Montenegró, a kalózparadicsom

Genda Csongor Zoltán, 2008. szeptember 19. 20:05

Egy friss jelentésből kiderül, hogy Montenegróban még mindig jóval magasabb az illegális szoftverek aránya, mint Európa nyugati részein, a statisztikai adatok nem túl bíztatóak.

Egy a napokban közzétett tanulmányban az olvasható, hogy a balkáni államban a használatban lévő programok 83%-a nem licences, a BSA (Nemzetközi Jogvédő Szervezet) becslései szerint a kalózkodás 2007-ben csak itt közel 5 millió eurós bevételkiesést okozott. Az ország kormánya 2005-ben változtatott a szerzői jogi szabályokon, azóta sikerült is valamelyest visszább szorítani a hamis programok számát, ám a szigorúbb rendeletek ellenére sem szoknak át a felhasználók a legális alkalmazásokra. Oliver Obradovic, a Microsoft montenegrói részlegének munkatársa elmondta, hogy a hivatalos intézmények, a nagyvállalatok és a bankok nagy része már megvásárolta a szükséges licenceket, a legnagyobb problémát a kisebb cégek és a magánfelhasználók jelentik. A szakember szerint míg az emberek mentalitása nem változik meg, addig nem lehet komoly változásra számítani. Hasonló értékeket mért a BSA a Montenegróval szomszédos államokban is, ezek mind rajta vannak a Jogvédő Szervezet fekete listáján.

Kulcsszavak: BSA szoftverkalózkodás

Biztonság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Adatvédelem az online oktatási időszakban

A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat, mint a Safer Internet Program (SIP) hazai konzorciumvezetője fontosnak tartja a gyerekek online biztonságát, így a koronavírus okozta megváltozott körülmények miatt otthoni oktatásban részt vevő gyerekek online biztonságát. Éppen ezért a gyermekek vonatkozásában a korábban sokszor emlegetett adatvédelem kérdése újra terítékre kerül, sőt mi több, a távoktatás miatt a gyermekekre vonatkozó adatvédelem még fontosabb, mint korábban. 

2020. április 4. 09:31

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Több millióan kaphatnak ingyenes online védelmet áprilistól

2020. március 31. 12:57

Hogyan legyenek a gyerekek és a tanárok biztonságban a digitális oktatás ideje alatt is?

2020. március 25. 10:43

Hasznos tippek, hogy előnyünkre fordítsuk a bezártságot!

2020. március 24. 16:55

Koronavírusos átverést azonosított az ESET

2020. március 18. 09:11
online sportfogadás