"Fénylakat", avagy biztonságosabb adatátvitel kvantum-kriptográfiával

Kovács Attila, 2008. július 19. 11:02

Az elektronikus adatkommunikáció világszerte azáltal válhat biztonságosabbá, hogy a Siemens IT Solutions and Services (SIS) üzletága, az Austrian Research Centers és a Grazi Műszaki Egyetem kifejlesztette az első ipari felhasználásra szóló kvantum-kriptográfiai chipet. Az integrált lapka az eddigi, matematikai algoritmusokon alapuló kulcskiosztást váltja fel, amennyiben fényrészecskékből generált, tökéletesen véletlenszerű számsort használ az adatok védelmére. A chip prototípusa már el is készült. Az SIS 2008 októberében, Bécsben mutatja be azt a üvegszálas hálózatot, amelyben a különleges lapkával valósítják meg az abszolút biztonságos  adatátvitelt.

Az új eszköz működése: a kvantum-kriptográfia a fény elemi részecskéivel, fotonokkal működik, amelyeket egy optikai eszköz (array) állít elő és kódol. Az adatok biztonsága természeti törvényeken alapul, ugyanis a fotonok révén abszolút véletlenszerű kulcsokat lehet generálni. Az eddig használatos matematikai képletek, amelyek megfejtése csak megfelelő idő és erőfeszítés kérdése, hamarosan a múltéi lesznek. Miután az optikai array az üvegszálkábelen elküldte a fényrészecskéket az üzenetet (adatokat)  fogadó állomásnak, minden kommunikációs partner egy detektor segítségével megméri a fotonok bizonyos tulajdonságait, majd a mért értékek egy kommunikációs protokollt használva, az internet útján összehasonlításra kerülnek. Ha „stimmelnek” az értékek, a chip átveszi a feldolgozást, és a mérési eredményekből előállítja a lehallgathatatlan kulcsokat. Az üzenet átvitele nem történik meg mindaddig, amíg egy biztonságos kulcs nem kerül a helyére. A kulcsgenerálás közben történő minden lehallgatási kísérlet regisztrálható, mivel ennek során a fotonok megváltoznak vagy szétrombolódnak. Ha a lapka ilyen kísérletet regisztrál, egyszerűen egy másik kulcsot állít elő, és ezt mindaddig folytatja, amíg biztos, hogy senki nem „hallgatózik”. A kulcsok rögtön a chipben az adatok kódolására, illetve dekódolására azonnal felhasználásra kerülnek, ezt követően törlődnek, tehát soha nem hagyják el a lapkát. Noha ez az eljárás rendkívül hatékony, a Siemens szerint a sorozatgyártásra való érettségig még vagy két évnek el kell telnie.

Kulcsszavak: lapka Siemens

Infotársadalom ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Újabb településeken válik elérhetővé a Vodafone gigabites internete

A közelmúltban 8 vármegye 71 településén végzett hálózatfejlesztési munkálatokat a Vodafone Magyarország, melynek köszönhetően november végétől újabb közel 180 ezer háztartásban lesz elérhető a szolgáltató 1 gigabit* sebességű vezetékes internetszolgáltatása. A fejlesztéssel a szolgáltató üzemeltetésében lévő vezetékes hálózatának 81%-án tapasztalhatják meg a Vodafone-ügyfelek az otthoni szórakozás élményét a nagykapacitású, szupergyors internettel és TV élménnyel.

2023. december 1. 09:57

Médiatanács: hatósági eljárások indultak az RTL médiaszolgáltatója ellen

A „Sztárbox” és a „Reggeli” című műsorszámok egy-egy epizódja miatt is eljárást indít az RTL szolgáltatója ellen a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa. A testület több, külföldi hatóság alá tartozó műsorszám helytelen korhatár-besorolásáról is tájékoztatta az illetékes társszabályozókat.

2023. november 30. 19:32

Minden eddiginél több diák vett részt az idei e-Hód informatikai versenyen

Több mint háromszáz iskola közel negyvenkétezer diákja mérette meg magát az idei e-Hódon: ez egy olyan online zajló verseny, amelyen a mindenki számára szükséges informatikai gondolkodással megoldható feladatokban bizonyították rátermettségüket a diákok. A Neumann Társaság és az ELTE Informatikai Kara által bonyolított tanulmányi verseny tizenhárom éves történetében minden egyes évben megdőlnek a részvételi rekordok – ez idén sincs másképp.

2023. november 30. 17:53

Negatív hatása lenne a jelenlegi formájú MI-törvény elfogadásának

Több meghatározó európai szakmai szervezet, köztük az IVSZ – Digitális Vállalkozások Szövetsége szerint is versenyhátrányba kerülhetnek az európai vállalkozások, ha az AI Act (a mesterséges intelligenciát szabályozó EU-s törvény) tervezetéhez nemrég a spanyol elnökség által benyújtott jogszabályszöveget fogadnák el. 

2023. november 30. 16:11

Megjelent a legfrissebb, immár 25. Ericsson Mobility Report

Az év végére 5-ből 1 mobilelőfizetés már az 5G technológiát használja majd a világban, vagyis a számos piacon továbbra is érezhető gazdasági és geopolitikai nehézségek ellenére töretlenül terjed a legújabb hálózati generáció – derül ki az Ericsson Mobility Report legfrissebb, 2023 novemberi kiadásából

2023. november 30. 14:40

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

A magyar cégek fele nem tud pályázni EU-s támogatásokra

2023. november 30. 10:01

Mutatunk 10 tippet, amivel kivédhetjük a csalásokat a Black Friday és a Cyber Monday idején

2023. november 21. 19:10

Tovább erősíti magyarországi jelenlétét a világ egyik vezető szoftverfejlesztő vállalata

2023. november 16. 14:27

A Magyar Telekom 2023. harmadik negyedéves eredményei

2023. november 9. 10:04