Román cég venné meg a HTCC-t

MTI Sajtóadatbank, 2008. szeptember 19. 09:19

A Romania Cable Systems and Romania Data Systems (RCS&RDS) megtette ajánlatát a Hungarian Telephone and Cable Corp. (HTCC) távközlési vállalat 64,4 százalékának megvásárlására, írta csütörtöki számában a Ziarul Financiar.

A tekintélyes romániai üzleti-pénzügyi napilap úgy tudja, hogy a dán TDC távközlési cég tulajdonában lévő többségi részvénycsomag megszerzéséért a Mid Europa Partners magán befektetési alap és a norvég Telenor távközlési vállalat egyaránt versenyben van. A lap értesülése szerint a hónap végén hirdetik majd ki a nyertes nevét. Az újság ezzel megerősítette a Dow Jones hírügynökség egy héttel korábbi értesüléseit a versengőkkel kapcsolatosan, megemlítve azt is, hogy a licit szervezésére a részesedését árusító cég a BNP Paribas bankot kérte fel. A tranzakció értéke meghaladhatja a 800 millió eurót, véli tudni a román üzleti lap, amelynek Alexandru Oprea, az RCS&RDS vezérigazgatója úgy nyilatkozott: "alkudható" összegről van szó.

 A Teszári Zoltán nagyváradi vállalkozó tulajdonában lévő RCS&RDS az utóbbi időben jelentő - legutóbb 500 millió dolláros – hitelek felvételével finanszírozta piaci terjeszkedését. Tavaly 18,5 millió eurós adózott eredményre tett szert 346,5 millió eurós üzleti forgalomból, emlékeztet a Ziarul Financiar.

 A HTCC korábban megvásárolta az osztrák székhelyű Memorex Telex Communications AG kibocsátott 95,7 százalékát, ezáltal a legnagyobb nemzetközi nagykereskedelmi szolgáltató lett a közép- és kelet-európai régióban. Tavaly áprilisban megkapta a magyar és a román versenyfelügyeleti hatóságok jóváhagyását az Invitel Távközlési Szolgáltató Zrt. felvásárlására. A Gazdasági Versenyhivatal tavaly októberben jóváhagyta azt is, hogy az Invitel megvásárolhassa a svéd Tele2-től a Tele2 Magyarország Kft.-t. Az integrációt úgy oldották meg, hogy a HTCC csoport vállalkozásai idén január elsejei hatállyal beolvadtak az Invitelbe. A cég hivatalos elnevezése az átalakulást követően Invitel Távközlési Zrt. lett. Az átalakulással az Invitel Távközlési Zrt.-be olvadt a Hungarotel Zrt., a Pantel Kft., a HTCC Kft., a V-holding Zrt. és az Euroweb Zrt. A HTCC azóta az Invitel márkanév alatt működik.

 Az Egyesült Államok-beli Seattle-ben bejegyzett HTCC tulajdonában álló magyarországi társaságok alkotják az ország második legnagyobb vezetékes távközlési és szélessávú internet szolgáltató csoportját a Magyar Telekom Nyrt. mögött. A csoport több mint 1,1 millió ügyfelének nyújt hang-, adat- és internet szolgáltatást, nem csak a magyarországi, hanem a közép- és kelet-európai nagykereskedelmi távközlési piacon is. A HTCC értékét 1 milliárd euróra teszik a bennfentesek.

 A HTCC bevétele az első félévben majdnem megkétszereződött: 97 százalékkal 279,5 millió dollárra emelkedett az Invitel beszámításával az egy évvel korábbi 142 millióról. Az Invitel tavaly április 27-től szerepel a csoportmérlegben. Az üzemi eredménye 171 százalékkal 43,9 millió dollárra emelkedett 16,2 millióhoz képest, az adót utáni vesztesége kisebbségi részesedések nélkül 23,8 millió dollárra csökkent az egy évvel korábbi, 70,8 milliós hiányhoz képest.

 Tavaly a HTCC 103 százalékkal 385,2 millió dollárra növelte a bevételét a 2006-os 189,3 millióról, az Invitel beszámításával. Az üzemi eredményt lassította az Invitel beolvasztásának költsége, de az így is 58 százalékkal 46,2 millió dollárra nőtt 29,3 millióról. Az éves nettó veszteség, kisebbségi részesedések nélkül, 96,6 millió dollár volt, a 2006-os, 16,4 millió dolláros adózott eredmény helyett. Ezt főleg származékos és egyéb pénzügyi eszközök közel 70 millió dolláros leértékelésével és az Invitel megvásárlása miatt 43,9 millió dollárral megnőtt kamatteherrel magyarázták a cégnél. A kamatterhek idén is éreztetik hatásukat.

Kulcsszavak: HTCC +céginfo RCS

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05