Megvalósítás alatt az e-közigazgatási keretrendszer projekt

Kovács Attila, 2008. június 13. 12:54

Az Államreform Operatív Program (ÁOP) „Elektronikus közigazgatási keretrendszer kialakítása” című kiemelt projektjét ismertette mai sajtótájékoztatóján Baja Ferenc, a MeH EKK államtitkára. Az eseményen Bálint Ákos, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség főigazgatója is megjelent, aki az ÁOP-ről adott tájékoztatást.

Baja a keretrendszer céljai között említette a közigazgatás szereplőinek (és informatikusainak) közös "nyelv" használatát, az egységes és egyszeri leírásokat, a szolgáltatásorientált államigazgatási alkalmazásfejlesztést (SOA), illetve az olcsóbb közigazgatási adathálózatok megvalósítását. A projekt feladata elsősorban a technikai interoperabilitási (különböző államigazgatási informatikai rendszerek együttműködő képességét biztosító) szabványok kidolgozása, továbbá a szemantikai és a szervezeti interoperabilitás követelményeinek meghatározása. A kidolgozott szabványokat egy minden fejlesztő által elérhető szabványtár jellegű dokumentációban fogják közzétenni.

Az eredmény 20 új szabvány, 100 új publikáció, és az ezek alapján felálló egységes keretrendszer lesz. A projekt eredményeképpen készülő szabványok, eljárásrendek és követelmények alkalmazása a központi közigazgatás mintegy 140 intézménye számára kötelezővé válhat az e-közigazgatási fejlesztéseik során (további döntést követően), és iránymutatóul szolgálnak majd legalább 2000 önkormányzat számára is. Mivel a későbbi projektek résztvevőinek alkalmazniuk kell az e-közigazgatási keretrendszer előírásait, ezért a projektmenedzsment módszertan és a szakmai monitoring rendszer kialakítása is a projekt részét képezi.

A kiemelt projekt szakmai megvalósítására az eddig kiírt nyílt közbeszerzési eljárást bruttó 770  millió forintértékben a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Informatikai Központja (BME IK) által vezetett konzorcium nyerte. A konzorcium tagja még a szabványtárat elkészítő CompLex Kiadó Kft., a projektvezetésért és a minőségbiztosításért felelős Hendra Kft., a biztonsági előírásokat kidolgozó HunGuard Kft., a projektmenedzsment módszertant kidolgozó, valamint a tesztkörnyezetet biztosító Kopint-Datorg Zrt., továbbá az interoperabilitási és biztonsági követelményeket elkészítő Stratis Kft. A projekt elkezdődött, befejezésének határideje 2008. december 31.

A Prím kérdéseire Baja Ferenc elmondta:

  • bár a pályázati dokumentumot hatan vették meg, valószínűleg a megvalósítandó feladat bonyolultága miatt - sajnálatos módon - mindössze egy (igaz konzorciumi) pályázó akadt;
  • a megvalósítandó dokumentáció egységes, ám az informatikai alaprendszerek használatában nyitott, vagyis nem ír elő (csak zárt, vagy csak nyílt rendszer) kötelezettséget. 

Infogazdaság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Eltűnhet 2040-re a rák és a cukorbetegség?

A világszerte zajló digitális transzformáció minden szektorra, így az egészségügyre is jelentős hatással lesz, amelynek hagyományos szereplői nem biztos, hogy készen állnak a változtatásra, azonban az új belépők és a fogyasztók által használt technológia kikényszeríti azt – derül ki a Deloitte tanulmányából

2019. július 21. 11:49

Ezek a legnépszerűbb robotikai termékek

Az MKIK GVI (Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Gazdaság- és Vállalkozáskutató Intézet) 2019 májusában készült kutatása szerint hazánkban igen nagy az automatizálási potenciál, ám mégis az a jellemző, hogy az automatizációs befektetések száma nem éri el az elvárt mértéket. 

2019. július 20. 12:10

Földrengés ellen védi az olimpia helyszíneit a Bridgestone

A Bridgestone olyan speciális rengéscsillapító technológiát szállított a Tokiói Olimpiai és Paralimpiai Játékok két újonnan épült helyszínéhez, amely a földrengések hatásai ellen védi az épületeket. A két épület, a Tokyo Aquatics Centre, az úszás, a műugrás és a műúszás versenyeknek, az Ariake Arena pedig a röplabda és a kerekesszékes korsárlabda versenyeknek ad majd otthont. Mivel ezeken az eseményeken több tízezer szurkoló vesz majd részt, a Tokióban gyakori földrengésekkel szembeni védelmük kiemelten fontos.

2019. július 20. 09:50

Munkaerő-kisokos nagyvállalatoknak 7 lépésben

A vállalatok ma már egyre nagyobb kihívásokkal találják szembe magukat, ha a szakképzett munkaerő megtalálásáról van szó. Több kutatásból is kiderül, hogy a munkaerőpiac legnagyobb része Z és Y generációs fiatalokból áll, előbbiek – az 1995 és 2010 között születettek – pedig 2025-re a globális munkaerő 75 százalékát teszik majd ki. 

2019. július 19. 17:34

Stratégiai együttműködési megállapodást kötött az EFISZ és a Debreceni Egyetem

A közös gondolkodás és hosszú távú együttműködés megalapozása céljából 2019. július 18-án ünnepélyes keretek között stratégiai partnerségi együttműködési megállapodást kötött az Elektronikus Fizetési Szolgáltatók Szövetsége, valamint a Debreceni Egyetem.

2019. július 19. 14:26

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

A Vodafone megkapta az engedélyt a UPC felvásárlására

2019. július 18. 17:06

A 4iG megvásárolja a T-Systems Magyarországot

2019. július 9. 11:43

A Bosch repülni tanítja az autókat

2019. június 21. 14:03

Több mint 1000 milliárd forintot költenek el Magyarországon az e-kiskereskedelemben

2019. június 4. 11:26
online sportfogadás