"Szélessávot mindenkinek" programon gondolkozik az EU

Kiss Ádám Zoltán, 2008. szeptember 26. 19:35

A szélessávú hozzáférések terjedésével az ilyen jellegű szolgáltatás lassan eléri azt a szintet, amitől már minden EU polgár részére garantálni kellene a gyors hozzáférést.

Az Európai Unióban létezik egy mindenki számára esélyegyenlőséget biztosító program, mely a szolgáltatókra is vonatkozik. Az Általános Szolgáltatói Kötelezettségek (USO) alá eső feltételeket minden EU államban biztosítani kell. Ezek közé tartozott eddig például a telefon kérdése. Bizonyos területenként legalább egy fizetős utcai telefonnak kell lennie, kötelező telefonkönyvet elérhetővé tenni, vagy a segítségre szorulók szolgáltatásokhoz való hozzáférését biztosítani. Az internet-hozzáférések kérdését eddig részben a telefonvonalakhoz kötötték. Az internet terjedésének és biztosításának garanciája volt, hogy a vezetékes telefonvonalakat műszakilag olyan szinten kell tartani, hogy azok internet-hozzáférést biztosítsanak. A kérdés azonban eddig is az volt, mi is nevezhető internet-hozzáfésérnek. Az Egyesült Királyságban például ezalatt azt értették, hogy minden fix vonalon lehessen betárcsázós modemes kapcsolatot létesíteni 28,8 kbps sebességgel. Ez azonban a jelek szerint meglehetősen önkéntes választás, ugyanígy lehetne 11, vagy éppen 128 kbps is. A szélessávú hozzáférés ma az uniós háztartások 36 százalékában található, és gyorsan közelít az 50 százalék felé. Az éves bővülés eddig a hozzáférések arányában 20 százalék volt. Ebből vezeti le Viviane Reding telekommunikációs bizottsági tag, hogy akár 2010-re elérhetjük azt a szintet, amikor a többség már szélessávval rendelkezik, így ezt a lehetőséget mindenki számára  biztosítani kellene. A részletek még kidolgozás alatt állnak, és nem tisztázott az sem, hogy mi is nevezhető 2008-ban szélessávnak, mindenesetre könnyen elképzelhető, hogy az EU egy teljesen új programba kezd, és euromilliárdokkal segíti elő a szélessávú hozzáférések számának még gyorsabb növekedését.

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Innovatív magyar cégeket köt össze a világpiaccal a KPMG

Immár 7 magyar céget találhatunk az ingatlanszektor digitális technológiai innováció topligájáról — a KPMG által — készített listán.  A startup világ egyik legélénkebb szegmensének tartott, úgynevezett proptech piacon a befektetési kedv 5 év alatt megtízszereződött. Tavaly már 2,6 milliárd dollár friss tőke áramlott az ingatlanszektor digitalizációját segítő vállalkozásokba, de előzetes adatok szerint 2020 első félévében 7 milliárd dollárnyi üzlet született, a COVID-válság kiváltotta digitalizációs boomnak köszönhetően.

2020. szeptember 20. 12:54

Ilyenek a jövőre felkészült vállalkozások

A Vodafone Business Future Ready Report néven átfogó tanulmányt készített világszerte mintegy 2600 vállalkozás bevonásával, melyben a vállalkozások üzleti ellenállóképességét, valamint a jövőre való felkészültségüket vizsgálták. Az eredmények értelmében a ’jövőre felkészült’ vállalkozások jellemzői közé tartozik, hogy pozitívan állnak a változásokhoz, nyitottak az új technológiákra, átfogó üzleti stratégiával rendelkeznek, rendszeresen tájékozódnak az aktuális tendenciákról és gyorsan reagálnak az új trendekre, kihívásokra. A ’jövőre felkészült’ magyar vállalkozások még szeptember 25-ig nevezhetnek történetükkel a Vodafone Magyarország és a Kreatív közös Ready pályázatára, ahol bemutathatják, hogyan sikerült leküzdeni az elmúlt időszak kihívásait.

2020. szeptember 20. 11:24

Az IoT Hungary Zrt. nyerte az első IoT Live Show-t

Szeptember 17-én rendezte meg először a MOHAnet Mobilsystems Zrt. az IoT Live Show-t Budapesten, amelyen 14 hazai vállalat mérte össze legújabb IoT fejlesztését. A szakmai versenyen számos izgalmas M2M fejlesztést láthatott a közönség, a legjobb IoT megoldásért járó fődíjat az IoT Hungary Zrt. nyerte. Különdíjas lett a Clico Hungary, az AgroSense és a Waterscope Monitoring.

2020. szeptember 19. 16:03

Ötszáz érintésmentes csomagautomatát telepít az eMAG és az Extreme Digital

Az Easybox csomagautomatákból éjjel-nappal  átvehetők az eMAG-nál és az Extreme Digitalnál megrendelt termékek egyszerűen és érintésmentesen. Idén száz budapesti helyszínen, a jövő év végén azonban már országszerte ötszáz helyen működnek majd a piacvezető e-kereskedelmi márkák saját üzemeltetésű automatái.

2020. szeptember 19. 14:26

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Virtuális nézőteret nyit a Budai Szabadtéri Színház

2020. szeptember 9. 12:11

Év Informatikai Vezetője díj 2020

2020. augusztus 27. 11:07

Early Bird kedvezménnyel indul ‘Az Év Honlapja’ pályázat

2020. augusztus 13. 14:58

Az EU rendkívüli forrásokat biztosít a SZTAKI vezetésű nemzetközi COVID-projektre

2020. augusztus 13. 12:16
online sportfogadás