Jövőre érkeznek a Palm OS II rendszerű mobilok

Milkovits Gábor, 2008. szeptember 22. 21:26

A Palm többszöri halasztás után megerősítette, hogy az idei év végére elkészül a cég mobilkészülékeire szánt, Linux-alapú Palm OS II operációs rendszer, ami azt jelenti, hogy az első a szoftvert futtató mobilok 2009 első felében jelenhetnek meg.

A Palm eredetileg 2007-re ígérte a rendszert, azonban az ilyen jellegű halasztások szinte gyakoribbak az iparágban, mint a menetrendek betartása. Ugyanakkor a cégnek égetően szüksége lenne a szoftver mihamarabbi megjelenésére, a társaságot ugyanis jelenleg két dolog tartja a felszínen: a Windows Mobile rendszerű Treo okostelefonok, illetve az olcsó Centro készülék, amely utóbbin azonban nem sokat nyerhet a vállalat. A Palm ugyanis a második negyedévben mintegy egymillió okostelefont értékesített, azonban így is 41,9 millió dollár veszteségről volt kénytelen beszámolni. 

A Palm viharos története során először úttörőnek számított a kézi számítógépek területén, azonban amikor ennek a kategóriának kezdett leáldozni, a cég egyre nehezebb időket élt meg, miközben a szoftverrészleg PalmSource néven különvált, majd értékesítésre is került. Így aztán a Palm operációs rendszer feletti jogokkal jelenleg a japán Access rendelkezik; nem véletlen, hogy a legutóbbi verzió erősen elavult, 2006-ból származik. A vállalat a visszavásárlás helyett úgy tervez kitörni a helyzetből, hogy Linux-alapon új okostelefonos operációs rendszert fejleszt. A jelenleg ’Nova’ kódnéven futó szoftvernek ugyanakkor számtalan rivális platformmal kell majd versenyre kelnie, a Symbian-tól kezdve az Apple iPhone-on át a Google új Android megoldásáig.

Kulcsszavak: Palm opsys mobilszolg

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05