Magyar cégek a EU-hoz fordulnak a 25 milliárdos szoftvertender miatt

MTI Sajtóadatbank, 2008. június 4. 10:06

Panasszal fordul az Európai Bizottság versenypolitikai biztosához három magyar tulajdonban álló, nyílt szabványú szoftvertermékeket forgamazó vállalat egy 25 milliárdos szoftver közbeszerzés miatt.

Kürti László, az egyik cég, az Open SKM Agency Kft. ügyvezetője kedden az MTI-nek elmondta a Központi Szolgáltatási Főigazgatóság (KSzF) az idén január elején írt ki beszerzési eljárást szoftverekre, amelynek feltételei szerinte több ponton is sértik a szabad verseny elvét és így bebetonozza a Microsoft monopóliumát a magyar oktatásban és közigazgatásban használt szoftverek területén. A három cég - az Open SKM, a Multiráció Kft. és az ULX Nyílt Forráskódú Tanácsadó és Disztribúciós Kft. - konzorciumi formában kívánt indulni a központosított közbeszerzési eljárás alapján keretmegállapodás megkötésére irányuló pályázaton, de a műszaki dokumentáció részletes tanulmányozása során arra jutottak, hogy nem érdemes, mert kizárólag az amerikai Microsoft, a világ legnagyobb szoftvercégének termékei nyerhetnek.

"A szövegben 1631 alkalommal szerepel a Microsoft megnevezés, ami már önmagában is törvényellenes, mert egy ilyen pályázat nem nevesíthet terméket"
- mondta Kürti László. A társaságok álláspontja szerint a pályázat versenykorlátozó, mert gátolja az úgynevezett nyílt forráskódú szoftverek felhasználásának esélyegyelnlőségét az oktatásban és a közigazgatásban.

Az ügyben a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) eljárást indított, mert a pályázat szövegét nem találta összeegyeztethetőnek a hatályos közbeszerzési törvénnyel. A Közbeszerzési Döntőbíróság mint elsőfokú hatóság februárban helybenhagyta a kiírást. A GVH fellebbezett a határozat ellen. A Fővárosi Bíróság először május 19-re tűzte ki a tárgyalás napját, majd július 7-re halasztotta. A három cég szerint mindkét lépés jogellenes, mert a közbeszerzéssel kapcsolatos ügyek tárgyalását sürgősséggel, harminc napon belül meg kell kezdeni. Időközben kihirdették a pályázat győzteseit: Microsoft szoftvereket forgalmazó vállalatok nyerték el a megbízást, és a köz-, és felsőoktatásra vonatkozó első szerződéseket összesen 1,4 milliárd forint értékben már meg is kötötték - mondta Kürti László.

Kürti cége a botrányosnak ítélt pályázat ügyében nyílt levéllel fordult a köztársasági elnökhöz, a Fővárosi Bíróság eljárásával kapcsolatban pedig panaszt tett az Országos Igazságszolgáltatási Tanácsnál. A panasz kivizsgálását a tanács a Fővárosi Bíróság vezetőjének hatáskörébe utalta, a köztársasági elnök hivatalából pedig mind a mai napig nem érkezett válasz - mondta Kürti László.

A három vállalkozás a kedden elküldött közös levélben arra kéri Neelie Kroes versenyügyi biztost, hogy indítson eljárást a KSzF januári pályázatával kapcsolatban. A társaságok azt tartanák kedvező eredménynek, ha a brüsszeli bizottság tagja új pályázat kiírását rendelné el, amelyen nyílt forráskódú szoftverekkel foglalkozó vállalatok is a siker reményével indulhatnának.

Trend ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Megjelent az IAB Hungary AdEx 2022 és AdExpect 2023 legfrissebb riportja

Elkészült az IAB Hungary két legfontosabb éves jelentése: a tavalyi digitális reklámköltések alakulását és főbb trendjeit áttekintő AdEx 2022 kutatás, és a szakemberek várakozásait tükröző AdExpect 2023 riport.

2023. március 30. 14:26

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak a digitális marketingről szóló legjobb szakdolgozatok

2023. március 27. 12:43

Az Alzánál egyszerűbb lett az áruvisszaküldés és a reklamáció

2023. március 21. 09:59

Töretlennek tűnik a csaló e-mailek és SMS-ek terjedése – van megoldás

2023. március 14. 20:32

IT Akadémiát indított a BME VIK és a Qualysoft

2023. március 9. 14:08