Jogi kérdések miatt visszavonták a RealNetworks DVD-másoló szoftverét

Kiss Ádám Zoltán, 2008. október 7. 19:59

A vállalat DVD-másoló szoftvere azt állította magáról, hogy segítségével legálisan lehet saját gépre tölteni a korongok tartalmát, vagy biztonsági másolatot készíteni, ám a nagy filmstúdiók jogi lépései miatt most visszavonják a szoftvert.

A hirtelen termékvisszavonás mögött az áll, hogy a napokban hat nagy filmstúdió együttesen beperelte a RealNetworks vállalatot RealDVD szoftverének egyes tulajdonságai miatt. Rob Glaser, a cég vezérigazgatója szerint az esetleges visszaélések elkerülésére egy második védelmi kódot is beépítettek a rendszerbe, ám a kiadók szerint a RealDVD valójában ügyesen kicselezi az ő követeléseiket, és a jogi szabályozás kiskapuit próbálja kihasználni.

A RealNetworks számára nem új az ilyen ügyek bírósági megvitatása, hiszen 2004-ben az Apple az iPodok védelmét kijátszó szoftvere miatt azzal vádolta a céget, hogy „hacker taktikát” használ, mivel lehetővé tették a nem az Apple szoftverén keresztüli dalfeltöltést a médialejátszókra. A mostani eset ennél kevésbé súlyosnak látszik, mégis egy régi vita visszatérésének lehetünk szemtanúi új köntösben. A RealNertorks már a RealDVD reklámszövegében is arról beszélt, hogy programjuk használatával nem kell többé félnünk a drága pénzen vett lemezek megkarcolódás miatti lejátszhatatlanná válásától. Ez a kérdés már a CD-k esetében is felmerült, de szoftvereknél is hasonló a helyzet, a vásárló nem terjesztheti a terméket saját hasznára, másrészt nem a hordozót, hanem legalább ennyire a tartalmat vette meg, így joga lehet azt tetszése szerint kezelni saját személyes szférájában.

Kulcsszavak: RealNetworks DVD

IT ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Ipari szimulációs szoftver segítheti az elektromobilitási kutatásokat

A villamos gépekkel és az elektrodinamikával kapcsolatos munkákban használható, rendkívül korszerű ipari szimulációs szoftverről tartott ingyenes konferenciának és képzésnek adott helyet az elektromos járművekkel kapcsolatos kutatásokban is egyre meghatározóbb szerepet betöltő Széchenyi István Egyetem. A rendezvényen az intézmény kutatói, valamint partnercégek munkatársai fejlesztették tudásukat.

2022. július 6. 12:41

Többféle jelszókezelésre képes a Kingston új pendrive-ja

A memóriatermékek és technológiai megoldások globális piacvezetője, a Kingston Technology Company, Inc. flash-memóriákat gyártó leányvállalata, a Kingston Digital Europe Co LLP bejelentette az IronKey Locker+ 50 (LP50) USB Flash meghajtó bevezetését. Az új termék fogyasztói szintű biztonságot kínál XTS módban, AES hardvertitkosítással és digitálisan aláírt firmware-rel a BadUSB támadások és Brute Force jelszófeltöréses támadások ellen.

2022. július 6. 09:55

Magyarok a poszt-kvantum kriptográfiában

A kvantumszámítógépek fejlődése alapvetően változtatja meg az információbiztonság-technológia világát: a kvantumszámítógépek erejével ugyanis feltörhetővé válik számos olyan titkosított információ, amely ma még megfelelően védettnek számít. Új megközelítésekre van szükség a kriptográfiában, amelyek kidolgozásában élen jár a magyar székhelyű i4p

2022. július 5. 10:02

Új Philips modell az egyszerűbb közös munka érdekében

A Philips monitors széles portfóliójához egy olyan új modell csatlakozik, amely megfelel a videohívások új sztenderdjeinek: a Philips 34E1C5600HE.

2022. június 30. 20:11

Még mindig sokan kockáztatnak nem jogtiszta szoftverekkel

A legtöbben tisztában vannak a nem jogtiszta szoftverek használatának veszélyeivel, ennek ellenére a felhasználók 30%-a még mindig nem megbízható forrásból származó programokat részesít előnyben – derül ki a Microsoft Magyarország megrendelésére készült felmérésből.

2022. június 30. 15:23

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Új vezető a Microsoft Magyarország élén

2022. július 1. 11:16

A hatás mechanizmusát keresik az IVSZ MENTA 2022 előadói

2022. június 30. 12:40

Az ESET új, hálózati szintű megoldást kínál a távközlési és internetszolgáltatók számára

2022. június 23. 11:24

A raktár nélküli webshopoké a jövő

2022. június 19. 13:24