Cégeljárás: az e-ügyintézés átalakította a bíróságok feladatait

MTI Sajtóadatbank, 2008. július 22. 08:50

Az e-ügyintézéssel átalakult a cégbírók feladata: miután ma már a regisztrációt zömében számítógépek végzik, így másik feladatukra, a törvényességi felügyeletre koncentrálhatnak - hangzott el hétfőn, a Budapesti Ügyvédi Kamaránál tartott sajtótájékoztatón, Budapesten.

Draskovics Tibor igazságügyi és rendészeti miniszter rámutatott: július 1-jétől teljesen elektronikussá vált a cégeljárás, ezzel a bíróságok közhatalmi funkciójának egy része szolgáltatássá változott. A bírósági elektronizálás eddigi költségei az elmúlt másfél évtized alatt több milliárd forintra rúgtak - válaszolta egy kérdésre a miniszter. Az idén a költségvetés tartalékából 60 millió forintot használtak fel a közvetlen cégbírósági technika fejlesztésére, de előkészítés alatt áll egy olyan uniós projekt, amely modernizálja a teljes bírósági számítástechnikai rendszert - tette hozzá.

Vanczák József, a céginformációs szolgáltatást nyújtó Microsec Kft. ügyvezetője bemutatta az elektronikus cégeljárás folyamatát, amely a bejegyzési kérelem és az egyéb dokumentumok elektronikus kitöltésével, és a szolgáltatóhoz továbbításával kezdődik. A szolgálat küldi tovább az anyagot a cégbíróságnak, amelynél az elektronikus ellenőrzés, a KSH besorolás és az APEH regisztráció megszerzése 50 percet vesz igénybe. Ez után születik meg – szintén automatikusan - a bejegyzési határozat, amelyet a rendszer a bejegyzést kérő ügyvédnek továbbít. Így 1 óra alatt jön létre a bejegyzés akkor, ha mintaszerződéssel kérik.

A múlt év szeptemberében 1.547 elektronikus bejegyzési kérelem érkezett, az idén júniusban a számuk 27.178 volt. Várhatóan 50 ezer körül stabilizálódik a havi ügyszám - mondta az ügyvezető. Hozzátette: ezek 8-9 százalékát nem lehet automatikusan géppel bejegyezni a cégjegyzékbe.

A tájékoztatón elhangzott még, hogy a rendezvénynek otthont adó Budapesti Ügyvédi Kamara tagjainak a száma 5.118, közülük 3.145 rendelkezik elektronikus aláírással. Ez utóbbi az elektronikus ügyintézés elengedhetetlen eleme. Draskovics Tibor közölte azt is, hogy a kormány szándéka szerint belátható időn belül elektronizálják a közbeszerzést és a közigazgatási eljárást is.

Kulcsszavak: e-signo e-government

E-közig ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Vezető helyen a Xiaomi Közép-Kelet-Európában az okostelefonok piacán

A világ egyik legnagyobb techvállalata, a Xiaomi piacvezető pozíciót ért el 2020 negyedik negyedévében Közép-Kelet-Európában az okostelefonok piacán. A Canalys piackutató legfrissebb piaci elemzése szerint az eredményt 18 százalékos éves növekedésnek köszönheti, amely 25 százalékos piaci részt biztosított a Xiaominak a régiónkban. Ugyanebben az időszakban, a vállalat európai viszonylatban a harmadik legnagyobb okostelefon márka maradt 15 százalékos piaci részesedés és 34 százalékos éves növekedés mellett.  

2021. február 11. 12:15

Az adóhatóság a big data révén ellenőriz

Az adóhatóság a saját maga által gyűjtött, illetve a társintézményektől kapott digitálisan rendelkezésre álló adatokat több körben elemzi, azonosítja a kockázatos adózókat és tényezőket, és dönt arról, hogy kit ellenőriz.

2019. szeptember 17. 12:08

Akár elektronikusan is lehetne gyűjteni a kopogtatócédulát

A választásokat megelőző ajánlószelvények gyűjtését digitálissá lehetne tenni, ha elektronikusan írnák alá a polgárok az ajánlóíveket. A NETLOCK becslése szerint legalább 2–2,5 millió oldalnyi dokumentum kerülhetne át így a digitális térbe. Ezzel nemcsak olcsóbbá és zöldebbé válna a teljes folyamat, de gyorsabb, biztonságosabb, diszkrétebb lenne az adatkezelés is. Ezen felül egyszerűbben kiszűrhetnék a visszaéléseket, és hatékonyabbá válna az adminisztrációs munka és a GDPR előírásoknak való megfelelés is.

2019. szeptember 16. 12:53

Az ipari automatizáció kihívásai

A tapasztalatok szerint az automatizáció útjában álló legnagyobb akadályok a telepítéssel kapcsolatos költség- és időkorlátokban keresendők. Mivel ez a folyamat speciális szaktudást igényel, ezt általában egy csapatnyi, különféle programozási nyelvekben jártas és magas szintű műszaki ismeretekkel rendelkező robotikai szakember végzi.

2019. május 24. 12:47

Az Adókikerülés Elleni Direktíva hatása a cégekre

Számos, a hazai vállalkozásokat is jelentős mértékben érintő módosítást tartalmaz az eddigi gyakorlathoz képest az Európai Bizottság által elfogadott Adókikerülés Elleni Direktíva (ATAD). Várhatóan a legjelentősebb változást a kamatlevonhatósági szabályok módosulása okozza, az új alapokra helyezett szabályozást ez év végéig kell átültetniük a tagországoknak a nemzeti jogba.  

2018. szeptember 20. 11:20

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Jön Magyarország legnagyobb e-kereskedelmi konferenciája

2022. január 12. 15:07

Már lehet regisztrálni az NMHH mobilkészülék-csere programjára

2022. január 7. 13:58

Átszámítva közel 40 millió forintot fizettek a világ első SMS üzenetéért

2021. december 21. 17:35

Digitális műtárgyként árverezi el a Vodafone a világ első SMS-ét

2021. december 14. 15:32