Új modellen alapuló elektronikus aláírási megoldás az E-Grouptól

forrás Prim Online, 2008. június 27. 11:09

Damoklész kardjaként lebeg az önkormányzatok feje felett az egyszer már módosított, végső határidő: 2009. január 1. Ezt követően már kizárólag elektronikus aláírási funkciókat is megvalósító iratkezelési szoftvert (ISZ) lehet használni a 24/2006. (IV.29.) BM-IHM-NKÖM együttes rendelet követelményei alapján, hogy mind a kiadmányozási, mind az érkeztetési funkciókat elektronizálni, lehetőség szerint automatizálni lehessen. Az idealizált elektronikus közigazgatás azonban részben a szűkös pénzügyi keretek, részben pedig a tájékozatlanság miatt sok önkormányzatnál még továbbra is álom marad, holott mindkettőre megvan a megoldás.

Az E-Group SDX kriptográfiai termékcsaládjánál, amely több elterjedt iratkezelési szoftverbe integrálva is elérhető (természetesen az E-Group saját fejlesztésű eDOX rendszerében is), már a kezdetek óta a nagyvállalati, közigazgatási tömeges felhasználást szem előtt tartva zajlott a tervezés, fejlesztés, tesztelés. A sokéves tapasztalat alapján az E-Group kidolgozott egy aláírás szolgáltatási modellt (ASP – Application Service Provider vagy SaaS – Software as a Service), amelynek célja, hogy megkönnyítse a kriptográfiai technológia bevezetését a kezdeti költségek jelentős lefaragása, illetve az üzemeltetéssel járó nehézségek átvállalása révén. E digitális aláírási ASP szolgáltatást EASPX (Elektronikus aláírás ASP XML expert) szolgáltatásnak nevezzük.

A megoldásnak köszönhetően az önkormányzatoknak nem kell megvenni a szerver oldali modulokat, illetve beletanulni az üzemeltetés rejtelmeibe, hanem szolgáltatásként, outsourcing módon tudják igénybe venni azt, mégpedig forgalomarányos, illetve átalánydíjas számlázás mellett. A legnagyobb forgalommal járó folyamatok (pl. ügyfél elektronikusan aláírt beadványát ellenőrzi, az önkormányzat érkeztető aláírást helyez el a beadványon, az önkormányzat papír alapú dokumentumokat elektronizál, hitelesít és archivál, elektronikus számlákat bocsát ki tömegesen) a szerver oldalon futnak le, míg a kliensnek csak a kiadmányozási feladatkör marad, de bizonyos feltételek mellett ezek is igénybe vehetők szolgáltatásként.

E-közig ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Vezető helyen a Xiaomi Közép-Kelet-Európában az okostelefonok piacán

A világ egyik legnagyobb techvállalata, a Xiaomi piacvezető pozíciót ért el 2020 negyedik negyedévében Közép-Kelet-Európában az okostelefonok piacán. A Canalys piackutató legfrissebb piaci elemzése szerint az eredményt 18 százalékos éves növekedésnek köszönheti, amely 25 százalékos piaci részt biztosított a Xiaominak a régiónkban. Ugyanebben az időszakban, a vállalat európai viszonylatban a harmadik legnagyobb okostelefon márka maradt 15 százalékos piaci részesedés és 34 százalékos éves növekedés mellett.  

2021. február 11. 12:15

Az adóhatóság a big data révén ellenőriz

Az adóhatóság a saját maga által gyűjtött, illetve a társintézményektől kapott digitálisan rendelkezésre álló adatokat több körben elemzi, azonosítja a kockázatos adózókat és tényezőket, és dönt arról, hogy kit ellenőriz.

2019. szeptember 17. 12:08

Akár elektronikusan is lehetne gyűjteni a kopogtatócédulát

A választásokat megelőző ajánlószelvények gyűjtését digitálissá lehetne tenni, ha elektronikusan írnák alá a polgárok az ajánlóíveket. A NETLOCK becslése szerint legalább 2–2,5 millió oldalnyi dokumentum kerülhetne át így a digitális térbe. Ezzel nemcsak olcsóbbá és zöldebbé válna a teljes folyamat, de gyorsabb, biztonságosabb, diszkrétebb lenne az adatkezelés is. Ezen felül egyszerűbben kiszűrhetnék a visszaéléseket, és hatékonyabbá válna az adminisztrációs munka és a GDPR előírásoknak való megfelelés is.

2019. szeptember 16. 12:53

Az ipari automatizáció kihívásai

A tapasztalatok szerint az automatizáció útjában álló legnagyobb akadályok a telepítéssel kapcsolatos költség- és időkorlátokban keresendők. Mivel ez a folyamat speciális szaktudást igényel, ezt általában egy csapatnyi, különféle programozási nyelvekben jártas és magas szintű műszaki ismeretekkel rendelkező robotikai szakember végzi.

2019. május 24. 12:47

Az Adókikerülés Elleni Direktíva hatása a cégekre

Számos, a hazai vállalkozásokat is jelentős mértékben érintő módosítást tartalmaz az eddigi gyakorlathoz képest az Európai Bizottság által elfogadott Adókikerülés Elleni Direktíva (ATAD). Várhatóan a legjelentősebb változást a kamatlevonhatósági szabályok módosulása okozza, az új alapokra helyezett szabályozást ez év végéig kell átültetniük a tagországoknak a nemzeti jogba.  

2018. szeptember 20. 11:20

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Dr. Charaf Hassan a Vodafone Magyarország Alapítvány kuratóriumának új elnöke

2021. november 18. 16:49

A Magyar Telekom 2021. harmadik negyedévi eredményei

2021. november 9. 21:45

Magyar innováció nyert ezüstérmet az év egyik legfontosabb egészségügyi startup versenyén

2021. október 30. 14:59

Hosszabbít Az Év Honlapja Pályázat

2021. október 15. 18:12