak, használatukkal mindvégig biztonságosabban utazhatunk. A navigációk és menetrögzítő kamerák első számú gyártója, a hazánkban is piacvezető Mio adatai alapján itthon egy év alatt 70%-kal nőtt a dashcam-ek iránti kereslet és közel ötször annyi Mio kamerát vásároltunk 2019-ben, mint egy évvel korábban.

2020. február 24. 17:46

Mérnöki válaszok a klímaváltozás hatásainak csökkentésére

Ökológia és Gazdaság Fórum néven új interdiszciplináris munkacsoport alakul a Magyar Mérnöki Kamarában, amelynek célja, hogy a Föld ökológiai állapotának romlása és a klímaváltozás miatti kihívásokra mérnökileg megalapozott és szakmailag koordinált válaszokat és javaslatokat adjon.

2020. február 24. 16:20

Digital Health Summit – minden, amit ma tudhatunk a jövő egészségiparáról

Vajon elvégezheti egy robot a műtét utáni rehabilitációt, úgy, hogy a terapeuta több ezer kilométerről figyeli a gyógyulást? Miért lehet jó ötlet a digitalizált receptfelírás az orvosnak, betegnek és persze a finanszírozónak egyaránt? Kinek, mikor és hogyan érdemes befektetni a digitális egészségügybe? Izgalmas kérdések, viták és valódi válaszok várják a résztvevőket a digitális egészségügy első hazai konferenciáján, 2020. február 27-én.

2020. február 24. 13:22

Előre törnek az adatvezérelt kommunikációs csatornák

Nyolcadik alkalommal készítette el az Inspira Research a reklámpiac hirdetői percepcióját mérő Marketing Mood Barometer kutatását. A 2020-as adatok egyértelműen mutatják az adatvezérelt, sőt a hagyományos direktmarketing területek egyre kedvezőbb hirdetői megítélését. 

2020. február 24. 12:53

A Razer és az x-kom AGO új korszakot nyit a játékosok edzésében és fejlesztésében

A Razer, a világ vezető, gamereknek szánt lifestyle márkája a mai napon egy új partnerségi együttműködést jelentett be a Team Razer - a Razer házon belüli esportszervezete - és az x-kom AGO között, amely Lengyelország egyik vezető esport csapata. Az együttműködési partnerség keretében a Team Razer a játékosokat a Razer esport-minősítésű perifériáival látja el, valamint támogatja az x-kom AGO-t a 2020-as szezonbeli tevékenységeiben.

2020. február 24. 10:41

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Lezárult a 28. Magyar Innovációs Nagydíj pályázat nevezése

2020. február 24. 11:45

Megjelent az NMHH 2020-as felügyeleti terve

2020. február 18. 10:35

Informatikai szakembereket keres az SAP Labs Hungary

2020. február 14. 10:33

20 éves Magyarország egyik legrégebbi email rendszere

2020. február 7. 09:03
online sportfogadás