Szeptemberben hackerkonferencia Budapesten

Takács Zsolt, 2008. szeptember 5. 20:12

A kétnapos rendezvényt szeptember 20-21-én tartják a Fonó Budai Zeneházban. Az informatikai biztonsággal foglalkozó szakembereknek, a felsőoktatási intézményekben informatikát tanulóknak és a téma iránt érdeklődő felhasználóknak ajánlott konferencia hagyományai alapján – az ismeretbővítésen túl – egy könnyed társasági esemény is, ahol az előadótermek mellett lehetőség van sörözésre, játékra, zenehallgatásra és filmnézésre is.

A Hacktivity 2008 két napján – három szekcióban – az IT-biztonság és az internetes privacy kérdései kerülnek napirendre. Több olyan előadás lesz, melyek jól ismert előadók révén egy adott információbiztonsággal kapcsolatos témát áttekintően, ismeretterjesztő módon oszt meg a közönséggel - közölték a szervezők a Prím Online-nal. Újdonságként megjelenik a hackelés hardver- és szoftverközeli, "hardcore" bemutatása az "alternatív szakmai közösség" előadásában. Azok a szakemberek, akik valamilyen nemzetközileg elismert IT-biztonsági vizsgával (CISA, CISM, CISSP) rendelkeznek, a Hacktivityn összegyűjthetik a rendszeres továbbképzésükhöz (minősítésük megtartásához) szükséges 16 CPE órájukat is.

Hallhatunk előadást többek között az SQL Injectionről, a Web Service-ek hackeléséről, a statisztikai spamszűrőkről, videokártyán lehetséges MD5 hash-törésről, az XSS féregről, szivárványtáblákról és WiFi törésekről, jelszavak és titkosítások célhardverrel történő visszafejtésének titkosszolgálati módszereiről, az adathalászat és a PKI összefüggéseiről és az automatizált sérülékenységfelderítésről. Érdeklődésre tarthat számot a digitális nyomrögzítésről és helyszínelésről tartott prezentáció, s a rendszerüzemeltetőknek lehet tanulságos az „Oracle-hacking” című előadás. A mobilvírusokról pedig eddig még nem volt előadás a Hacktivityn, itt az ideje, hogy ezek a veszélyek is ismertek legyenek. Szabad-e oktatni biztonsági kérdéseket, avagy képezzünk hackereket? Hova tovább magyar hackerek? Ilyen és hasonló kérdésekre is keresik majd a választ az ötödik Hacktivity résztvevői.

Hálózatok és a privacy


Az internet terjedésének egyik nemkívánatos hatása, hogy az egyének általában elveszítik áttekintésüket és ellenőrzésüket személyes adataik sorsa fölött. Az internet és a privacy kapcsolatrendszerének megnyugtató kezelése jelenti az egyik legnagyobb kihívást a közeljövőben az infokommunikációs társadalom résztvevői számára. Az idei programban szerepelnek már olyan előadások, ahol e témakört technológiai szempontból közelítik meg az előadók. Kiemelten foglalkozik majd a rendezvény a PET-ekkel, a privát szférát erősítő technológiákkal (angolul: Privacy Enhancing Technologies), melyek létrejöttét az az igény szülte, hogy a technológia által okozott magánéleti erózió káros hatásait magával a technológiával is lehessen ellensúlyozni. A PET-ek máshogy közelítenek az adatvédelemhez, mint a hagyományos adatbiztonsági, informatikai biztonsági technológiák: mindig a gyengébb felet, az úgynevezett „kisembert” védik a támadók ellen, nem pedig a főnököt, a hivatalt, a bankot vagy az üzleti szervezetet.

A mai világban az emberek, különösen az internet-használók egyre kevésbé uraik a saját magukról szóló információk sorsának; nemcsak azt nem tudják befolyásolni, hogy adataik mikor kinek a birtokába kerüljenek és azokat hogyan használják fel, hanem többnyire nincsenek is tudatában annak, hogy ez hogyan történik. Márpedig manapság az ember életét, sorsának alakulását egyre inkább az határozza meg, hogy mi van róla a számítógépben: annak alapján kap ösztöndíjat, nyugdíjat, állást, karrierlehetőséget – vagy éppen annak alapján járatja le valaki, használja a nevét, pénzét. A demokratikus jogállamokban a személyiség élvez valamiféle jogi védelmet – például adatvédelmi törvények és adatvédelmi biztosok révén –, de a tapasztalat azt bizonyítja, hogy a mai informatikai rendszerek tömeges adatkezelésével, gyakran törvénytelen és etikátlan gyakorlatával szemben nem nyújtanak elegendő védelmet – gondoljunk csak például a spamek vagy az identitáslopás problémáira. Éppen ezért fejlesztették ki a PET-eket, abból a célból, hogy a korszerű informatika előnyeit megtartva, magával a technológiával mérsékeljék a magánéletre gyakorolt káros hatásokat – más szóval, hogy védjék az egyént és egyúttal visszaadják számára a döntés lehetőségét adatai sorsáról. „Az internet és a privacy” szekció szakmai támogatói a hazai PET Portál szerkesztői.

A privacy szekció programját két bemutató is színesíti: a PET-ek független szakmai fóruma, a PET Portál és Blog új anyagait és terveit, valamint az igencsak hiányos magyar nyelvű szakirodalom legújabb kiadványát, a „Szabad adatok, védett adatok 2.” című tanulmánykötetet mutatják be a szerkesztők a Hacktivity közönségének, illetve a sajtó képviselőinek. A könyvet a hackerversenyek győztesei is megkapják a konferencián.

A rendezvény részletes programja a Hacktivity honlapján olvasható. Ugyanitt van lehetőség az elővételben 6000 forintért megvásárolható, mindkét napra és a záróbulira is érvényes belépőjegyek internetes megrendelésére is.

IT ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Barangolj, dolgozz és játssz a BOOX tablettekkel!

Hogy kiszabadulhassanak a hagyományos irodák korlátai közül és egy nyitott környezetben élhessenek, egyre többen választják a digitális nomádságot a munka és magánélet közti jobb egyensúlyért. Annak ellenére, hogy a véget nem érő nyári kalandok vagy a különböző kultúrák megismerése igencsak csábító, számos kihívást jelentenek.

2024. április 17. 11:41

Júniusban érkezik Magyarországra a Lenovo Legion Tab Android Gaming Tablet

A Lenovo bejelentette, hogy a Lenovo Legion Tab júniusban Magyarországon is elérhetővé válik. A 8,8 hüvelykes Android táblagép – amely a modern mobilos játékosok számára készült – áthidalja a PC és a mobiljátékok közötti szakadékot, egyúttal elérhető és kényelmes megoldást kínál a kiemelkedő játékélményt kereső játékosok számára.

2024. április 15. 14:43

Országos előadássorozatot indít az SZTFH a magasabb szintű kiberbiztonságért

A vállalati kiberbiztonság erősítése érdekében a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága (SZTFH) 2024 áprilisában ismét egy többállomásos országos rendezvénysorozatot indít. A roadshow célja, hogy felhívja a figyelmet a vállalatokat érintő kiberbiztonsági fenyegetésekre, valamint – a cselekvő állam részeként – elősegítse a nemzeti digitális szuverenitás és a kiberbiztonság, mint a piacon megvalósuló versenyelőny érvényesítését.

2024. április 13. 14:20

Szerkessz 4K-s Adobe Premiere videókat az ASUSTOR Flashstor 12 Pro NAS-ról!

Az Adobe Premier Pro az egyik legnépszerűbb videószerkesztő alkalmazás. Az Adobe Premiere videók szerkesztésére és speciális effektek hozzáadására is használható. Szerkesztés közben azonban olyan problémák léphetnek fel, mint a nem megfelelő teljesítmény, a tárolólemezek lassúsága, az elegendő tárolókapacitás hiánya, vagy éppen a lemezek meghibásodása és a biztonsági másolatok hiánya. A kevés tárhellyel rendelkező számítógépek felhasználóinak és a tartalomgyártóknak az ASUSTOR a Flashstor 12 Pro használatát javasolja a hatékony 4K-videószerkesztéshez.

2024. április 13. 06:09

Nagy teljesítményű számítógépet mutatott be az Emerson

A Movicon szoftverrel és a PACEdge IIoT platformot előre telepítve tartalmazó PACSystems IPC 2010 nagy teljesítményű számítástechnikát biztosít az ipari edge adatvizualizációs alkalmazásokhoz.

2024. április 12. 13:37

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09