A Fujitsu eladni készül merevlemez-üzletágát?

Milkovits Gábor, 2008. október 3. 08:20

A japán Nihon Keizai Shimbun lap értesülése szerint a Fujitsu eladni készül merevlemezeket gyártó ágazatát, sőt állítólag már vevőt is talált rá a Western Digital (WD) képében.

A japán újság cikke nem hivatalos információkon alapul, és ezt a cikkben is igyekeztek megerősíteni, kiemelve, hogy sem a Fujitsu, sem a WD egyelőre nem kommentálta a hírt. Ugyanakkor a lap tekintélyes volta és az eset logikája egyaránt valószínűvé teszi az értesülés valóságosságát; a Fujitsunak ugyanis különböző kalkulációk alapján veszteséget hoz a winchesterek gyártása, ráadásul az egyre erőteljesebb konszolidáció a piacon tovább nehezíti a cég helyzetét. A vállalat jelenleg a hatodik helyen áll a maga 6,6 százalékos részesedésével, míg az első a Maxtort tavaly felvásároló Seagate 34 százalékos részesedéssel, legalábbis az iSuppli piackutató szerint. A Fujitsu nehéz helyzetének egyik oka az, hogy a számítógépeknél a laptopok iránti keresletnövekedés, illetve a hordozható eszközöknél a flashmemória térhódítása egyaránt a 2,5” HDD-k gyártására ösztönzi a céget, márpedig éppen itt a legélesebb a verseny.

A Nihon Keizai Shimbun hírforrása tudni véli, hogy a Western Digital 70-100 milliárd jent (kb. 120-170 milliárd forint) fizetne a Fujitsu nehézségekkel küzdő részlegéért. A hivatalosan meg nem erősített hír persze jelentheti azt is, hogy mindkét érintett társaság egyelőre csak puhatolózik, hiszen a Hitachi esetében is ez történt tavaly, hogy aztán végül mégis inkább a beruházás és az üzletág megtartása mellett döntsenek.

Kulcsszavak: Fujitsu winchester

Infogazdaság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Innováció mentén szakad ketté a hazai vállalati szektor

Az RnD Strategy Kft. közösen a Kantar – Hoffman nemzetközi piackutató céggel az elmúlt 20 év legátfogóbb innovációs kutatását végezte el 2022 júliusában. A kutatás a soft kvóta régióra és fő nemzetgazdasági ágazatokra vonatkozva zajlott; ezek a mezőgazdaság, az ipar, a kereskedelem és a szolgáltatás.

2022. október 2. 14:18

Több év kihagyás után sem lehetetlen visszatérni a munkaerőpiacra

Több éves kihagyás után gyakran egy konferenciahívás elindítása sem magától értetődő a munka világába visszatérők számára, megkopik a szakmai és nyelvtudás. Ebben segít a Morgan Stanley Return to Work – Lendülj újra munkába! programja, amelyet hetedik éve hirdet meg Budapesten a globális pénzintézet. A 16 hetes képzés azoknak segít, akik legalább egy év kihagyás után szeretnének visszatérni a munkaerőpiacra. A programra 2022. október 30-ig lehet jelentkezni.

2022. október 2. 11:51

Tajvani eszközökkel innoválják a magyar energiaipart

A világ egyik vezető ipari informatikai berendezéseket gyártó és fejlesztő vállalata, a tajvani székhelyű Moxa szeptemberben legnagyobb magyarországi partnereihez látogatott, hogy bemutassák legújabb fejlesztéseiket, amelyeket elsősorban a transzformátor-alállomásokon keletkezett igények és a megújuló energiaforrások egyre szélesebb körű elterjedése inspirált.

2022. október 1. 10:13

Rendszerváltozások: az átláthatatlan vállalati informatika az innovációt is megöli

A verseny által kikényszerített folyamatos költségcsökkentési spirál, a munkaerőhiány pótlására fejlesztett informatikai megoldások és robotizáció, valamint a technológia fejlődése mind a digitalizáció irányába hat. Ennek következtében komplex, sok területet lefedő, integrált rendszerek és célrendszerek jelennek meg a vállalati IT-környezetben. 

2022. szeptember 30. 15:15

Hazánkba is megérkezett a felújított okostelefonokat értékesítő startup

A világ négy vezető telefonmárkájának (Apple, Samsung, Xiaomi és Huawei) mintegy 300 különböző modellje érhető el nagyon kedvező áron a Rejoy.hu-n, a felújított telefonok újonnan indult piacterén. Ezek nem egyszerűen használt telefonok, a szigorú tesztelési- és alapos tisztítási folyamatot követően a cég 12 hónapos garanciát vállal mindegyikre. A Rejoy sikeres üzleti modellje már két országban bizonyította működőképességét, a cég pedig 8 millió eurós befektetést kapott az eMAG Ventures-től.

2022. szeptember 29. 20:23

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Jól szerepeltek a magyar diákok a juniorok informatikai diákolimpiáján

2022. szeptember 26. 18:20

Megvannak az idei Gyurós Tibor-díjazottak

2022. szeptember 21. 13:46

Hatalmas siker a tudományos Európa Bajnokságon

2022. szeptember 19. 18:00

’Az Év Honlapja’ pályázat 21. alkalommal keresi a legjobb honlapokat, applikációkat és digitális megoldásokat

2022. szeptember 7. 11:38