"Fénylakat", avagy biztonságosabb adatátvitel kvantum-kriptográfiával

Kovács Attila, 2008. július 19. 11:02

Az elektronikus adatkommunikáció világszerte azáltal válhat biztonságosabbá, hogy a Siemens IT Solutions and Services (SIS) üzletága, az Austrian Research Centers és a Grazi Műszaki Egyetem kifejlesztette az első ipari felhasználásra szóló kvantum-kriptográfiai chipet. Az integrált lapka az eddigi, matematikai algoritmusokon alapuló kulcskiosztást váltja fel, amennyiben fényrészecskékből generált, tökéletesen véletlenszerű számsort használ az adatok védelmére. A chip prototípusa már el is készült. Az SIS 2008 októberében, Bécsben mutatja be azt a üvegszálas hálózatot, amelyben a különleges lapkával valósítják meg az abszolút biztonságos  adatátvitelt.

Az új eszköz működése: a kvantum-kriptográfia a fény elemi részecskéivel, fotonokkal működik, amelyeket egy optikai eszköz (array) állít elő és kódol. Az adatok biztonsága természeti törvényeken alapul, ugyanis a fotonok révén abszolút véletlenszerű kulcsokat lehet generálni. Az eddig használatos matematikai képletek, amelyek megfejtése csak megfelelő idő és erőfeszítés kérdése, hamarosan a múltéi lesznek. Miután az optikai array az üvegszálkábelen elküldte a fényrészecskéket az üzenetet (adatokat)  fogadó állomásnak, minden kommunikációs partner egy detektor segítségével megméri a fotonok bizonyos tulajdonságait, majd a mért értékek egy kommunikációs protokollt használva, az internet útján összehasonlításra kerülnek. Ha „stimmelnek” az értékek, a chip átveszi a feldolgozást, és a mérési eredményekből előállítja a lehallgathatatlan kulcsokat. Az üzenet átvitele nem történik meg mindaddig, amíg egy biztonságos kulcs nem kerül a helyére. A kulcsgenerálás közben történő minden lehallgatási kísérlet regisztrálható, mivel ennek során a fotonok megváltoznak vagy szétrombolódnak. Ha a lapka ilyen kísérletet regisztrál, egyszerűen egy másik kulcsot állít elő, és ezt mindaddig folytatja, amíg biztos, hogy senki nem „hallgatózik”. A kulcsok rögtön a chipben az adatok kódolására, illetve dekódolására azonnal felhasználásra kerülnek, ezt követően törlődnek, tehát soha nem hagyják el a lapkát. Noha ez az eljárás rendkívül hatékony, a Siemens szerint a sorozatgyártásra való érettségig még vagy két évnek el kell telnie.

Kulcsszavak: lapka Siemens

Infotársadalom ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Sisak mögé bújt magyar híresség az első okos vadriasztó nagykövete

Egyelőre csak egy galléros kabát és bukósisak látszik abból a magyar hírességből, aki vállalta, hogy a VIONN nagyköveteként segít felhívni a figyelmet a vadgázolás súlyos veszélyeire. A hazai fejlesztésű, egyedülálló okos vadriasztó rejtélyes sisakos reklámkampánya már elindult, de csak október 15-én szombaton, a TV2 Sztárban Sztár leszek című műsora alatt derül ki, hogy kit rejt a takarás.

2022. október 7. 15:27

A fejújított műszaki eszközök is drágulnak

Nem érdemes halogatni, ha műszaki cikket szeretnénk vásárolni. Szakemberek szerint semmi nem utal arra, hogy a műszaki cikkek árai csökkennének, így ha valaki laptop vagy asztali számítógép vásárlásán gondolkozik érdemes még az év végi áremelkedés előtt beruházni. Várhatóan hamarosan a szállítási díjak is emelkedni fognak, a webáruházak esetében pedig nem kizárt, hogy búcsút mondhatunk az ingyenes kiszállításnak is.

2022. október 7. 13:55

Holdkőzetből felépíthető űrbázis terveit mutatták be magyar építészek

Egy különleges hálószerkezettel, a Holdon elérhető alapanyagokból létesülhet állandó bázis az égitesten a Paulinyi & Partners építésziroda tanulmánya szerint. A vállalat szakértői részletesen megvizsgálták a Holdon uralkodó körülményeket, és olyan építészeti megoldásokat javasolnak, amelyek alkalmazásával a jövőben valósággá válhat a most még csak a tudományos-fantasztikus filmekből ismert űrkolóniák létrehozása. Ezek ellenállnak a szélsőséges hőmérsékletingadozásnak, sugárzásnak és akár 14 000 négyzetméteres alapterületükkel egy nagyobb létszámú missziónak is elegendő életteret biztosíthatnak, a Földtől átlagosan 384 400 kilométernyire.

2022. október 7. 12:42

Egyesül a Mobile Industrial Robots és az AutoGuide Mobil Robots

Egyesült a Mobile Industrial Robots (MiR) és az AutoGuide Mobile Robots, hogy ezentúl együtt, egy vállalatként szállítsanak autonóm mobil robotokat (AMR-eket), amelyek jelenleg az automatizálás egyik leggyorsabban növekvő szegmensét képviselik. Szeptember végétől az integrált vállalat hivatalosan Mobile Industrial Robots (MiR) néven folytatja, az elnöki pozíciót pedig a hosszú ideje a Teradyne-t erősítő igazgató, Walter Vahey tölti be. A vállalat központja a dániai Odensében lesz, ahol az eredeti MiR 2013-as alapítása óta irányítja globális tevékenységeit.

2022. október 7. 11:28

Akár 100 millió forintos bevételkiesést is okozhat egy vállalatnál az IT munkaerő hiánya

A fejlesztés területén is érzik a vállalatok az akkut IT munkaerőhiányt, legtöbben két éve nem tudják betölteni a meghirdetett pozíciókat. Vannak vállalatok, ahol 50-100 millió forintos kiesést okoztak az IT fejlesztők hiánya miatt elhalasztott projektek, azonban a módszertani szemléletváltás enyhítheti a problémát – derül ki az Oriana „Üzleti alkalmazásfejlesztés és üzleti folyamatok digitalizációjának helyzete 2022” című vezetői kutatásából. A low-code, no-code platformok olyan szakemberek, vagyis citizen developerek kezébe adják a fejlesztés szabadságát, akik ezzel az eszközzel saját munkájuk hatékonyságát és a vállalat eredményességét növelik, miközben enyhítik a fejlesztői hiányt. A témában Bakk József, az IDC Magyarország vezetője is állást foglalt. 

2022. október 7. 09:58

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Netezz biztonságban! – kreatív pályázatot hirdet diákoknak az ESET

2022. október 5. 15:10

Jól szerepeltek a magyar diákok a juniorok informatikai diákolimpiáján

2022. szeptember 26. 18:20

Megvannak az idei Gyurós Tibor-díjazottak

2022. szeptember 21. 13:46

Hatalmas siker a tudományos Európa Bajnokságon

2022. szeptember 19. 18:00