Vodafone: még három hónapig folytatódhat az internetes kísérlet

MTI Sajtóadatbank, 2008. szeptember 15. 10:10

Újabb három hónapig tesztelheti 900 megahertzen a szélessávú internetet a Vodafone Tószegen: a projekt azt bizonyítja, hogy ez a tartomány is alkalmas gyors, ráadásul a 2.100-as frekvenciánál akár 50-60 százalékkal is olcsóbb adatátvitelre.

A Jász-Nagykun-Szolnok megyei településen június elején kezdte meg a tesztet a Vodafone, aminek időtartama a Nemzeti Hírközlési Hatóság engedélye szerint kezdetben három hónap volt. Az időtartamot most újabb három hónappal meghosszabbította a hatóság.

Tószegen HSDPA-alapú, széles sávú mobilhálózatot épített ki a társaság: a szolgáltatás az önkormányzat épületében, a könyvtárban és az iskolában vehető ingyenesen igénybe.

A cég szerint a teszt azért fontos, mert Magyarországon több olyan település is van, ahol a mobilinternetezésre kijelölt és használt 2.100 megahertzes hálózatot nem építik ki azért, mert túlságosan drága lenne a beruházás. Ezzel szemben 900 megahertzen már megérné kiépíteni, mert kevesebbe kerülne és üzletileg is megtérülne.

Mindennek hátterében részben az áll, hogy a 2.100-as hálózathoz nagyon sűrűn kell bázisállomásokat építeni, míg a másikhoz sokkal ritkábban. Éppen ezért a 900-as hálózat 50-60 százalékkal kevesebbe kerülhet, mint a 2.100-as.

Marchhart Pál, a Vodafone vezérigazgató-helyettese az MTI-nek elmondta: mindenkinek érdekében áll az, hogy Magyarországon a mobilszélessáv bárki számára elérhető legyen, függetlenül attól, hol lakik. Hozzátette: a tószegi iskolásokat a cég azzal is segíti, hogy egy hordozható számítógépet és egy internetes modemet adtak át nekik.

A vezérigazgató-helyettes reményét fejezte, ki, hogy az NHH támogatásával már jövőre lehetővé válik az új technológia kereskedelmi bevezetése.

A 900 megahertzes frekvencia tartományt eredetileg hangalapú GSM mobilszolgáltatásra jelölték ki, ahhoz, hogy HSDPA-alapú adatforgalom is "mehessen" rajta, módosítani kellene az uniós szabályozáson.

Brüsszel javasolja a módosítást, ami várhatóan az idén meg is történik.

Kulcsszavak: Vodafone-hu HSDPA

Telekom ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Okostelefonból POS-terminál

Kiugróan sikeres évet zárt az OTP Bank fintech leányvállalata, az OTP Mobil, amely széles körben kínál készpénzmentes fizetési és a mindennapi ügyintézést megkönnyítő szolgáltatásokat. A Simple megoldások „legfiatalabb tagja”, a SimpleBusiness alkalmazás a 2020-as elindítása óta négy, két QR-kód alapú és két fizetési linken alapuló lehetőséget kínál a vállalkozásoknak elektronikus fizetésre. Ez a csomag bővül most egy ötödik elemmel, a bankfüggetlen és sokoldalú érintéses fizetési funkcióval.

2022. május 20. 12:47

A HONOR Magic4 Pro elnyerte a DxOMark Gold Camera minősítését

A HONOR Magic4 sorozat ismét felkerült a DxOMark toplistájára: ezúttal a HONOR legújabb csúcskategóriás okostelefonja, a HONOR Magic4 Pro érdemelte ki a DxOMark Gold Camera minősítését.

2022. május 19. 20:22

Teljesen automatizált mobilparkolásra állt át a Westend

A hazai bevásárlóközpontok közül elsőként a Westend tette lehetővé a teljesen automatizált, okos mobilitási megoldásokkal bővített parkolás lehetőségét. Mostantól nincs szükség sem papíralapú parkolójegyre, sem aprópénzre, csupán indulás előtt egy egyszeri, gyors applikációs regisztrációt kell teljesíteni. 

2022. május 16. 13:52

A világ első valódi optikai zoom objektívjével érkezik a Sony Xperia 1 IV

A Sony bejelentette az új Xperia 1 IV okostelefont, amelyet kifejezetten azok számára fejlesztettek ki, akik a legmodernebb okostelefon-technológiára vágynak, beleértve a csúcsminőségű képalkotást, a magasabb szintű játékképességet és az erős hangfunkciókat, mindezt egy kompakt és modern kialakításban ötvözve.

2022. május 12. 17:00

Pehelykönnyű okostelefon nagy kapacitású akkumulátorral

A Sony bejelentette az új Xperia 10 IV okostelefont, amelyet a nagyméretű akkumulátor koncepciója nyomán fejlesztettek ki a Sony egyedülálló technológiáinak integrálásával, mindezt ultrakönnyű, kompakt kialakításban. Az Xperia 10 IV egy kivételes középkategóriás mobiltelefon, melynek tervezése során a javított teljesítmény, a minőség és a hordozhatóság volt szem előtt.

2022. május 12. 16:26

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Témanapot tart a Neumann Társaság az úttörő magyar számítógépépítőről

2022. május 16. 11:18

Példátlan szövetségre lépett két globális vállalat

2022. május 10. 15:35

A legnagyobb forgalmú online kereskedők rangsora

2022. május 5. 11:20

Nívó-díjat kapott a Magyar Telekom

2022. április 29. 20:24