Elindult az olimpiai levélszemét-áradat

MTI Sajtóadatbank, 2008. augusztus 12. 09:34

A CNN vezető híreivel és olimpiai lottónyereménnyel is "kedveskednek" a spammerek az ötkarikás játékok idején.

A információbiztonsági szoftvereket fejlesztő Symantec legutóbbi jelentése szerint a pekingi megnyitóünnepséggel az olimpiai témájú levélszemétdömping is megindult. "Az olimpia az év egyik legnagyobb eseménye, amely a spammerek és a hackerek számára remek lehetőség, hogy rászedjék a figyelmetlen internetezőket" - mondta Con Mallom, a kaliforniai szoftveróriás szóvivője a BBC-nek.

A jelentés szerint júliusban az e-mailek 78 százaléka volt spam, ami jelentős, 12 százalékpontos emelkedés az egy évvel korábbi 66 százalékhoz képest. A hónap trendje az Obama-McCain párharc mint spamtéma megjelenése mellett az olimpiai levélszemét, augusztusban pedig a pekingi játékokra épülő spamekkel rekordot dönthetnek a kéretlen levelek feladói.

Az "ötkarikás spam" egyik jellemző típusa az olimpiai lottónyeremény-értesítő, amely arra akarja rávenni a címzettet, hogy jelentkezzen a nem létező nyereményért. Júliusban ugyancsak gyakran fordult a sporteseményekre szóló jegyet ígérő spam, illetve az olyan levél, amely arról tudósított, hogy elmaradnak a nyári olimpiai játékok.

A feladó célja az, hogy a címzett megnyissa a levelet és a csatolmányokat, szabadon eresztve ezzel a levélbe csomagolt ártalmas kódokat vagy kémprogramokat, vagy hogy olyan weboldalra csábítsa a címzettet, amelyet már megfertőztek.

Az elmúlt hét nagy újdonsága a CNN amerikai hírtelevízió nevében küldött értesítő a nap vezető híreivel. Az e-mail egy hamis CNN-oldalra kalauzolja az olvasót, akinek az instrukciók szerint le kellene töltenie a Flash Player lejátszó frissítését, hogy megnézhesse a videókat. A letöltéssel a felhasználó egy kártékony programot telepít.

"A legfontosabb, hogy nem szabad ismeretlentől érkező levelet megnyitni vagy ismeretlen helyre vezető linkre klikkelni még akkor sem, ha olimpiai aranyérmet ígérnek cserébe" - mondta Con Mallom a BBC hírportálján megjelent beszámoló szerint.

Kulcsszavak: olimpia spam

IT ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Az AGON by AOC bemutatja a core gamereket célzó legújabb gaming monitorját

Az AGON by AOC – a világ egyik vezető gaming monitor* és IT-kiegészítő-márkája – bemutatja az AOC GAMING CQ27G2S/BK modellt, egy 27 hüvelykes (68,6 cm) QHD ívelt gaming monitort, amely aprólékos tervezésével egyesíti a gaming világ legkeresettebb jellemzőit. 

2023. szeptember 22. 14:20

Húszezer laptopot szállít a Delta Systems az iskoláknak

Két ütemben, 10-10 ezer laptopot kapnak Budapest, Győr-Moson-Sopron, Veszprém, Somogy és Baranya vármegye diákjai mintegy 4 milliárd forint értékben. A Klebelsberg Központ nevében eljáró Digitális Kormányzati Ügynökség (DKÜ) húszezer darab notebook beszerzésével kapcsolatos feltételes közbeszerzés nyerteseként nevezte meg a cégcsoportot. Az informatikai eszközök öt vármegye tanulói és pedagógusai számára biztosítják a digitális oktatáshoz való egyenlő hozzáférés feltételeit.

2023. szeptember 22. 12:47

5 tipp a produktivitásért a Samsung Galaxy Tab S9 szériával

Az egyetemi évek mozgalmasak és élvezetesek, miközben rendkívül intenzív és feszített tempót diktálnak, különösen a vizsgaidőszakban. Kihívást jelenthet az állandó egyensúlyozás az egyetemi feladatok, a társas összejövetelek, hobbik, szakmai gyakorlat és akár a munka között. Az új Samsung Galaxy Tab S9 széria ötvözi a táblagépek könnyű hordozhatóságát és a laptopok erőteljes teljesítményét, így akkor is szárnyalhat a kreativitásod és dolgozhatsz iskolai projekteken, ha éppen úton vagy. 

2023. szeptember 21. 17:19

Megkezdte működését a Kyndryl Alapítvány a helyi közösségek fejlődéséért

A Kyndryl, a világ legnagyobb IT-infrastruktúra-szolgáltatója szeptember 18-án elindította a Kyndryl Alapítványt. Az alapítvány olyan nonprofit szervezeteket támogat majd, amelyek kritikus társadalmi problémákra keresnek megoldásokat. A Kyndryl Alapítvány a vállalat globális vállalati jószolgálati programját terjeszti ki, és jelzi, hogy a Kyndryl elkötelezett a pozitív társadalmi szerepvállalás mellett, összhangban az ENSZ Fenntartható Fejlődési Céljaival.

2023. szeptember 21. 14:18

5G alapú kísérleti projekten dolgozik együtt a Vodafone és a Bosch

5G-re épülő autóipari megoldások tesztelésére állított fel projektcsapatot a Vodafone Magyarország és a magyarországi Robert Bosch Kft., hogy a többek között autóipari technológiák és szolgáltatások vezető beszállítójaként működő vállalat a járműfejlesztés, valamint a vezetéstámogató rendszerek terén is hasznosítsa az 5G hozzáadott értékét. Az októberben induló, 8 hónapon át tartó kísérleti projekthez a Vodafone biztosítja az 5G priváthálózatot a Bosch Gyömrői úti telephelyén, a begyűjtött telemetrikai adatok pedig a jövőben megreformálhatják az autóipari validációs teszteket.

2023. szeptember 21. 09:56

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az idei Gyurós Tibor-díjazottak

2023. szeptember 20. 15:17

Diákokat, női vezetőket és roma fiatalokat is támogatnak a Morgan Stanley munkatársai

2023. szeptember 18. 13:16

Hat érmet hoztak haza a magyar diákok a Nemzetközi Informatikai Diákolimpiáról

2023. szeptember 4. 15:38

Harminc évre előre tekintenek a 30. MENTA konferencia előadói

2023. augusztus 31. 12:59