Sun: két számjegyű növekedés Magyarországon és a közép-európai régióban

forrás Prim Online, 2008. augusztus 9. 10:51

A Sun eredményei alapján a közép-európai régió jelentős növekedést produkált a június 30-án zárt pénzügyi évben. Az Ausztriát, Csehországot, Szlovákiát, Lengyelországot és Magyarországot magába foglaló közép-európai régió 30%-kal növelte termék-rendelésállományát az előző pénzügyi évhez képest, az árbevétel 11%-ot, a profitabilitás pedig 23%-ot növekedett. Magyarország a közép-európai országok között is az élmezőnyben végzett: 12%-os árbevétel növekedés mellett a profitabilitás 27%-kal nőtt.

Az Sun Microsystems augusztus 1-jén bejelentetett nemzetközi pénzügyi eredményei stagnálása mögött az amerikai piac recessziója áll, amely a Sun bevételeinek legnagyobb részét adja árbevétel szempontjából. Az európai régióban viszont a Sun Microsystems a rendelésállomány, az árbevétel és a profitabilitás terén is növekedett. Az Európai régión belül Közép-Európa az egyik legjobban növekvő régió volt.

A pénzügyi eredmények alapján Magyarország a közép-európai régióban is kiemelkedett, eddigi legsikeresebb pénzügyi évével. Az elmúlt évben történt személyi változások ellenére a 12%-os árbevétel-növekedés és a profitabilitás 27%-os növekedésével Magyarország a régió egyik legsikeresebb szereplője lett.

A várakozásoktól eltérően legjobban a szerverterület fejlődött - itt 19,8%-os volt a növekedés az előző évhez képest.

A szolgáltatási terület 15%-kal növekedett, amelyen belül ebben az évben az oktatás fejlődött a legdinamikusabban. A tavalyi évhez képest 30%-os növekedés a  minősített Java programozói tudás és a képzett informatikai szakemberek iránti piaci igényt bizonyítja. Az ügyfelek komplex szolgáltatási igényeit lefedő Managed Services terület a 19% növekedésével a szolgáltatási terület másik húzó ágazata volt.

A Sun hagyományosan erős távközlési üzletága mellett az elmúlt évben a pénzügyi üzletág is kiugróan magas növekedést produkált. A pénzügyi évre vonatkozó árbevételi tervéhez képest 124%-os teljesítményével a Sun legerősebb üzletágává vált. A telekommunikációs és a kormányzati üzletág 10% körüli növekedést mutatott, míg az ipari ágazatot súlyosan érintette az iparágban megfigyelhető tendencia, miszerint egyre több vállalat külföldön központosítja eszközparkját, így a magyarországi beszerzéseket leállítják. Az emiatt kieső árbevételt a Sun az ezen a területen egyre népszerűbb Intel és AMD alapú gépeinek értékesítésével kompenzálja.

Kulcsszavak: Sun-hu +mérleg

Infogazdaság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Top 10 trend 2023-ban a bankszektorban

A már jól ismert folyamatok és a legújabb innovációk együttesen alakítják át a bankok működését. Az elmúlt 17 év alacsony kamatlábai megdöntötték az iparág alapvető egyenletét – miszerint a betétek mozgatják a hitelezést. Ebben az időszakban a pénz nagyon keveset ért a bankok számára – gyakorlatilag ingyen volt –, így elsősorban olyan termékekre fókuszáltak, amelyek továbbra is díjbevételt termeltek. Ezzel egyidejűleg megjelentek a fintech innovátorok is, akik a pénzügyi megtérülés helyett a volumenre koncentráltak. 

2023. február 3. 18:42

Nehéz felmérni a vállalatok zöld törekvéseinek valós értékét

A piaci szereplők számára egyre fontosabbá válik, hogy elérjék a párizsi éghajlatvédelmi egyezmény szerint 2050-re kitűzött nettó nulla kibocsátást. Ennek megfelelően a vállalatok mind gyakrabban kommunikálnak a szénsemlegesség eléréséhez kapcsolódó terveikről, vállalásaikat viszont gyakran kevés releváns adat birtokában teszik. A zéró kibocsátással kapcsolatos költéseik mértékét nehezen látják át, a cél eléréséhez szükséges beruházásokra pedig a legtöbb cégnek közel sincs elegendő erőforrása. A bizonytalan gazdasági környezet és az emiatt gyakoribbá váló rövid távú döntések pedig további akadályokat jelentenek a vállalatoknak a hosszú távú eredmény elérésében – derül ki a Baker McKenzie friss, 1000 vezető bevonásával készült nemzetközi felméréséből.

2023. február 3. 15:33

Megérkezett az első Apple Premium Partner üzlet Magyarországra

Az iSTYLE első Apple Premium Partner üzlete várja vásárlóit a budapesti Árkád bevásárlóközpontban. A közép-kelet-európai régió második Apple Premium Partner márkaboltja az ikonikus Apple Store vásárlási élményét hozza el, és az ügyfélkiszolgálás teljesen új szintjét képviseli. Az új koncepció alapján megújult üzlet a korábbinál nagyobb területen és számos újdonsággal várja az Apple rajongókat.

2023. február 3. 14:06

Magyar startupok jelentkezését is várja Bécs

A Bécsi Gazdasági Ügynökség idén is meghirdette Vienna Startup Package nevű programját, amelynek keretében a kiválasztott startupok egy hónapon át ingyen ismerkedhetnek az osztrák főváros startup ökoszisztémájával, kapcsolatokat építhetnek és üzleti tanácsadáson vehetnek részt. 

2023. február 3. 09:57

A Chameleon Smart Home a BÉT Xtend piac új belépője

2023-ban első alkalommal szólalt meg a Budapesti Értéktőzsde ikonikus csengője – a BÉT a mai napon az okosotthon-rendszerek fejlesztésével foglalkozó, a tavalyi évben Európában és Kanadában is terjeszkedő Chameleon Smart Home Nyrt.-t köszöntötte középvállalati platformján, a BÉT Xtenden. A Chameleon a sikeres tőzsdei bevezetés érdekében a BÉT középvállalati szolgáltatás-palettájának részét képező, európai uniós forrásból megvalósuló Mentor Programhoz is csatlakozott 2022 első felében. Az év második belépését jelző csengetés egyúttal előrejelzi, hogy az Xtend piac tavaly látott, dinamikus növekedése 2023-ban hasonló ütemben folytatódhat.

2023. február 2. 18:33

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak ‘Az Év Honlapja’ 2022 díjazottjai!

2023. január 27. 09:47

Látássérülteknek fejlesztett eszköz nyerte az LG versenyének fődíját

2023. január 26. 14:02

Közeleg a 31. Magyar Innovációs Nagydíj felhívás beadási határideje

2023. január 16. 18:51

A Bullitt műholdas szolgáltatása lefedettlenség esetén is biztosítja az üzenetküldést

2023. január 9. 15:46