Sun: két számjegyű növekedés Magyarországon és a közép-európai régióban

forrás Prim Online, 2008. augusztus 9. 10:51

A Sun eredményei alapján a közép-európai régió jelentős növekedést produkált a június 30-án zárt pénzügyi évben. Az Ausztriát, Csehországot, Szlovákiát, Lengyelországot és Magyarországot magába foglaló közép-európai régió 30%-kal növelte termék-rendelésállományát az előző pénzügyi évhez képest, az árbevétel 11%-ot, a profitabilitás pedig 23%-ot növekedett. Magyarország a közép-európai országok között is az élmezőnyben végzett: 12%-os árbevétel növekedés mellett a profitabilitás 27%-kal nőtt.

Az Sun Microsystems augusztus 1-jén bejelentetett nemzetközi pénzügyi eredményei stagnálása mögött az amerikai piac recessziója áll, amely a Sun bevételeinek legnagyobb részét adja árbevétel szempontjából. Az európai régióban viszont a Sun Microsystems a rendelésállomány, az árbevétel és a profitabilitás terén is növekedett. Az Európai régión belül Közép-Európa az egyik legjobban növekvő régió volt.

A pénzügyi eredmények alapján Magyarország a közép-európai régióban is kiemelkedett, eddigi legsikeresebb pénzügyi évével. Az elmúlt évben történt személyi változások ellenére a 12%-os árbevétel-növekedés és a profitabilitás 27%-os növekedésével Magyarország a régió egyik legsikeresebb szereplője lett.

A várakozásoktól eltérően legjobban a szerverterület fejlődött - itt 19,8%-os volt a növekedés az előző évhez képest.

A szolgáltatási terület 15%-kal növekedett, amelyen belül ebben az évben az oktatás fejlődött a legdinamikusabban. A tavalyi évhez képest 30%-os növekedés a  minősített Java programozói tudás és a képzett informatikai szakemberek iránti piaci igényt bizonyítja. Az ügyfelek komplex szolgáltatási igényeit lefedő Managed Services terület a 19% növekedésével a szolgáltatási terület másik húzó ágazata volt.

A Sun hagyományosan erős távközlési üzletága mellett az elmúlt évben a pénzügyi üzletág is kiugróan magas növekedést produkált. A pénzügyi évre vonatkozó árbevételi tervéhez képest 124%-os teljesítményével a Sun legerősebb üzletágává vált. A telekommunikációs és a kormányzati üzletág 10% körüli növekedést mutatott, míg az ipari ágazatot súlyosan érintette az iparágban megfigyelhető tendencia, miszerint egyre több vállalat külföldön központosítja eszközparkját, így a magyarországi beszerzéseket leállítják. Az emiatt kieső árbevételt a Sun az ezen a területen egyre népszerűbb Intel és AMD alapú gépeinek értékesítésével kompenzálja.

Kulcsszavak: Sun-hu +mérleg

Infogazdaság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Elkészültek a 2022-es Média- és Kommunikációs torták

Az MRSZ megállapításainak összefoglalója a 2022-es média- és kommunikációs költés számokról: (1) A piac 2022-ben sem lélegezhetett fel, hiszen az orosz-ukrán háború következtében kialakult komplex válság a kommunikációs iparágat sem kímélte. 

2023. március 20. 20:07

Itthon is nagy változást hoz az elektronikus számlázásban az új EU-sztenderd

A számlaforgalom valós idejű ellenőrzése nem idegen a magyar vállalkozásoknak, de nem is ez lesz a legnagyobb kihívás abban az uniós jogszabálycsomagban, melynek bevezetésére több lépésben a következő években kerül sor, 2028-ig. Az elvárások teljesítéséhez nem elég a jó szándék, rengeteg cég lesz, ahol a működést is jelentősen át kell majd alakítani ‒ hívta fel a figyelmet Nyári Zsolt, a BDO Magyarország K-X Tanácsadó Kft. partnere és okleveles adószakértője.

2023. március 20. 18:46

GLAMI: a 12-26 éves korosztály diktál az online divatkereskedelemben

A GLAMI divatkereső európai webáruházak között készített felmérése szerint annak ellenére, hogy a 12-26 éves korosztály vált a divat világát leginkább meghatározó korcsoporttá, a vállalkozások csak 20%-a igazítja választékát a legfiatalabb generáció ízlésvilágához. Ugyanakkor azok a webáruházak válhatnak sikeressé, akik a rendelkezésükre álló technológiák segítségével képesek néhány másodperc alatt felkelteni, majd fenntartani a fogyasztók figyelmét.

2023. március 20. 15:38

2023-as energiagazdálkodási trendek az építőipari szektorban

Energiagazdálkodási szempontból számos nehézséget hozott a 2022-es év, és egyes problémákkal továbbra is szembe kell néznie a piacnak. De melyek lehetnek a legoptimálisabb megoldások, és milyen nemzetközi piaci trendek határozzák meg idén a témában a kereskedelmi, ipari és lakóépületek ágazatát? Az Eaton globális energiagazdálkodási vállalat honi leányvállalatának szakembere legfrissebb elemzésében felvázolja a legfontosabb irányvonalakat.

2023. március 20. 14:05

A használtcikk, mint termék a világhálón is hasít

A magyarok 77%-a nyitott arra, hogy használt terméket vásároljon, és 64%-uk már vett is ilyen terméket a világhálón – mutatják a Shoptet friss reprezentatív kutatásának adatai, amelyet a március 18-ai Újrahasznosítási Világnap alkalmából készített. A ruhák és a számítástechnikai eszközök a legkelendőbbek ebben a kategóriában, de a használt könyvek is felkerültek a dobogóra a magyarok online vásárlói kosarában. Csehországban az e-kereskedelem egyik leggyorsabban növekvő és legnagyobb forgalmat bonyolító szektora a használtcikk piac, Magyarországon is jól járhat az a vállalkozó, aki használt termékeivel az online tér felé nyit.

2023. március 20. 12:39

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Töretlennek tűnik a csaló e-mailek és SMS-ek terjedése – van megoldás

2023. március 14. 20:32

IT Akadémiát indított a BME VIK és a Qualysoft

2023. március 9. 14:08

DEUTSCHE TELEKOM innovációk az idei Mobil Világkiállításon

2023. február 28. 12:48

Megszervezik Magyarország első leginnovatívabb fejlesztői versenyét

2023. február 19. 13:20