Beépített anti-malware az Opera 9.5-ben

Milkovits Gábor, 2008. június 7. 19:12

Az Opera bejelentette, hogy böngészőprogramjának következő, 9.5-ös verziója olyan beépített biztonsági megoldást fog tartalmazni, amely elvben megakadályozza bármilyen veszélyes szoftverkód bejutását a számítógép rendszerébe.

A lépéssel az Opera nyilvánvalóan a hónap közepén végleges verzióban letölthető Firefox 3 hasonló megoldásával igyekszik lépést tartani. A két alkalmazás között ugyanakkor vannak különbségek; az Opera beépített védelme az Haute Secure nevű biztonsági cég technológiáján alapul, míg a Firefox a Google és StopBadware adataira támaszkodik a veszélyes kódokkal és oldalakkal kapcsolatosan. Nos, a Cnet híroldal munkatársai párhuzamosan tesztelték a Firefox 3 RC2-t, illetve az Haute Secure legújabb változatát és azt tapasztalták, hogy utóbbi nem blokkolt néhányat a legújabb adatlopó oldalak közül, míg a Firefox igen. A szoftverbiztonsági cég ezt azzal magyarázta, hogy az anti-phishing oldalakról származó információikat csak akkor frissítik, ha megerősítést nyer, hogy egy adathalásznak tűnő oldal valóban veszélyes, míg a Google ezt saját hatáskörben egy pillanat alatt eldöntheti.

A Cnet munkatársai ugyanakkor azt is tapasztalták, hogy az Haute Secure jól szűri a veszélyes weboldalakat, azaz megakadályozza betöltésüket, illetve általában bőségesebb információt kínál róluk, mint a Firefox 3. A beépített biztonsági megoldás automatikusan része lesz az Opera 9.5-nek, amely egyelőre ismeretlen időpontban lesz letölthető. Az Haute Secure-t néhány volt Microsoftos munkatárs alapította, és fő szoftverbiztonsági termékük béta tesztverziója idén márciusban jelent meg.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50