Cégbírósági elektronikus aktákat fogad az OTP Bank rendszere

forrás Prim Online, 2008. július 3. 09:02

A cégnyilvánosságról, a bírósági cégeljárásról és a végelszámolásról szóló 2006. évi V. törvény (Ctv.) 2008. július 1-jétől kötelezővé tette valamennyi I. fokú cégeljárás elektronikus ügyintézését.
A legnagyobb magyarországi hitelintézet hozzájárulva az elektronikus ügyintézés széles körű elterjesztéséhez, a bank honlapján, illetve egy központi e-mail címen keresztül biztosítja a cégbejegyzésre kötelezettek számára a cégbíróságra benyújtott, illetve onnan kapott elektronikusan hitelesített okiratok befogadását. Az elektronikus úton keletkezett okiratokat bankszámlanyitáshoz (törzstőke/alapítói vagyon elhelyezéssel vagy anélkül) és bankszámla adatainak változtatáshoz lehet benyújtani.

Az úgynevezett e-akták benyújtására akkor van lehetőség, ha azok hiteles minősített elektronikus aláírással és időbélyegzővel vannak ellátva, és azok a cégbírósági ügyintézés kapcsán keletkeztek.

Az OTP Banknál a honlapra feltöltéssel közvetlenül a www.otpbank.hu/ecegeljaras címen, vagy a www.otpbank.hu Kisvállalkozások és Vállalatok oldalairól, illetve egy központi e-mail címre történő továbbítással van mód az e-akták kezelésére. A központi kezelés mellett az e-dokumentumok bankfiókban történő benyújtására nincs lehetőség.
Az új ügyfeleknek a választásuk szerinti bankszámlavezető fiókot az elektronikus okiratok honlapra feltöltését követően javasolt felkeresni az érdemi ügyintézés érdekében, ahol már a visszaigazolt azonosító számra hivatkozással történik a számlanyitáshoz, számlaváltoztatáshoz szükséges – előzetesen feltöltött - okiratok lekérdezése. Amennyiben a bank ügyfelének adatait érintően kerül sor változásra és annak bejegyeztetésére, akkor a kapcsolódó elektronikus okiratok feltöltése után az érdemi ügyintézés a számlavezető fiókban történhet.
Az e-mailen beküldött okiratok esetében azonban előzetesen is szükséges egyeztetni a választott vagy már meglévő számlavezető fiókkal annak érdekében, hogy a központi címre küldött iratanyag a megfelelő számlavezető bankfiókba kerülhessen.

Kulcsszavak: e-government e-signo OTP

E-közig ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Az adóhatóság a big data révén ellenőriz

Az adóhatóság a saját maga által gyűjtött, illetve a társintézményektől kapott digitálisan rendelkezésre álló adatokat több körben elemzi, azonosítja a kockázatos adózókat és tényezőket, és dönt arról, hogy kit ellenőriz.

2019. szeptember 17. 12:08

Akár elektronikusan is lehetne gyűjteni a kopogtatócédulát

A választásokat megelőző ajánlószelvények gyűjtését digitálissá lehetne tenni, ha elektronikusan írnák alá a polgárok az ajánlóíveket. A NETLOCK becslése szerint legalább 2–2,5 millió oldalnyi dokumentum kerülhetne át így a digitális térbe. Ezzel nemcsak olcsóbbá és zöldebbé válna a teljes folyamat, de gyorsabb, biztonságosabb, diszkrétebb lenne az adatkezelés is. Ezen felül egyszerűbben kiszűrhetnék a visszaéléseket, és hatékonyabbá válna az adminisztrációs munka és a GDPR előírásoknak való megfelelés is.

2019. szeptember 16. 12:53

Az ipari automatizáció kihívásai

A tapasztalatok szerint az automatizáció útjában álló legnagyobb akadályok a telepítéssel kapcsolatos költség- és időkorlátokban keresendők. Mivel ez a folyamat speciális szaktudást igényel, ezt általában egy csapatnyi, különféle programozási nyelvekben jártas és magas szintű műszaki ismeretekkel rendelkező robotikai szakember végzi.

2019. május 24. 12:47

Az Adókikerülés Elleni Direktíva hatása a cégekre

Számos, a hazai vállalkozásokat is jelentős mértékben érintő módosítást tartalmaz az eddigi gyakorlathoz képest az Európai Bizottság által elfogadott Adókikerülés Elleni Direktíva (ATAD). Várhatóan a legjelentősebb változást a kamatlevonhatósági szabályok módosulása okozza, az új alapokra helyezett szabályozást ez év végéig kell átültetniük a tagországoknak a nemzeti jogba.  

2018. szeptember 20. 11:20

Júliusban indítja pályakezdő programját a Lufthansa Systems Hungária

A légiközlekedési informatika egyik meghatározó szereplőjének pályakezdő programjába jelentkezhetnek június 1-ig az általános szoftverfejlesztői tudással és magabiztos angol nyelvismerettel rendelkező fiatalok. 

2018. április 27. 15:54

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Újdonságok a szegedi informatikatörténeti kiállításon

2020. július 3. 18:53

Új funkcióval bővült a WIWE

2020. június 15. 16:23

Fél évig ingyenes az Adverticum „DataMe DMP adatok" szolgáltatása

2020. április 30. 09:47

Az LG történetének legjobb üzemi eredményét érte el 2020. első negyedében

2020. április 29. 17:15
online sportfogadás