Montenegró, a kalózparadicsom

Genda Csongor Zoltán, 2008. szeptember 19. 20:05

Egy friss jelentésből kiderül, hogy Montenegróban még mindig jóval magasabb az illegális szoftverek aránya, mint Európa nyugati részein, a statisztikai adatok nem túl bíztatóak.

Egy a napokban közzétett tanulmányban az olvasható, hogy a balkáni államban a használatban lévő programok 83%-a nem licences, a BSA (Nemzetközi Jogvédő Szervezet) becslései szerint a kalózkodás 2007-ben csak itt közel 5 millió eurós bevételkiesést okozott. Az ország kormánya 2005-ben változtatott a szerzői jogi szabályokon, azóta sikerült is valamelyest visszább szorítani a hamis programok számát, ám a szigorúbb rendeletek ellenére sem szoknak át a felhasználók a legális alkalmazásokra. Oliver Obradovic, a Microsoft montenegrói részlegének munkatársa elmondta, hogy a hivatalos intézmények, a nagyvállalatok és a bankok nagy része már megvásárolta a szükséges licenceket, a legnagyobb problémát a kisebb cégek és a magánfelhasználók jelentik. A szakember szerint míg az emberek mentalitása nem változik meg, addig nem lehet komoly változásra számítani. Hasonló értékeket mért a BSA a Montenegróval szomszédos államokban is, ezek mind rajta vannak a Jogvédő Szervezet fekete listáján.

Kulcsszavak: BSA szoftverkalózkodás

Biztonság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Jobb teljesítmény és több funkció a céges adatok biztonságban tartásához

A tajvani Zyxel bemutatta új, a kisvállalkozásokra szabott és távoli munkavégzés kihívásaira is választ adó tűzfal eszköztárát. Az USG FLEX sorozattal a járványhelyzet csillapodása után is biztosított a mobilis munkavégzés, és a folyamatos biztonságos kapcsolódás.

2020. június 5. 17:25

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Fél évig ingyenes az Adverticum „DataMe DMP adatok" szolgáltatása

2020. április 30. 09:47

Az LG történetének legjobb üzemi eredményét érte el 2020. első negyedében

2020. április 29. 17:15

Gigafelvásárlás az oktatási piacon

2020. április 21. 10:32

Az ABB ingyenessé tette a digitális szolgáltatásokat

2020. április 20. 09:20
online sportfogadás