Gyorsan fejlődik az ukrán számítógéppiac

MTI Sajtóadatbank, 2008. augusztus 19. 08:59

Több mint 56 százalékkal bővült az idei második negyedévben a számítógéppiac Ukrajnában a múlt év azonos időszakához képest, és ezzel az ütemmel az ország az első helyre került a kelet-közép-európai térségben.

Az IDC elemző cég adatai szerint az európai irányzathoz hasonlóan Ukrajnában is növekszik a noteszgépek iránti kereslet, ezért az eladott asztali gépek részaránya az év második negyedében 52,6 százalékra csökkent a múlt év azonos időszakában jegyzett 69,4 százalékról. Azonban az ukrán piac telítetlensége folytán a második negyedévben mindenesetre 18,6 százalékkal több asztali gép kelt el, mint egy évvel korábban. Az év második negyedében az eladott noteszgépek részaránya 46 százalékot tett ki, szemben a múlt év azonos időszakának 29 százalékával, ami azt jelenti, hogy ez a pici szegmens közel 150 százalékkal nőtt.

 Az IDC ukrajnai menedzsere, Volodimir Pozdnyakov a liga.net internetes ukrán gazdasági hírügynökségnek elmondta, hogy az őszi idényben az ukrán vásárlók figyelme mindinkább a hordozható számítógépek felé irányul majd. Elemzők szerint azonban az idei év még nem hoz áttörést az ukrán piacon az asztali gépek és a noteszgépek párharcában, az utóbbiak részaránya ugyanis az eladott készülékek mennyiségét tekintve megmarad a 44-46 százalékos szinten. Ukrajnában a második negyedévben 577 ezer személyi számítógép kelt el, a térségben ennél több gépet csak Oroszországban és Lengyelországban vásároltak.

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Díjmentes roadshow-konferencia az Közép-Dunántúl Régió kkv-döntéshozóinak

A PP Konferenciaközpont a székesfehérvári Pénz, de honnan? roadshow-konferenciáján most is, mint 22 év óta minden évben összegyűjti a hazai kkv-k számára rendelkezésre álló kedvezményes, támogatott pénzforrásokat és a hatékonyságot növelő új módszereket.

2023. október 1. 14:58

Új tagokkal bővült a G-Shock női karóráinak választéka

A Casio bemutatta a G-Shock márka legújabb ütésálló karóráit. A kompakt, analóg-digitális számlappal rendelkező karórák a nőiességet ünneplik és rózsaarany (ú.n. rose gold) színben tündökölnek. Mint ismeretes ez az árnyalat eredetileg az ékszereknél jelent meg, de ma már a karórákon is hódít. 

2023. október 1. 13:36

20 éves jubileumát ünnepli a Budapest Design Week

Idén 20. alkalommal rendezik meg 2023. október 5. és 15. között a Budapest Design Weeket (BDW), amelyre jubileumi programsorozattal készül a Magyar Formatervezési Tanács. A fesztivál fókuszában a BDW elmúlt 20 évének legkiemelkedőbb szereplői, alkotásai és eseményei állnak, emellett számos izgalmas programmal, köztük kerekasztal-beszélgetésekkel, szakértői előadásokkal és neves hazai designvállalkozások bemutatásával ünnepelnek. A visszatekintés mellett kiemelt szerepet kap a jövőtervezés is.

2023. október 1. 11:49

Karrierváltás: 600 ezerhez közelít a junior informatikusok átlagbére

A recesszió ellenére is keresettek a hazai munkaerőpiacon az informatikusok: egy jellemzően 5-6 hónapos képzés után egy éven belül átlagosan havi bruttó 596 ezer forintot vihetnek haza azok, akik a karrierváltás mellett döntenek. 

2023. október 1. 10:17

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Negyvenéves magyar mikroszámítógépre fejlesztenek új játékokat

2023. szeptember 29. 18:51

Megvannak az idei Gyurós Tibor-díjazottak

2023. szeptember 20. 15:17

Diákokat, női vezetőket és roma fiatalokat is támogatnak a Morgan Stanley munkatársai

2023. szeptember 18. 13:16

Hat érmet hoztak haza a magyar diákok a Nemzetközi Informatikai Diákolimpiáról

2023. szeptember 4. 15:38