3000 fős leépítés az Infineon-nál

Milkovits Gábor, 2008. július 26. 20:28

A második legnagyobb európai félvezető-gyártó új vezérigazgatója háromezer dolgozót bocsát el annak érdekében, hogy helyrebillentse a veszteséges vállalat helyzetét, aminek egyébként az általános gazdasági helyzet sem kedvez.

Peter Bauer júniusban vette át az Infineon vezetését és egy hasonló intézkedés tulajdonképpen borítékolható volt, mivel a cég sorozatban több negyedév óta veszteséget termel. Ennek közvetlen oka a Qimonda memóriacsip-gyártó leányvállalat gyengélkedése, amely a legutóbbi negyedévben is 7 százalékos forgalomcsökkenés mellett 386 millió euró veszteséget termelt. A fenti bajokból fakadóan pedig az Infineon kénytelen igen sűrűn leírni könyvelésében a Qimonda értékéből, így aztán az áprilisban elkönyvelt 1 milliárd eurós értékcsökkenés miatt hiába lett volna egyébként nyereséges a vállalat, a nettó veszteség végül is 592 millió euró lett a második negyedévben. Nem véletlen, hogy az Infineon jó ideje szeretne megszabadulni a veszteséget hozó leányvállalattól, amely miatt csak az idén 40 százalékkal zuhant a cég papírjainak értéke.

Eközben az általános gazdasági helyzet sem kedvez a csipgyártóknak, mivel termékeik folyamatos árcsökkenése mellett egyre drágábbak a nyersanyagok, illetve a gyártási és a járulékos költségek, az új, olcsóbb gyártási technológiákra való átállás pedig hatalmas kezdeti beruházást igényel. Az Infineon európai riválisa, a kontinensen a legnagyobb félvezetőgyártónak számító STMicroelectronics ezekből az okokból a héten csökkentette bevételi előrejelzését, a világon az egyik legnagyobb beszállító tajvani Chartered Semiconductor pedig jó üzleti eredménye ellenére óvatosságra intett a piac közeljövőjét illetően, elsősorban a magas üzemanyagárak és a gyenge dollár miatt.

Kulcsszavak: Infineon +céginfo

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Negyvenéves magyar mikroszámítógépre fejlesztenek új játékokat

2023. szeptember 29. 18:51

Megvannak az idei Gyurós Tibor-díjazottak

2023. szeptember 20. 15:17

Diákokat, női vezetőket és roma fiatalokat is támogatnak a Morgan Stanley munkatársai

2023. szeptember 18. 13:16

Hat érmet hoztak haza a magyar diákok a Nemzetközi Informatikai Diákolimpiáról

2023. szeptember 4. 15:38