16 százalékkal nőttek a számítógép-eladások, feljövőben a Toshiba és az Apple

Kiss Ádám Zoltán, 2008. július 18. 09:14

A Gartner legfrissebb kutatása az egy évvel ezelőtti adatokhoz viszonyít, és érdekes piaci átrendeződésekre világít rá.

Világszerte összesen 16 százalékkal több számítógépet adtak el, ami önmagában is eredmény a pangó gazdasági környezetben. A legnagyobb gyártó még mindig a Hewlett-Packard  17 százalékos növekedéssel 13 millió géppel, de a Dell szorosan a nyomában jár 11 millió fölötti értékesítésével, és magasabb, 22 százalékos piacbővülésével. A harmadik és negyedik helyezett Acer és Lenovo már csak a két nagy eladásainak felét produkálja, ám a legerősebben az ötödik helyezett Toshiba növelte jelenlétét, kis híján elérve a 30 százalékos növekedést. Az összes többi gyártó világszerte a maradék 46 százaléknyi eladáson osztozik, és összesen is gyengébb növekedést produkált, mint a nagyok egyenként, 12 százalékot.

Az Apple világviszonylatban elsikkad az egyéb kategóriában, ám az USA értékesítéseit nézve 38 százalék fölötti növekedéssel feltornászta magát a negyedik helyre. Az amerikai lista annyiban is különbözik a globális mezőnytől, hogy a Lenovo itt a piac csupán 23 százalékát képviselő többi gyártó közé került be, és ez a gyűjtőcsoport közel 5 százalékos csökkenést szenvedett el. Az USA teljes növekedési mutatója 4,2 százalék, és itt a Dell vezeti a piacot ötmillió fölötti eladott géppel. A nagy vesztes az Acer 21 százalékkal, ám a számok jövőre akár további meglepetéseket okozhatnak. Ennek oka a dollár időközben bekövetkezett soha nem látott gyengesége, valamint az amerikai gazdaság belső válsága, a közel 16 és fél millió eladott gép jó része minden bizonnyal hitelből került megvásárlásra.

Kulcsszavak: trend PC Gartner Group

Infogazdaság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Díjmentes roadshow-konferencia az Közép-Dunántúl Régió kkv-döntéshozóinak

A PP Konferenciaközpont a székesfehérvári Pénz, de honnan? roadshow-konferenciáján most is, mint 22 év óta minden évben összegyűjti a hazai kkv-k számára rendelkezésre álló kedvezményes, támogatott pénzforrásokat és a hatékonyságot növelő új módszereket.

2023. október 1. 14:58

A KPMG és a Microsoft globális ESG Akadémiát indított

A „KPMG ESG Akadémia” a KPMG, a Microsoft és számos elismert egyetem együttműködésében indult el. Célja, hogy elérhetővé tegye a naprakész és nélkülözhetetlen ESG-tudást, támogassa és képezze az üzleti élet szereplőit a legváltozatosabb fenntarthatósági témákban.

2023. szeptember 30. 16:52

Mesterséges intelligenciával harcol a Binance a tiltott piacbefolyásolás ellen

Nagy mennyiségű adat elemzésére alkalmas, mesterséges intelligenciát alkalmazó szoftvert használ a Binance a tiltott piacbefolyásolás azonosítására a kriptoszektorban. A világ legnagyobb kriptotőzsdéje más cégekkel és a hatóságokkal is együttműködik annak érdekében, hogy a gyanús szereplőket ne csak a saját platformjáról, hanem a teljes piacról el lehessen távolítani. Ugyanakkor a befektetőknek is érdemes odafigyelniük azokra a jelekre, amelyek az árakat manipuláló tevékenységekre utalnak.

2023. szeptember 30. 13:24

Mostantól a Liberty irodaházban működik az eMAG hazai központja

2023 nyarának végén az eMAG Magyarország új székházba, a Wing Zrt. által fejlesztett Liberty irodaház déli szárnyába költözött a Könyves Kálmán körúton. A legnagyobb magyar e-kereskedő*  a 40 ezer négyzetméter alapterületű irodaház harmadik és negyedik emeletét, mintegy 3800 négyzetméternyi irodaterületet bérel. Ide tette át székhelyét a cégcsoport két másik brandje, a Sameday futárszolgálat és a felújított okostelefonok piactereként működő Rejoy.hu is.

2023. szeptember 30. 11:40

Stratégiai megállapodást írt alá a Corvinus és az ExxonMobil

A piacvezető magyar gazdasági egyetem és az energiaipari cég magyarországi leányvállalata együttműködésének fő célja, hogy a kölcsönös fejlődés érdekében szorosabbra fűzzék az oktatás-kutatás, valamint a gazdasági szféra kapcsolatát. 

2023. szeptember 30. 10:18

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Negyvenéves magyar mikroszámítógépre fejlesztenek új játékokat

2023. szeptember 29. 18:51

Megvannak az idei Gyurós Tibor-díjazottak

2023. szeptember 20. 15:17

Diákokat, női vezetőket és roma fiatalokat is támogatnak a Morgan Stanley munkatársai

2023. szeptember 18. 13:16

Hat érmet hoztak haza a magyar diákok a Nemzetközi Informatikai Diákolimpiáról

2023. szeptember 4. 15:38