Microsoft Windows Azure: átfogó online platform fejlesztőknek

Milkovits Gábor, 2008. október 27. 20:33

A Microsoft bemutatta „Windows Azure” névre keresztelt új platformját, amelyet a vállalat adatközpontjain futó, internet-alapú alkalmazásokat és szolgáltatásokat fejlesztő társaságoknak szán a szoftvercég.

Az Azure a Microsoft szoftverstratégiájának egyik legfontosabb eleme, amely Ray Ozzie főmérnök szerint meghatározza majd a cég jövőjét az elkövetkező 50 évben. A stratégia kulcsszava az angolul „cloud computing-nek” nevezett elképzelés, amelynek lényege, hogy a ma a PC-ken futó alkalmazások döntő hányada a jövőben az internetre kerül át, illetve ezzel párhuzamosan a fő hardveralapot a hálózat másik végén lévő adatközpontok jelentik majd. Az otthoni és munkahelyi terminálok a nagysebességű internet révén igen kevés helyben tárolt szoftverrel és egyszerű hardverrel fognak rendelkezni, ami azt jelenti, hogy a mostani felhasználói PC-szoftverek, valamint maga az operációs rendszer is veszít a jelentőségéből. Annál fontosabb lehet viszont, hogy milyen szoftveralapon és kinek a szerverein futnak majd az online alkalmazások; a Microsoft nyilván azt szeretné, hogy többségük Azure-alapú legyen.A Microsoftnak minden esélye megvan rá, hogy az elsők között kínáljon egységes platformot az internet-alapú szolgáltatások és szoftverek számára. Ozzie a cég PDC 2008 fejlesztői konferenciáján tartott tájékoztatójában kifejezte elismerését a „cloud computing” úttörői, így az Amazon és a Salesforce előtt, azonban az is világos, hogy a Microsoft ezeknél jóval komolyabb erőforrásokkal, illetve adatközpont-kapacitással rendelkezik. Szintén fontos előny, hogy a külső fejlesztők gyakorlatilag ugyanazokkal az eszközökkel írhatnak alkalmazásokat az Azure-re, mint eddig a Windows-ra, megkönnyítve ezáltal az átállást. A konferencián egyelőre csak egy előzetes próbaverziót tekinthettek meg a meghívottak, a végleges változat megjelenéséről még nincs hivatalos információ.

Kulcsszavak: Microsoft fejlesztés

szoftver ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Szakmai konferencián mutatkozik be a Quest IT felügyeleti szoftver

A díjnyertes Quest cég megoldásait mutatja be szakmai konferencián az amerikai szoftverház magyarországi képviseletét ellátó Ker-Soft Kft. szeptember 27-én 9 és 16 óra között a Larus étterem és Rendezvényközpontban.

2011. szeptember 24. 08:11

Dedikált e-könyv

Évek óta kísérleteznek az e-könyves világban a szerzői dedikálás megoldásával. Ez olyan terület, amelyben az e-könyv nem versenyezhetett a nyomtatott kiadványokkal. Egy kötet, benne az író saját kézírású ajánlása, nagy érték, nemzedékről nemzedékre megőrzik az ilyen becses darabot. Az elektronikus szöveg nem egy adott hordozóhoz köthető, hová is kerülne az autográf kézjegy? Nos, megvan a megoldás. A neve: Autograph Now.

2011. szeptember 18. 14:45

Az 50 legjobb iPhone alkalmazás – szórakozás

A játékok, utazással, életmóddal, zenével és fényképezéssel kapcsolatos iPhone alkalmazások után most bemutatjuk a Time szerkesztői által legjobbnak ítélt szórakozáshoz kapcsolódó applikációkat. (http://href.hu/x/fzym)

2011. szeptember 9. 10:14

Ingyenes tanulmány a hatékony call center üzemeltetéséről

A várakozási idő előzetes bemondásával jelentősen csökkenthető a call centerbe betelefonáló ügyfelek frusztrációja, de ha a közölt időtartam hosszabb, mint 5 perc, akkor nagy valószínűséggel elveszítjük az ügyfelet - többek közt ez derült ki a call és contact centerek területén immáron 15 éves építési és üzemeltetési tapasztalattal rendelkező NET’54 Üzleti Kommunikáció nemrég megjelent ingyenes tanulmányából.

2011. szeptember 7. 13:14

Számítási felhővel, érzékelőkkel és okostelefonokkal az ízletes mandarinért

A Fujitsu Limited és a Sowakajuen Co. Ltd. bejelentették, hogy megkezdték az infokommunikációs technológia mandarintermesztésben történő használatának helyszíni tesztelését Japánban. A projekt célja a kiváló minőségű, ízletes Arida Mikan fajtájú mandarin termesztésének támogatása.

2011. augusztus 28. 04:09

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Hogyan lopják el adatainkat a hackerek és mire figyeljünk jelszókezelő vásárlásakor?

2023. május 31. 15:40

Itt a legnagyobb webáruházak rangsora

2023. május 23. 20:10

Új fizetési kapu magyar e-kereskedőknek

2023. május 18. 12:49

Nem törődünk eléggé online adataink védelmével

2023. május 8. 15:39