Internet a kocsiban, tartalékhálózat otthon

Kiss Ádám Zoltán, 2008. június 7. 08:05

Mióta több hazai mobilszolgáltatónál is elérhetővé vált a 3G mobil-internetszolgáltatás (HSDPA) egyre többen szeretnék ezt a lehetőséget tartalék internet-megoldásként felhasználni. Olyan megoldást keresnek, ami automatikusan képes átvenni a kimaradó szélessávú kapcsolat szerepét, amikor pedig helyreáll a rendszerint kedvezőbb árú szélessávú kapcsolat, automatikusan visszatérjen minden a régi kerékvágásba.

Egyre gyakoribb igény hogy Hot Spot, Wifi szolgáltatás legyen egy-egy járművön (mondjuk buszon, vagy éppen munkaúton). Érthető okokból ilyen célokra nem lehet megfelelő vezetékes szolgáltatót találni. Ezeket az igényeket a tudják például a DrayTek Vigor2910 sorozatú router tűzfalai teljesíteni.

Nincs többé bekapcsolt számítógép távoli elérésnél

Előnyös funkciója a termékeknek a beépített Wake On Lan (WoL) szolgáltatás, ami egyébként nem jellemző a kisvállalati routerek mezőnyében! Olyan embereknek hasznos ez, akiknek egy-egy fontos fájl vagy karbantartás miatt is el kell érnie egy vagy több távoli kikapcsolt számítógépet. A WoL szolgáltatáson keresztül bekacsolhatják a hálózatra kötött gépet. Ezt követően a távoli asztallal vagy egyéb módon elérhetik a szükséges információt. Természetesen a számítógép hálózati kártyájának is támogatnia kell ezt a funkciót, de szerencsére beállítás után a mai gépek túlnyomó többsége képes erre, azaz nem kell bekapcsolva hagyniuk a számítógépeket! Egy bekacsolva hagyott számítógép több ezer forintos plusz villanyszámlát is jelenthet, amellett hogy csökkenti a gép alkatrészeinek élettartamát, még környezetterhelő is.
 
Virtuális Magánhálózat (VPN)

A legfeljebb 32 egyidejű VPN csatorna a legtöbb szervezet számára bőven elegendő a kollégák távoli "belső hálózat" igényének kielégítésre. Ha az adott telephelyen nincs szerver a router is elláthatja a VPN kiszolgáló szerepét a az ún. Client To Site szolgáltatással így egy Windowsos VPN kliens is elegendő a vállalat belső hálózatának titkosított csatornán való eléréséhez. LAN to LAN vagyis két telephely virtuális magánhálózattal való összekötése is megoldható ha mindkét telephelyen a készülékekre bízzuk ezt a feladatot.
 
Házirend alapú csomagszintű tűzfal

A Vigor 2910 csomag szintű, házirend alapú tűzfala segítségével akár azt is meghatározhatjuk, hogy a hálózatunkon levő gépek közül melyik, mikor, milyen internet- (vagy egyéb külső) címet ne érjen el, illetve milyen alkalmazás típusoknak engedünk meg vagy tiltunk meghatározott hálózati eléréseket - akár napszakra bontva.
 
Teljes értékű vonal, csökkenő költségek - VoIP funkció

A "V"-s verziókban két hagyományos telefonport áll rendelkezésre, melyre a normál telefonkészülék rácsatlakoztatható. Az eszköz bekonfigurálása után ezeken internet alapon telefonálhatunk akár díjmentesen. Manapság egyre több szolgáltató kínál ezen a piacon szolgáltatást hívószámmal. Így a múlttal ellentétben teljes értékű vonalat kapunk, csak a költségek csökkenésén látszik az új technológia használata.
 
Wireless tulajdonságok

A "G"-s verziókba egy 802.11g szabványú AccesPointot is beépítettek. Ennek segítségével tudjuk biztosítani az internet-elérést azon gépek számára melyeknél a "drótos" megoldás nem lehetséges, vagy nem célravezető (pl. ágyból böngészés). A hagyományos Ap funkciók mellett lehetőség van a kliensek számos tulajdonságának meghatározására: például internet-elérés korlátozása időpont szerint, sávszélesség hozzárendelés, stb. Továbbá 16 különböző SSID-vel létre lehet hozni csoportokat melyekre különböző szabályokat tudunk érvényesíteni.
 
És végül néhány alkalmazási példa, képekben:

Kulcsszavak: HSDPA Wi-Fi hálózat router

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05