Pert vesztett az SCO a Novell ellen

forrás Prim Online, 2008. július 31. 10:55

Döntés született az SCO kontra Novell perben. Az Egyesült Államok Utah kerületi bíróságának döntése a Novellnek kedvez az SCO kontra Novell ügyben, mely az SCO hosszú, és végül sikertelen Linux ellenes háborújának alapköve.

Dale Kimball bíró döntésének alapja, amely szerint nem az SCO-t, hanem a Novellt illeti meg a Unix szellemi tulajdonjoga, ugyanolyan szilárd, mint eddig. Az SCO tettei ahelyett, hogy bebizonyították volna, hogy a Linux az SCO Unix szellemi tulajdonjogát veszélyeztette, annak a felfedezéséhez vezetett, hogy az SCO-t sosem illette meg a Unix szellemi tulajdonjoga.

A tárgyalás szűk keretein belül ez azt jelenti, hogy az SCO a Novellnek több mint két és félmillió dollárral tartozik a Unix megállapodásai miatt. Ez szélesebben értelemben véve azt erősíti meg, hogy az SCO sosem állt erős alapokon az IBM és a Linux elleni ügyében.

Kimball megnyugtatta az SCO-t, mivel azt a döntést hozta, hogy a UnixWare a Unix legújabb verziója, és ez volt más egyezmények alapja is, annak ellenére, hogy ebbe még a SYSV (System V Unix) is beleértendő, vagy legalábbis az SCO így gondolta. Emellett elfogadta az SCO azon érvelését, amely szerint ha az SCO tévedett a szerzői jogokkal kapcsolatban – márpedig tévedett – , akkor ez nem túl jó a licencalanyoknak, mivel kevesebbet kaptak, mint amiért fizettek, de ezt az SCO-val kell tisztázniuk.

A legtöbb SCO ügyfélnek ez nem sokat számít majd. Van egy különleges eset azonban, ahol ez pont az ellenkezője lehet. Az SCO a Unix szellemi tulajdonjogait eladta a Sunnak. Később ezt a Sun az OpenSolaris megjelenés részeként használta fel. Ebben az esetben Kimball nem csupán azt a döntést hozta, hogy az SCO nem fizette meg a Novellnek azt a pénzt, amit kellett volna a perindítást követő Unix nyerészkedéséből, hanem a bíró azt is kijelentette, hogy az SCO-nak nem volt joga arra, hogy eladja a Unix szellemi tulajdonjogát a Sunnak. (forrás: Enterprise Open Source Weekly)

Kulcsszavak: jog Novell Linux Unix SCO

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

A Magyar Telekom 2019. második negyedéves eredményei

2019. augusztus 8. 11:32

Új tulajdonosa van a UPC-nek

2019. augusztus 1. 12:20

A Bosch és a Daimler megvalósítja a vezető nélküli, automatizált parkolást

2019. július 31. 16:53

Rekordbevétel az LG-nél

2019. július 30. 17:03
online sportfogadás