Európai Innovációs és Technológiai Intézet: alakuló ülés

MTI Sajtóadatbank, 2008. szeptember 16. 09:05

A hatékonyság és a versenyképesség növelését, a kapacitások jobb kihasználását és az innovatív, tehetségközpontú szemlélet fontosságát emelte ki az Európai Bizottság elnöke, a magyar kormányfő, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke és a többi magas rangú hazai és nemzetközi felszólaló az Európai Innovációs és Technológiai Intézet (EITI) igazgatótanácsának hétfői alakuló ülésén, Budapesten.

José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke szerint mágnesként vonzhatja majd a tehetségeket az EITI, amely a modernizáció, a kutatás-fejlesztés referenciamodellje lehet.

Az ötödik európai szabadság megvalósulásában, a tudás szabad áramlásában is segítséget nyújt majd az intézet. A leginnovatívabb üzleti szereplőket és a legjobb kutatókat összehozva egyszerre szolgálja a kutatást, az oktatást és az innovációt, tehát a tudás háromszögét - mondta.

Az Európai Bizottság elnöke kiemelte: Európának is szembesülnie kell a gazdaság lassulásával és az új, sokszor kemény kihívásokkal. Ezeket a kihívásokat azonban lehetőségekké lehet formálni, ha az európai tudásalapot használjuk. Az EITI jó alapot szolgáltathat erre.

Rodi Kraca-Cagaropulu, az Európai Parlament alelnöke beszédében azt hangsúlyozta, hogy az EITI előtt nem volt olyan európai kezdeményezés, amely a tudásháromszög minden területét megcélozta volna.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök szerint a cél az, hogy a kutatás-fejlesztés európai együttműködését Magyarországról szervezzék, a mainál hatékonyabb módon. Ebben az intézetben kell majd eldönteni, melyek a közös prioritások, és mely célokhoz kérnek majd közvetlenül erőforrásokat az EU-tól.

"Hatalmas erő, döntően szervező és intellektuális erő jön majd létre Budapesten, de ez nem csorbítja egyetlen nemzet tudományos-kutatási önállóságát sem" - jelentette ki a kormányfő.

Ján Figel, az Európai Bizottság oktatásért, képzésért, kultúráért és ifjúságért felelős biztosa ugyancsak az új intézménynek az európai versenyképességre gyakorolt jótékony hatását emelte ki. Hozzátette: az új intézmény  mindenekelőtt a megújuló energiaforrásokkal, a korszerű informatikai és kommunikációs technológiákkal foglalkozik majd.

Pálinkás József, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke arról beszélt, hogy az EITI az európai együttműködést, a kontinens globális versenyképességét szolgálja.

Molnár Károly, kutatás-fejlesztésért felelős tárca nélküli miniszter szintén azt hangsúlyozta, hogy új lehetőséget teremt a kontinens versenyképességének növeléséhez az intézet, amely "új, világszínvonalú, innovációorientált modellt hoz létre".

A magyar kormány szeptember 3-ai ülésén fogadta el a hazai kötelezettségvállalás "akciótervét", mellérendelve a szükséges pénzügyi forrásokat. Ismertetése szerint Magyarország húsz évre biztosítja az EITI budapesti székhelyének bérleti díját, és öt éven át fedezi minden harmadik munkatársa fizetését.

Molnár Károly az MTI kérdésére elmondta, hogy a jövő évi költségvetésből a kormány 100 millió forintot különített el, ami elegendő a 2009-es induláshoz, a továbbiakban pedig a növekvő igény szerint biztosítja a támogatást.

Jövőre hét alkalmazottja lesz az intézménynek, 2010-ben harminc, 2011-től pedig teljes létszámmal, 60 munkatárssal működik majd az EITI, Magyarország mindig az aktuális létszám harmadának költségeit fedezi.

Brüsszelben június 18-án született döntés arról, hogy Budapesten alakulhat meg az Európai Innovációs és Technológiai Intézet, amely koordináló szerepet tölt majd be a kutatás-fejlesztésben.

Kulcsszavak: EU k+f

Infotársadalom ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Technológia-imádó vállalkozó anyuka Az Év Marketingese

A veszprémi Sóskuthyné Mészáros Mira lett Az Év Marketingese. A fiatal vállalkozónő példátlan gyorsasággal alkalmazza a legújabb technológiai újdonságokat a marketingjében, mellyel kiemelkedett a piaci versenyből. A 16. Marketing Szuperkonferencia keretében megrendezett verseny, idén először élő online közvetítésen is követhető volt a Facebookon.

2023. szeptember 23. 13:55

Búvárkodásra is alkalmas prémium okosórával bővült a Huawei magyarországi kínálata

Búvárkodásra is alkalmas okosórát hozott a Huawei hazánkba. A luxusórák formavilágát idéző WATCH Ultimate 100 méteres mélységig vízálló, precíz navigációs rendszerrel szerelték fel, és kifejezetten strapabíró anyagokból készült. Az óra átfogó egészségkövető funkciókkal, többek között EKG-méréssel és stresszfigyeléssel is rendelkezik. A HUAWEI WATCH Ultimate egyaránt kompatibilis Android és iOS okostelefonokkal.

2023. szeptember 23. 12:10

Hajlítható élmény a Try Galaxy segítségével

Már elérhető a Samsung Try Galaxy program frissítése, amellyel a nem androidos okostelefonok  felhasználói már magyar nyelven is kipróbálhatják a One UI 5.1.1 szoftver vonzó lehetőségeit és felfedezhetik az új Galaxy Z Flip5 és Z Fold5 okostelefonok funkcióit. A Galaxy Z Fold5 sokoldalú és magával ragadó kijelzőjének előnyeit újszerűen mutatja be az alkalmazás: két párosított eszközön szemlélteti a hajlítható élményt.

2023. szeptember 23. 10:23

Emeld magasabb szintre az edzésterved a HONOR Watch 4 segítségével

A HONOR bejelentette a HONOR Watch 4-et, a viselhető HONOR készülékek legújabb tagját. Stílusos formatervezés, precíz funkciók, egy nagy, akár 60Hz-es képfrissítésre is képes, 1,75-os színes AMOLED kijelző jellemzik amellett, hogy Bluetooth hívásokra is alkalmas. Mindehhez egy akár 14 napot is bíró akkumulátor társul, amivel tökéletes társ a fittség nyomon követésére bárhol, bármikor.

2023. szeptember 22. 19:33

Az iPhone 15 mostantól hazánkban is megvásárolható

Az ikonikus iPhone sorozat legfrissebb készülékei, az iPhone 15, az iPhone 15 Plus, az iPhone 15 Pro és az iPhone 15 Pro Max mellett az Apple Watch Series 9 és az Apple Watch Ultra 2 is a boltok polcaira kerül szeptember 22-én. Az Apple innovációinak sorában újabb mérföldkövet jelentő termékek mától a tavalyinál jelentősen kedvezőbb áron kaphatóak az iSTYLE hazai, kilenc üzlettel rendelkező Apple Premium viszonteladói hálózatában. 

2023. szeptember 22. 17:31

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az idei Gyurós Tibor-díjazottak

2023. szeptember 20. 15:17

Diákokat, női vezetőket és roma fiatalokat is támogatnak a Morgan Stanley munkatársai

2023. szeptember 18. 13:16

Hat érmet hoztak haza a magyar diákok a Nemzetközi Informatikai Diákolimpiáról

2023. szeptember 4. 15:38

Harminc évre előre tekintenek a 30. MENTA konferencia előadói

2023. augusztus 31. 12:59