"Szélessávot mindenkinek" programon gondolkozik az EU

Kiss Ádám Zoltán, 2008. szeptember 26. 19:35

A szélessávú hozzáférések terjedésével az ilyen jellegű szolgáltatás lassan eléri azt a szintet, amitől már minden EU polgár részére garantálni kellene a gyors hozzáférést.

Az Európai Unióban létezik egy mindenki számára esélyegyenlőséget biztosító program, mely a szolgáltatókra is vonatkozik. Az Általános Szolgáltatói Kötelezettségek (USO) alá eső feltételeket minden EU államban biztosítani kell. Ezek közé tartozott eddig például a telefon kérdése. Bizonyos területenként legalább egy fizetős utcai telefonnak kell lennie, kötelező telefonkönyvet elérhetővé tenni, vagy a segítségre szorulók szolgáltatásokhoz való hozzáférését biztosítani. Az internet-hozzáférések kérdését eddig részben a telefonvonalakhoz kötötték. Az internet terjedésének és biztosításának garanciája volt, hogy a vezetékes telefonvonalakat műszakilag olyan szinten kell tartani, hogy azok internet-hozzáférést biztosítsanak. A kérdés azonban eddig is az volt, mi is nevezhető internet-hozzáfésérnek. Az Egyesült Királyságban például ezalatt azt értették, hogy minden fix vonalon lehessen betárcsázós modemes kapcsolatot létesíteni 28,8 kbps sebességgel. Ez azonban a jelek szerint meglehetősen önkéntes választás, ugyanígy lehetne 11, vagy éppen 128 kbps is. A szélessávú hozzáférés ma az uniós háztartások 36 százalékában található, és gyorsan közelít az 50 százalék felé. Az éves bővülés eddig a hozzáférések arányában 20 százalék volt. Ebből vezeti le Viviane Reding telekommunikációs bizottsági tag, hogy akár 2010-re elérhetjük azt a szintet, amikor a többség már szélessávval rendelkezik, így ezt a lehetőséget mindenki számára  biztosítani kellene. A részletek még kidolgozás alatt állnak, és nem tisztázott az sem, hogy mi is nevezhető 2008-ban szélessávnak, mindenesetre könnyen elképzelhető, hogy az EU egy teljesen új programba kezd, és euromilliárdokkal segíti elő a szélessávú hozzáférések számának még gyorsabb növekedését.

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A fényezőkabinokban dől el a járműjavító műhelyek sorsa

Olyan időket élünk, amikor a vállalkozások működésének egyik legfontosabb alapja a rugalmas alkalmazkodás. Mégpedig akár egyik napról a másikra. Nem kivétel ez alól a fényezési szektor sem, ahol az újabb és újabb nehézségek immár évek óta gyors egymásutánban követik egymást, fellélegzésre sem hagyva időt. Minden korábbinál szükségesebbé vált a költségek racionalizálása és a teljesítmény optimalizálása, nemcsak a profit növelésének, de az ügyfélkör megtartásának érdekében is.

2022. december 1. 20:47

Fejlessze a játékok hangzását a vadonatúj Philips TAG5106 fejhallgatóval

Az MMD, vezető kijelzőspecialista és a Philips monitors márka licencpartnere örömmel jelenti be egy vadonatúj prémium gaming headset bevezetését, amelyet a kényelem, a kiváló hangzás és a fejlett vezeték nélküli technológiák ideális kombinációját kereső játékosok számára terveztek. 

2022. december 1. 19:54

Először került magyar cég a fejvadászok toplistájának élére

A fejvadászcégek között a HumanField Vezető- és Specialistakiválasztó Kft. lett az első a Budapest Business Journal (BBJ) – Book of Lists friss rangsorában. Idén először került magyar cég a lista élére. Dr. Molontay Patrik ügyvezető igazgató a munkaerőpiaci trendekről meglepő tényeket is közölt, előfordul, hogy a jelöltek már a jelenlegi fizetésük dupláját jelölik meg bérigényként.

2022. december 1. 18:30

Véget ért a V4-országok digitális készségeinek felmérése

Lezárult a visegrádi országok fiataljai körében zajló IT Fitneszteszt: a projekt keretében 3324 hazai diák és 133 tanár tesztelte le digitális készségeit, ötven százaléknál jobb eredményt a diákok közel 29 százaléka, és a tanárok több mint 61 százaléka ért el. Az eredmények részletes elemzése jelentős segítséget nyújthat az oktatási szektor és a munkaerőpiac fejlesztésén dolgozó kormányzati szereplőknek is.

2022. december 1. 16:58

Új Dell PowerEdge megoldások a fenntarthatóbb adatközpontokért

A Dell Technologies bejelentette a Dell PowerEdge szerverek következő generációját, amely 4. generációs AMD EPYC processzorokkal rendelkezik. Az új rendszereket, amelyek minden eddiginél jobb alkalmazásteljesítményt nyújtanak, arra tervezték, hogy az ügyfelek hatékonyabban megbirkózhassanak napjaink kihívást jelentő, számításközpontú munkafolyamataival, például az adatok elemzésével.

2022. december 1. 15:25

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Innovatív építőipari vállalkozás vezetőit díjazta a FIVOSZ

2022. november 29. 12:39

December 1. éjfélig lehet nevezni 'Az Év Honlapja’ pályázatra!

2022. november 23. 09:55

Az energiatárolás lehet a válság megoldásának kulcsa

2022. november 18. 09:55

Iskolák is lehetnek a kiberbűnözők célpontjai?

2022. november 7. 15:56