"Szélessávot mindenkinek" programon gondolkozik az EU

Kiss Ádám Zoltán, 2008. szeptember 26. 19:35

A szélessávú hozzáférések terjedésével az ilyen jellegű szolgáltatás lassan eléri azt a szintet, amitől már minden EU polgár részére garantálni kellene a gyors hozzáférést.

Az Európai Unióban létezik egy mindenki számára esélyegyenlőséget biztosító program, mely a szolgáltatókra is vonatkozik. Az Általános Szolgáltatói Kötelezettségek (USO) alá eső feltételeket minden EU államban biztosítani kell. Ezek közé tartozott eddig például a telefon kérdése. Bizonyos területenként legalább egy fizetős utcai telefonnak kell lennie, kötelező telefonkönyvet elérhetővé tenni, vagy a segítségre szorulók szolgáltatásokhoz való hozzáférését biztosítani. Az internet-hozzáférések kérdését eddig részben a telefonvonalakhoz kötötték. Az internet terjedésének és biztosításának garanciája volt, hogy a vezetékes telefonvonalakat műszakilag olyan szinten kell tartani, hogy azok internet-hozzáférést biztosítsanak. A kérdés azonban eddig is az volt, mi is nevezhető internet-hozzáfésérnek. Az Egyesült Királyságban például ezalatt azt értették, hogy minden fix vonalon lehessen betárcsázós modemes kapcsolatot létesíteni 28,8 kbps sebességgel. Ez azonban a jelek szerint meglehetősen önkéntes választás, ugyanígy lehetne 11, vagy éppen 128 kbps is. A szélessávú hozzáférés ma az uniós háztartások 36 százalékában található, és gyorsan közelít az 50 százalék felé. Az éves bővülés eddig a hozzáférések arányában 20 százalék volt. Ebből vezeti le Viviane Reding telekommunikációs bizottsági tag, hogy akár 2010-re elérhetjük azt a szintet, amikor a többség már szélessávval rendelkezik, így ezt a lehetőséget mindenki számára  biztosítani kellene. A részletek még kidolgozás alatt állnak, és nem tisztázott az sem, hogy mi is nevezhető 2008-ban szélessávnak, mindenesetre könnyen elképzelhető, hogy az EU egy teljesen új programba kezd, és euromilliárdokkal segíti elő a szélessávú hozzáférések számának még gyorsabb növekedését.

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Világszerte összefognak a Continental alkalmazottai

A Continental alkalmazottai világszerte összefognak a koronavírus-járvány terjedésének és következményeinek megfékezése érdekében, és különféle kezdeményezéseken keresztül nyújtanak testre szabott segítséget, többek közt egyéni védőeszközök gyártása révén. Most, hogy a társadalmi távolságtartás már a mindennapi élet részévé vált, saját ötleteket osztanak meg és innovatív koncepciókat dolgoznak ki e téren, amivel hozzájárulnak az egészség és a közjó védelméhez.

2020. május 26. 14:31

Bemutatkoztak a 2019-es év legszebb természetfotói, és a VM dala

Május 24-én, az európai nemzeti parkok napján online tartotta meg a Varázslatos Magyarország a VM X. rendezvényét, azaz a 10. természetfotó díjátadóját. A nézők megtudhatták, kik lettek a 2019-es versenyévad legsikeresebb természetfotósai, és megcsodálhatták nemzeti parkjainkban készült fotókat egyedülálló természeti jelenségekről, és az állatvilág rejtett életéről. Varázslatos tájképek és drónfotók, madarak és emlősök mindennapi életének békés és feszültségtől izzó képei, állatok, ahogyan még sosem láttuk őket.

2020. május 26. 13:05

Sztárszakma lehet az adatközponti rendszermérnök az IT területen belül

Az informatikai beruházások volumenét nem tépázta meg a koronavírus-járvány, inkább azok fókuszában volt tapasztalható átrendeződés az utóbbi két hónapban – derül ki az adatközponti és hálózati informatikai megoldások terén hazánkban piacvezető Hewlett Packard Enterprise szakértői véleményéből. A vírus miatt egyre több vállalat keresi a biztonságos, „felhőélményt” nyújtó megoldásokat, az ehhez szükséges adatközpontok üzemeltetéséhez pedig speciális szaktudású munkaerő szükséges. Ilyen irányú, hiánypótló szakirányú képzést valósít meg nagy sikerrel közösen a Hewlett Packard Enterprise és a Braining Hub IT oktatási központ.

2020. május 26. 11:47

Mégis van mozi! Autósmozi nyílik a budapesti Árkád tetején

Jó hírünk van azok számára, akik már a Grease és a Szeretném, ha szeretnél óta tudják, meg akarják tapasztalni az autós mozizás varázsát. Június 13-tól a PANAM autósmoziban forgathatják vissza az idő kerekét. Az autósmozi érintésmentes eszközökkel vár, így a koronavírus ideje alatt sem maradunk biztonságos szórakozás nélkül. A helyszínt a budapesti Árkád bevásárlóközpont tetőtéri parkolója biztosítja, ahol a tervek szerint hosszútávon élvezhetjük majd a szabadtéri filmnézést.

2020. május 26. 10:33

Okos megoldásokkal javíthatnak helyzetükön az irodaüzemeltetők

Jelentős változásokra lehet számítani az irodapiacon a következő hónapokban, a bérlők ugyan lassan ismét birtokba veszik a létesítményeket, de új igények merülnek fel. Az irodaházak üzemeltetői számára a várható válság és az új elvárások miatt minden eddiginél fontosabbá válhatnak a hatékonyságot növelő intelligens megoldások. 

2020. május 26. 09:28

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Fél évig ingyenes az Adverticum „DataMe DMP adatok" szolgáltatása

2020. április 30. 09:47

Az LG történetének legjobb üzemi eredményét érte el 2020. első negyedében

2020. április 29. 17:15

Gigafelvásárlás az oktatási piacon

2020. április 21. 10:32

Az ABB ingyenessé tette a digitális szolgáltatásokat

2020. április 20. 09:20
online sportfogadás